Historie
Oprichting van vv W.I.K. - Willen Is Kunnen
Direct na de Eerste Wereldoorlog, 1914-1918, blijkt er in Europa, waaronder Nederland, een grote behoefte aan sport en spel. Vooral het voetbalspel, in Nederland geïntroduceerd door Pim Mulier, blijkt een spel waarvoor vele Nederlanders belangstelling hebben. Niet alleen passief het spel beleven, echter ook actief aan het spel meedoen, blijkt bij vele arbeiders en jongeren een wens die zal uitkomen. Zodoende wordt er, na rijp beraad, ook op de gasfabriek te Den Haag een voorstel gedaan een voetbalvereniging voor het personeel op te richten. Op dat moment doet zich een enorm probleem - zeg maar uitdaging - voor, wie gaat de kar trekken. Na werktijd wordt er door menig medewerker van de gasfabriek over dit onderwerp gesproken. Met name in “Café Schoen”, gelegen op de hoek van de Parallelweg en de van Ravensteinstraat komt dit onderwerp ter sprake. Dit alles overigens onder het genot van een biertje en een borreltje.
De Uitbater van “Café Schoen”, dhr. B. Schoen hoort de serieuze gesprekken aan en voelt er wel wat voor om een voetbalvereniging vanuit zijn klantenkring en de gasfabriek op te richten. Met de wetenschap dat men minimaal met vijftig tot voetballen in staat zijnde leden moet inschrijven en daarbij ook een terrein moet hebben waarop men kan spelen, wordt er op 1 juni 1919 een oprichtersvergadering belegd met als voorzitter de heer B. Schoen. Verdere aanwezigen zijn ondermeer K. Beeser, J.Beeser, G. van Dijk, E. Hellendoorn, M.J. Pikaar en T. Visser. De vergadering besluit een vereniging op te richten en met alle stemmen voor, wordt besloten voor Willen Is Kunnen.
Het eerste officiële bestuur van WIK werd samengesteld uit; B. Schoen (voorzitter), K. Beeser (secretaris), J. Beeser (penningmeester) en de commissarissen E. Helendoorn en M. Pikhaar.
Het bestuur stelt een plan van aanpak op met daarin opgenomen dat de gebroeders Beeser op zoek zouden gaan naar een voetbalveld. Men had al een tijdje het oog laten vallen op een stuk braakliggend terrein achter de Rademakers Haagsche Hopjes fabriek op de hoek van de Rijswijkseweg en de tegenwoordige Neherkade. Dit stukje grond bleek het bezit te zijn van de gebroeders Rademaker en de heren Beeser besloten een gesprek aan te gaan met deze landgoedeigenaren.
Na het overleg bleek dat de gebroeders Rademaker geen bezwaren maakten het terrein te laten bespelen door de voetbalvereniging Willen Is Kunnen. Hierbij werd nadrukkelijk aangetekend dat er dan een mogelijkheid voor de Hopjes fabriek medewerkers moest zijn om lid van de vereniging te worden. Hier had het bestuur van WIK uiteraard totaal geen bezwaren tegen, integendeel het werd zelfs met gejuich begroet, met name vanwege het feit dat men op dat moment bezig was met een ledenwerfactie.
De heren L. Molenaar, B.Poot, K.Jedeloo, G.Mulder, J.Heinsman, J.Vrijmoed, B.Feenstra en T.Loos werden al spoedig aan het ledenbestand toegevoegd. Met behulp van een veelheid aan ingeschreven leden werd er inmiddels geld ingezameld, ondermeer via het draaien van loterijen - dit om de vereniging een aardig startkapitaal te bezorgen.
Van het verzamelde geld werd een houten keet gebouwd. Deze keet was voorzien van een luik voor het bestellen van consumpties. Ook was er een pompinrichting gemaakt om het water uit de sloot te pompen met als doel dat de spelers zich na de wedstrijd konden opfrissen. De spelers konden derhalve tijdens de rust van de wedstrijd worden voorzien van een lekker kopje thee. De thee werd op een petroleumstel gezet door mevrouw Lien Deijers. Supporters konden tijdens de rust een kopje thee a 5 cent per kop kopen.
Clublied

Seizoen 1919-1920
Het eerste voetbalseizoen 1919-1920 werd er door WIK nog niet ingeschreven in de officiële Haagsche Voetbalbond competitie, echter men speelde onderlinge wedstrijden om het spel te leren spelen. Regelmatig verscheen men op het Malieveld om aldaar een partijtje te voetballen. In juni 1920 werd WIK officieel ingeschreven en begon de club met twee elftallen aan de competitie. Het eerste elftal van WIK werd in de 3e Klasse A ingedeeld - het tweede elftal in de 3e Klasse G. Voor het clubkostuum werd gekozen voor een verticaal zwart/wit gestreept shirt, een zwarte broek en zwarte kousen met een witte omslag.
Voorzitter: A.J. Marinus, Secretaris: J. Wolters, Penningmeester: J. Jedeloo
Seizoen 1920-1921
Voorafgaande aan de competitie 1920-1921 werd er een oefenwedstrijd afgewerkt tegen S.M.V. uit Rotterdam. Deze wedstrijd eindigde in een gelijkspel.
De opstelling van deze eerste wedstrijd van WIK was als volgt; Keeper Gerard van Dijk, verdedigers Marinus Pikaar en Martinus v.d. Par, middenvelders Evert Hellendoorn, Bart Poot en Thijs Visser, voorhoedespelers Anton Loos, Jan Heinsman, Joop Griek, Giel v.d.Par en Koos Jedeloo. Reserve spelers; Bouk Feenstra en Louis Harteveld.
Na deze wedstrijd verplaatste het gehele gezelschap zich naar café Schoen alwaar een groot feest werd gevierd. Vanaf deze dag werd er elk jaar een oefenwedstrijd tegen S.M.V. gespeeld.
De eerste officiële wedstrijd die het eerste elftal van WIK ooit speelde was de uitwedstrijd tegen Postwissel. Een unieke dag dus voor de voetbalvereniging WIK, we hebben het hier dan over de 10 oktober 1920. Deze wedstrijd werd met een 1-2 overwinning afgesloten - een mooiere binnenkomer was niet te wensen. Na deze historische overwinning werd er in café Schoen tot laat in de avond feest gevierd.
Bij aanvang van het seizoen 1920-1921 werd het voorzitterschap van WIK bekleed door de heer F. Duikers. Echter de heer Duikers trok zich tussentijds terug en werd vervangen door Karel Beeser.
WIK 2 eindigde op de zesde plaats met 5 punten uit 12 wedstrijden. Elftallen als OB2, Archipel 2, ESDO 2, Delfia 3, en VDS 4 bleven hen voor.
Voorzitter: F. Duinker, Secretaris: J. Vieselman, Penningmeester: J. Beeser.
Seizoen 1921-1922
Voor het seizoen 1921-1922 schreef WIK een elftal extra in dus dat betekende dat de club nu met drie elftallen in de 3e Klasse van de HVB voetbalde. WIK 1 draaide in dit seizoen minder dan in het vorige seizoen en eindigde met 13 punten uit 14 wedstrijden op een vijfde positie. WIK 2 eindigde op de zesde plaats - WIK 3 op de derde plaats.
Seizoen 1922-1923
Op 1 juni 1922 telde WIK 44 leden - wederom werd er met drie elftallen in de competitie ingeschreven - seizoen 1922-1923 werd een succesvol jaar. WIK 1 eindigde dan wel wederom op een vijfde positie in de 3e Klasse HVB maar zowel WIK 2 (3e Klasse D) als WIK 3 (3e Klasse J) wisten kampioen te worden. Gevolg van deze kampioenschappen hield destijds in dat WIK 1 samen met WIK 2 en 3 automatisch promoveerde naar de 2e Klasse HVB.
Seizoen 1923-1924
In het seizoen 1923-1924 speelden de eerste drie elftallen van WIK dus in de 2e Klasse HVB - tevens werd er een vierde elftal ingeschreven dat in de 3e Klasse zou uitkomen. Wegens uitbreiding van de Hopjes fabriek moest WIK in dit seizoen verhuizen naar de Bondsvelden gelegen achter boer Made te Kijkduin.
Het ging dus best wel goed met de vereniging - aan het einde van het seizoen wist WIK 1 na promotiewedstrijden tegen VUD te promoveren naar de 1e Klasse HVB. De alles beslissende wedstrijd werd overigens in Het Zuiderpark gespeeld - WIK won deze wedstrijd met 3-1. Aangezien er in die tijd nog geen HVB-hoofdklasse afdeling van toepassing was, speelde men nu één niveau onder de grote NVB. De grote bond waar men alleen tegen eerste elftallen zal kunnen uitkomen, een droom van vele Wikkers in die tijd. Wedstrijden tegen bijvoorbeeld HBS 4 zijn nu wel leuk geweest. Men wil meer en de grote uitdaging is om met het eerste team alleen tegen eerste elftallen, dus standaardelftallen, te spelen. Dit trekt sowieso meer publiek en zal absoluut meer aanzien geven.
Op 1 juni 1924 bestond de vereniging vijf jaar. Het bestuur is samengesteld uit de volgende heren: Koos Jedeloo, Jaap Griek, Karel Beeser, Jan Beeser, Bart Poot, Bernard Schenk, Jaap van Gaalen, Jan Heinsman.
Seizoen 1924-1925
Het seizoen 1924-1925 eindigde WIK 1 op een zeer verdienstelijke tweede plaats in de 1e klasse HVB. In dit seizoen kon WIK drie elftallen op de been brengen.
Seizoenen 1925-1929
In de seizoenen 1925-1926 en 1926-1927 werd er ternauwernood aan degradatie ontsnapt. Heuglijk nieuws in seizoen 1926-1927 betrof het feit dat de club een aspirantenelftal (jeugd junioren elftal) inschreef.
In de seizoenen 1927-1928 en 1928-1929 eindigde WIK 1 in de middenmoot. In dit laatste seizoen behaalde het adspiranten elftal van WIK achter ADO en DUNO en verdienstelijke derde plaats met maar liefst 27 punten. Tijdens het seizoen 1927/1928 werd het vlaggenschip van WIK pas in de vierde ronde van de HVB-beker uitgeschakeld. Na overwinningen op Full Speed (1-2), Celeritas (1-2) en Naaldwijk (0-5) verloor men in de kwartfinale van SZP. Een dieptepunt betreft de 24-0 nederlaag van W.I.K. 4 tegen RVC 4.

WIK 1 op 4 juni 1922
Seizoen 1929-1930
In 1929 werd de heer Jaap van Gaalen gekozen tot de nieuwe voorzitter van WIK. Het 10 jarige bestaan van WIK werd gevierd in de grote zaal van café Schoen, een feest dat tot de kleine uurtjes duurde.
W.I.K. 3 1930

Na een spannend competitieverloop werd WIK 1, onder enthousiaste begeleiding van veel supporters, kampioen van de eerste klasse HVB en promoveerde, dankzij deze prestatie, naar de vierde klasse (K)NVB. Concurrenten Monster en Oranje Blauw werden, na een spannende strijd, verslagen. WIK behaalde uiteindelijk 25 punten (11 gewonnen, 3 gelijke spelen en 2 nederlagen) uit 16 competitiewedstrijden - dit was genoeg om de vlag in top te krijgen. Aangezien de vereniging 10 jaar bestond was er voor de club geen beter cadeau dan dit kampioenschap denkbaar.
Het betrof dus de eerste promotie naar de 4e Klasse NVB (nu KNVB). WIK deed er tien jaar over om de “grote bond” te bereiken.
Uiteraard werd e.e.a. uitgebreid, tot in de late uurtjes, gevierd. De kampioenen werden als helden geëerd - de WIK-aanhangers hadden uiteindelijk, samen met bestuur en de voetballende leden, enorm genoten.
Als men in die tijd kampioen van de eerste klasse werd, mocht vervolgens door een extra competitie met alle kampioen van de diverse HVB eerste klassers, worden gestreden voor het algeheel HVB-kampioenschap. Vol goede moed dacht WIK een kans te maken, echter dit avontuur eindigde niet zoals gehoopt. Tegen Delft 2 werd verloren, van SEP 1 gewonnen. De tank bij het vlaggenschip van WIK was leeg - men kon zich niet meer motiveren om ook die extra prijs te bemachtigen.
Desondanks bleven de prestaties van het vlaggenschip niet onopgemerkt. Twee eerste elftalspelers werden uitgenodigd voor selectiewedstrijden van het HVB-elftal. Het betrof de heren Roegier en Wieringa, welke na de betreffende wedstrijden werd medegedeeld dat zij verder niet uitgenodigd zouden worden - jammer. Het jaarfeest (vanaf de oprichting jaarlijks georganiseerd) werd gecombineerd met de viering van het kampioenschap. Feestzaal van Stralen, in die tijd een bekend etablissement, werd voor een avondje gehuurd. Het feest duurde, zoals altijd bij WIK, tot in de kleine uurtjes - de W.I.K.-helden werden nogmaals in de bloemetjes gezet.
WIK 2 eindigde op de 2e plaats in de 2e klasse van de HVB (Haagse Voetbal Bond), WIK 3 op de 5e plaats in de 3e klasse HVB, WIK 4 eindigde als laatste in de 3e klasse van de HVB echter degradeerde niet.
W.I.K.-adspiranten in 1930

W.I.K.-supporters vieren het kampioenschap in 1930

Seizoen 1930-1931
Het vlaggenschip van W.I.K. speelde in dit seizoen voor het eerst in het bestaan in de vierde klasse (K)NVB. Voor het eerste elftal werd gezocht naar een veld alwaar conform (K)NVB maatstaven mocht worden gespeeld. Na veel gedoe kon het W.I.K.-vlaggenschip terecht in het 2e gedeelte van het Zuiderpark - dit was dus de eerste keer dat W.I.K. in het Zuiderpark speelde - weliswaar beperkt - maar toch. De overige W.I.K-elftallen speelden hun thuiswedstrijden als uitwedstrijden - er was voor hen geen veld beschikbaar.
In dit seizoen speelde WIK 1 dus in de KNVB klasse en werd men ingedeeld in de 4e Klasse B met daarin als tegenstanders; DVV, De Jagers, De Ooievaars, Terlaak, TONEGIDO, VCST, VDS en VOGEL.
WIK slaagde er met moeite in om zich te handhaven in de 4e Klasse - van de 16 wedstrijden competitiewedstrijden wist men er slechts 4 te winnen, 3 gelijk te spelen en werd er 9 keer verloren. Met 11 punten, en een doelsaldo van 34 voor en 43 tegen, eindigde men op de zevende positie van de ranglijst. Hiermee hield men gelukkig DVV (8 punten) en Tonegido (5 punten) onder zich.
Seizoen 1931-1932
Voorafgaande aan het seizoen 1931-1932 werd er een terrein met opstallen en afrastering op de Moerweg gehuurd voor 75 gulden per jaar - circa 5 minuten wandelen vanaf de Hoefkade. Dat moet dus ongeveer zijn geweest waar nu de woonboten liggen. Er zaten zelfs netten in het doel wat destijds nog niet verplicht was. De heer Schoen van café Schoen kwam te overlijden en de club stapte voor haar feestavonden over naar de feestzaal van dhr. van Stralen dat tevens als clubgebouw - inclusief medaiilekast - werd gebruikt.

In oktober 1931 bestond WIK 12,5 jaar. Dit jubileum werd uiteraard gevierd in feestzaal van Stralen. Ter gelegenheid van dit jubileum werd een muziekband ingehuurd, redelijk uniek voor deze tijd. Het feest duurde tot 4.00 uur in de nacht en de feestvierders kregen op een gegeven moment de WIK-ers Willy Heukeshoven als violist, H.Nijhuis als conferencier en Teun Piet achter de grote trom te zien. Uit bovenstaande blijkt nogmaals dat de voetbalvereniging WIK toen al van feesten hield, een traditie die tot op de dag van vandaag met ere is voortgezet.
Ook in dit seizoen kwam WIK 1 uit in de zondag 4e Klasse B van de NVB en moest men het ditmaal opnemen tegen: Celeritas, HDV, sv De Jagers, Moordrecht, OB,SVC, Terlaak, TONEGIDO en Waddinxveen - er werd matig gepresteerd. Van de 18 competitiewedstrijden wist men er slechts 5 te winnen, 3 gelijk te spelen en 10 te verliezen. Met 13 punten en een doelsaldo van 41 voor en 50 tegen, eindigde WIK op de zesde positie van de ranglijst.
Seizoen 1932-1933
In het seizoen 1932/1933 schreef W.I.K. in met vier seniorenelftallen en een adspirantenelftal. W.I.K. 1 eindigde op de 5e plaats, W.I.K. 2 op de 6e plaats in de 2e klasse HVB, W.I.K. 3 op de 4e plaats in de 3e klasse HVB, W.I.K. 4 op de 7e plaats in de 3e klasse HVB.
Seizoen 1933-1934
In dit seizoen meldde Jan Lorsheijd zich aan als nieuw lid van WIK. “Ome Jan” was heel lang vaste supporter van WIK 1 en later (op 17 oktober 1993) werd hij met zijn 60 jarige lidmaatschap door het bestuur in de bloemetjes gezet - hij werd tot donateur van verdienste benoemd.
De crisisjaren waren aangebroken - er werd vooral met leden die op dat moment geen werk meer hadden op de club een nieuw kleedgelegenheid gebouwd waarbij een tussen-gedeelte dienst deed als koffiehok. Dit bleek allemaal niet voor niets - WIK groeide gestaag en beschikte in die tijd over zes senioren en twee juniorenelftallen.
In dit zelfde seizoen besloot de vereniging tevens een cabaret-afdeling op te richten. Deze cabaret afdeling werd behoorlijk serieus opgepakt - er werd een regisseur (dhr. van Loen) en een muzikaal leider (W. Heukeshoven) aangetrokken. Het resulaat loog er niet om - er werd reeds in 1934 een grote revue voorstelling in feestzaal “Musica” voorgeschote;ld.
De indeling van WIK 1 voor het seizoen 1933-1934 in de zondag 4e Klasse B van de NVB luidde als volgt; BTC, Cromvliet, DSO, HDV, Kranenburg, TONEGIDO, VCST, VDS, VOGEL en WIK.
WIK 1 zou uiteindelijk in de middenmoot van de 4e Klasse B eindigen. Van de 18 wedstrijden werden er 8 gewonnen, 4 gelijk gespeeld en 6 verloren. Hiermee behaalde men 20 punten en een doelsaldo van 44 voor en 39 tegen.
Seizoen 1934-1935
Het seizoen 1934-1935 was voor WIK een uitzonderlijk goed seizoen. Er kwamen veel nieuwe spelers bij de club - veel spelers met extra kwaliteit bij het “Vlaggenschip”. Iedereen verwachtte dat WIK 1 dit seizoen kampioen van de 4e Klasse C zou worden maar helaas gingen de laatste twee wedstrijden tegen VOGEL verloren.
Wel won WIK 1 in dit seizoen het grote D.P. toernooi in Rotterdam. In de finale op Woudenstein (terrein van Excelsior) wist WIK zeer verrassend met 2-1 van het zeer sterke HOV te winnen. Teun Piet maakte het winnende doelpunt.
Seizoen 1935-1936
In het seizoen 1935-1936 eindigde WIK 1 als tweede achter kampioen Tonegido. WIK 2 en WIK 3 behaalden het kampioenschap evenals de adspiranten.

Bij WIK voetbalde al een tijdje één van de beste midvoors die de club ooit gehad heeft namelijk Teun Piet. Teun was een speler die bij elke grote vereniging naam kon gaan maken maar hij bleef zijn club WIK gewoon trouw.
Seizoen 1936-1937
W.I.K. 1 speelde nog steeds in de vierde klasse van de KNVB en schreef dit jaar in met vier seniorenelftallen en een adspirantenelftal. G. Schenk en A. Schenk ontvingen een uitnodiging voor het HVB-elftal. W.I.K. 3 eindigde met 32 punten uit 16 wedstrijden - alles gewonnen dus - op de eerste plaats en promoveerde hiermee naar de 3e klasse HVB met 84 doelpunten voor en 12 tegen. Ook W.I.K. 2 vierde het kampioenschap met 34 punten uit 18 wedstrijden. Hoogste uitslag betrof de 8-0 tegen Quick 5.
Seizoen 1937-1938
De zondag 4e Klasse C was voor het seizoen 1937-1938 uit de volgende clubs samengesteld: BTC, De Jagers, De Ooievaars, DSO, LFC, Maasstraat, SOA, Te Werve, VVD en WIK. Per 1 september 1937 kwamen de sportvelden op Ockenburgh vrij - W.I.K. zou hier vanaf 1939 - kortstondig haar thuiswedstrijden spelen - hierover verderop meer info. Ook tijdens dit seizoen schreef men in met vier seniorenelftallen. W.I.K. 1 eindigde als laatste, echter degradeerde niet, W.I.K. 2 eindigdeals 7e, W.I.K. 3 eindigde als laatste en degradeerde ook niet, W.I.K. 4 eindigde tevens als laatste en degradeerde naar de 4e klasse HVB. Er werd dit seizoen met 1 adspirantenelftal ingeschreven.
Seizoen 1938-1939
Tijdens het seizoen 1938-1939 verschenen wederom vier W.I.K.-seniorenelftallen voor hun thuiswedstrijden op de velden aan de Moerweg. W.I.K. 1 wist zich te handhaven, W.I.K. 2 eindigde als laatste - degradeerde niet, W.I.K. 3 eindigde voorlaatste - W.I.K. 4 eindigde dus ook op de laatste plaats - ook dit keer geen degradatie. De tweeadspirnatenelftallen draaiden naar behoren mee.

Seizoen 1939-1940
In het jaar 1939 werd bij W.I.K. de eerste officiële oefenmeester (dhr. A. Bijlstra) aangesteld. In dit jaar moest de club verhuizen naar Ockenburgh, aan het einde van de Laan van Meerdervoort. Deze verhuizing was noodzakelijk vanwege de bouwplannen (huizenbouw) aan de Moerweg alsmede Melis Stokelaan. De kantine van WIK werd verkocht aan een handbalvereniging en enkele jaren later overgenomen door voetbalvereniging Oranjeplein. Deze verhuizing was overigens van korte duur - uiteindelijk betrof het een enorme teleurstelling voor alle Ockenburgh clubs. De militaire autoriteiten hadden i.v.m. oorlogsdreiging beslag gelegd op het complete Ockenburgh-complex. De getroffen voetbalverenigingen moesten zich geheel onverwacht op een vrijdag in november 1939 melden - kregen hun eigendommen (doelpalen, afrastering en kleedkamerinventaris) mee met de melding dat men maar iets anders moest zien te vinden. Men kon gelukkig bij HDV in het Zuiderpark terecht - dit was dus de 2e keer dat W.I.K. in het Zuderpark haar thuiswedstijden mocht afwerken. Overigens werd de competitie 1939/1940 vanwege de mobilisatie niet geheel uitgespeeld - op een gegeven moment was er sprake van een noodcompetitie.

De jaren 1940 t/m 1949
In 1940 speelde WIK, samen met Postalia op het veld van HDV. Ondanks alles konden in de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog de diverse competities redelijk rustig worden afgewerkt.
In 1942 werd er een noodcompetitie georganiseerd - de oorlogssituatie werd gaandeweg steeds grimmiger en meer en meer onvoorspelbaar - in deze periode ging vrijwel alles met angst gepaard. De Duitsers pakte vele jonge mensen op die vervolgens in Duitsland te werk werden gesteld of zelfs in concentratiekampen werden opgesloten.
Tijdens deze oorlogsjaren bleven bestuursleden voor zover mogelijk hun werkzaamheden voortzetten. Jaap van Gaalen, Jochem van Nieuwkerk, de heren Schenk en nog vele andere trachtten het voortbestaan van de vereniging te bewerkstelligen - dat is deze mensen dan ook gelukt. Een gegeven waar Wikkers tot op heden goed bij stil zouden moeten staan.
In het seizoen 1940/1941 schreef W.I.K. in met drie seniorenefltallen en twee adspirantenelftallen. Voetbalkrantjes mochten van de bezetter niet meer worden gedrukt en verspreid - was men bang voor illegale praktijken?
Daarnaast werd tijdens het seizoen 1941/1942 een W.I.K.-veteranenelftal, in de zogenaamde KAVEA-competitie, ingeschreven. WIK 1 behaalde prachtige overwinningen op Concordia (8-3) en Celeritas (3-0) - tijdens dit seizoen werd het 2500ste WIK-doelpunt ooit gescoord. Niet onvermeld mag blijven dat alle W.I.K.-teams in 1941 gezamenlijk vanaf 1919 exact 3250 doelpunten incasseerden.
Ondanks allerlei perikelen rondom het voortbestaan van het W.I.K.-cabaret (toneel) gezelschap verscheen op 14 juli 1941 het volgende artikel in de Sportkroniek: reeds vele feestavonden heeft voorzitter Jaap van Gaalen mogen openen, maar ditmaal is een verblijf in het ziekenhuis oorzaak dat W.I.K.’s tweeëntwintigste jaarfeest door den tweede voorzitter Hellendoorn moest worden geopend. Twee vlot gespeelde stukjes, voor het voetlicht gebracht door het eigen WIK-toneelgezelschap, vulden het programma.
In het seizoen 1941/1942 schreef W.I.K. in met drie seniorenefltallen en twee adspirantenelftallen. W.I.K. speelde aan het eind van het seizoen degradatiewedstrijden tegen respectievelijk BTC (1-1) en Kranenburg 2 (0-4 voor W.I.K.). Degradatie werd met deze uitslagen voorkomen.
In het seizoen 1942/1943 konden wederom drie seniorenelftallen en twee juniorenelftallen worden ingeschreven. Adspiranten werden vanaf dit moment junioren genoemd!
In het seizoen 1943/1944 kon men drie seniorenelftallen en twee juniorenelftallen ingeschrijven. Het eerste juniorenelftal eindigde als laatste in een van de hoogste poules binnen de Haagse voetbaljeugdafdeling met kampioen DHC a, ADO b, HVV a, Duno a, Semper Altius a, HBS b, Wassenaar a, en Westerkwartier b. W.I.K. 2 eindigde onderaan.
In Juni 1944, bestond de vereniging, ondanks de moeilijke oorlogsjaren, inmiddels vijfentwintig jaar. Van de (K)NVB (Nederlandse Voetbal Bond) ontving het bestuur een fraai bronzen medaillon met daarin de Nederlands leeuw prachtig verwerkt.
De voetbalcompetitie 1945/1946 ving na de oorlog aan op 11 november 1945. Senioren en junioren speelden, in verband met terreinnood, twee keer dertig minuten. Het duurde nog geruime tijd eer de voetballers, - die door hun voetbalspullen heen waren - van nieuw materiaal konden worden voorzien. In die tijd waren er speciale bonnen voor het aanschaffen van ballen beschikbaar - per maand mochten over geheel Nederland slechts duizend paar voetbalschoenen worden gedistribueerd. Deze maatregel was dus voor alle Nederlandse voetbalverenigingen met in totaal circa achtduizend elftallen van toepassing. De schaarste na de tweede wereldoorlog overheerste, voetbal had (nog) niet de hoogste prioriteit.

Op 20 februari 1946 werd een vervroegde, tussentijds W.I.K-ledenvergadering gepland. Er was veel te bespreken - op alle leden werd een beroep gedaan hoe dan ook een bijdrage ter bevordering van de vereniging te leveren. In dit eerste naoorlogse jaar verliep alles uiteraard wat minder, oorzaak lag uiteraard o.a. aan de armoedige omstandigheden. Echter ook aan leden die bij wedstrijden zonder kennisgeving verstek lieten gaan werd een dringend beroep gedaan om gewoon wel te komen spelen. In Den Haag heerste destijds een ware terreinnood - W.I.K. bespeelde samen met HDV het voor hen beschikbare veld in het Zuiderpark. De problemen op het gebied van sportkleding waren enorm - shirts bleken nog niet te koop, broekjes zo nu en dan - sportkousen evenmin. Voetbalschoenen waren schaars en beperkt verkrijgbaar tegen inlevering van een voetbalschoenbonnen. Kortom, een lastige tijd om e.e.a. vloeiend te laten verlopen. Op 28 juni 1946 werd de jaarlijkse algemene .W.I.K.-ledenvergadering georganiseerd - voorafgaande aan deze bijeenkomst besloot het bestuur alle ingekomen stukken niet meer voor te lezen, maar kopieën aan alle aanwezigen aan te bieden. Het bestuur hoopte met deze regeling, dat de leden zich meer bewust werden van het wel en wee van de voetbalclub. Met het aandachtig lezen van de verslagen kon men zich goed rekenschap geven dat de vereniging alleen kon functioneren als medewerking van allen voor honderd procent werd gegarandeerd. Het bestuur bestond dit jaar uit J. van Gaalen, G. Schenk, F. Pikaar, E. Wiek, C. Nolten, T. Bos, L. Harteveld, E. Hellendoorn en P. Lommerse. Overigens kon Eef Wiek als een W.I.K.-icoon op bestuurlijk niveau worden beschouwd. Hij heeft vrijwel alle functies (bestuur, feestcommissie, reiscommissie) vervuld, echter is nooit een groot voetballer geweest. De vereniging telde aan het eind van het seizoen 52 spelende en 110 ondersteunende leden. De veldtrainingen werden aanvankelijk druk bezocht, echter in die tijd was er nog geen sprake van lichtinstallaties. Vanwege de vroeg invallende duisternis werd de veldtraining gestopt en werden indoortrainingen in een gymnastieklokaal georganiseerd. Alles om de heren voetballers het zoveel als mogelijk naar de zin te maken.
Het seizoen 1945-1946 werd voor WIK sportief gezien een “rampseizoen”. Zo degradeerde het tweede en derde elftal naar respectievelijk de 2e en 3e Klasse van de HVB. WIK 4 eindigde in de middenmoot - WIK 1 op een magere voorlaatste plaats. Helaas, een seizoen later (1946-1947) degradeerde ook WIK 1 uit de 4e Klasse KNVB - men eindigde kansloos op de laatste plaats. Slechts twee punten uit zestien wedstrijden werden er gehaald. Na jarenlang (vanaf 1930) in de 4e Klasse van de KNVB te hebben doorgebracht zakte men terug naar de onderafdeling - ook wel Haagse Voetbal Bond genoemd. Vanuit de KNVB werd nog een laatste kans geboden. Via een beslissingswedstrijd tegen CVV 4 zou nog een laatste strohalm gebruikt kunnen worden - deze wedstrijd werd verloren - dus einde KNVB-voetbal. Pas in 1988 promoveerde het W.I.K.-vlaggenschip weer naar de 4e klasse KNVB.
Het cluborgaan van WIK verscheen in deze periode één keer per maand. Vanaf 1947 kreeg het cluborgaan de naam “De Wikker”. Tijdens het seizoen 1947/1948 schreef W.I.K. voor het eerst in haar bestaan in met zes seniorenelftallen. Het zesde werd nog tijdens het seizoen teruggetrokken i.v.m. tekort aan spelers. Nu W.I.K. naar de HVB was gedegradeerd speelde men voor het eerst in haar bestaan tegen het vlaggenschip van Paraat waarvan W.I.K. vanaf 2009 nog veel positieve bijdrages mocht ontvangen - hierover in 2009/2010 meer info.
Op 18 april 1949 speelde het eerste elftal van W.I.K. een nog uit te spelen wedstrijd van 90 seconden. De wedstrijd tegen Adelaars was eerder dat seizoen gestaakt. Tijdens de 90 seconden wedstrijd werd er niet meer gescoord. Aan het einde van het seizoen 1948/1949 degradeerde W.I.K. in principe van de eerste naar de tweede klasse HVB. Twee degradaties achter elkaar voor het W.I.K.-vlaggenschip - niet best dus. In een beslissingswedstrijd werd met 1-0 van CWP verloren - het zag er dus naar uit dat de extra kans op handhaving onbenut werd gelaten. Best wel vervelend als men in een jubileum jaar degradeert - de club bestond in 1949 exact dertig jaar. Echter, uiteindelijk volgde goed nieuws - de KNVB/HVB bracht redding nadat W.I.K. protest had aangetekend - het vlaggenschip mocht vervolgens gewoon in de 1e klasse van de onderafdeling blijven spelen.
In 1949 werd in verband met de herindeling van het Zuiderpark voor twee jaar het sportpark “Ockenburgh” de thuishaven van de voetbalvereniging W.I.K. - men moest voor de tweede keer in haar bestaan afscheid nemen van de fraaie voetballocatie in het tweede gedeelte van het Zuiderpark.
periode 1950-1980
Met ingang van 1 september 1951 werd W.I.K. wederom in het 2e gedeelte van het Zuiderpark geplaatst, een stek waar de club tot op de dag van vandaag nog steeds actief is. In deze periode werd er gedurende de wintermaanden getraind in de garage van voorzitter Jaap van Gaalen. Deze trainingen stonden onder leiding van Doris Vrijmoed.

Met name in het begin van de jaren vijftig waren de sportieve prestaties van WIK van een twijfelachtig niveau. Zo werden er twee jeugdelftallen ingeschreven waarvan er één regelmatig niet kwam opdagen. Het resultaat van het andere jeugdteam was ook niet iets om naar huis te schrijven. WIK 2 degradeerde in seizoen 1950-1951 naar de reserve 2e Klasse HVB - WIK 1 degradeerde het seizoen hierna tevens naar de 2e Klasse HVB.

De kleedgelegenheden waren in die tijd niet optimaal - om van een kantine maar niet te spreken. De kleedlokalen waren voorzien van waterbakken waarin na de wedstrijd water werd gepompt om zodoende toch de gelegenheid te hebben zich enigsinds te verschonen. Dit overigens met verffrissend koud water.
De kantine in deze periode was gelegen tussen de twee kleedkamers in. Het meubilair in deze kantine bestond uit twee banken waarop slechts een enkeling plaats op kon nemen. Het als kantine dienstdoende hok werd door de heer van Pelt gepacht van de gemeente Den Haag. In dit hokje werd met name snoep en koek verkocht. U begrijpt luxe was er niet in die tijd - echter de gezelligheid bij WIK was er niet minder om.

In het seizoen 1955-1956 behaalde WIK 2 het kampioenschap in de 4e Klasse A HVB. Verder waren er in die jaren weinig opzienbarende ontwikkelingen bij WIK.
voetbalpoule
In het seizoen 1957-1958 begon WIK met de voetbalpoule. De totocommissie werd samengesteld uit de heren Pikaar en Moen. Voorafgaande aan deze toto-activiteiten werd er een enorm aantal deelnemers (200) geregistreerd - geregistreerden leverden hun totoformulieren aan de Hoefkade 723 in, het huis van de familie Pikaar. De opbrengst van de toto-gelden werd vervolgens wekelijks afgedragen aan penningmeester Joop Saris. Het toto-gebeuren werd alsmaar populairder - de W.I.K. toto-helden enthousiasmeerden al spoedig 300 geregistreerde deelnemers - men had de handen dus vol. De toto-formulieren werden vervolgens geteld en daarna naar het KNVB-kantoor op de Suezkade gebracht - het hele gebeuren leverde de W.I.K.-totovrijwilligers derhalve veel extra werk op. Bij de eindafrekening werd - conform afspraak - 60% van de gelden afgedragen aan de KNVB - de overige 40% was dus voor de club - leverde destijds een aardig spaarbedrag op - hiervan konden in 1960 de bouwkosten van het nieuwe HDV/W.I.K.-clubhuis deels worden bekostigd.
In 1957 bestond de klaverjasafdeling van WIK 5 jaar. De winnaar van het klaverjasklassement ontving aan het eind van het seizoen een voor die tijd best wel grote beker.

Boven: Jeugdreisje 1957 naar o.a. Schiphol - een jeugdreisje naar Schiphol, tegenwoordig wordt dit niet als een reisje beschouwd, echter in de jaren vijftig was dit een spannende onderneming. Op de foto zien we een groot W.I.K.-gezelschap met o.a. jeugdspelers Eddy Grevenstette, Hans Stapert, Cees Sieck, Ton Piet, Jan Gabel, Henk Sutterland, Ton Heins, Jan Sutterland. Rechtsboven penningmeester Joop Saris.
In het seizoen 1958-1959 zag men in de jeugdafdeling spelers die later als eerste-elftal spelers furore maakten. Het betrof o.a. Joop van der Starre, Ton Piet, Cees Sieck, Hans Stapert en Leen Sieck. Alle seniorenelftallen wisten zich in dit seizoen te handhaven, WIK 4 veroverde zelfs het kampioenschap.
In het seizoen 1958 speelde W.I.K. in de 2e klasse van de HVB en eindigde men met 15 punten uit 16 wedstrijden in het eerste rijtje. RKSVM eindigde op de 1e, ODB op de 2e, GSC op de 3e en Duindorp sv op de 4e plaats.
W.I.K. 40 jarig jubileum - 1959
Op 1 juni 1959 bestond de vereniging 40 jaar. Dit jubileum werd op luisterrijke wijze gevierd. Al in 1957 werd er voorgesteld om per lid, per week een dubbeltje extra af te dragen. Dit om de kosten te dekken en zodoende werd er bijna 2 jaar lang gespaard om het jubileumfeest te vieren.
De receptie werd gehouden in gebouw “De Vereniging” in de Willemstraat te Den Haag. Een veelheid aan clubvertegenwoordigers bezochten de feestelijke receptie - door de afdeling Den Haag, werd in naam van de heer Dankelman de zogenaamde Bondsvlag aangeboden. Tevens werd bij de heren Joop Saris en Eef Wiek de Bondsspeld opgespeld, dit naar aanleiding van het vele werk wat beide heren voor het voetbal in het het bijzonder voor W.I.K. hadden verricht.
In het begin van seizoen 1959-1960 waren de prestaties bij W.I.K. niet optimaal, één van de oorzaken was de slechte trainingsopkomst. Als gevolg hiervan stapte de gehele elftalcommissie - die tevens verantwoordelijk was voor de opstelling van W.I.K. 1 - op.
Tijdens een jaarvergadering van 13 juni 1960 werd een nieuwe elftalcommissie gekozen welke bestond uit de heren Molhoek, Gerrit van Geen, Jan Bos, Kees Toet en Jochem van Nieuwkerk.
Ook werd er door het bestuur besloten om samen met voetbalvereniging H.D.V. tot de bouw van een nieuw clubhuis over te gaan. Op zaterdag 22 oktober 1960 werd de eerste echte clubtent in de W.I.K.-geschiedenis van geopend. Deze clubtent werd dus bewoond door W.I.K. en H.D.V.


In het seizoen 1960-1961 degradeerde W.I.K. 1 onder leiding van trainer Frans Pikaar naar de 3e Klasse HVB - lager kon niet.
In de Staatscourant van 31 januari 1962 stond vermeld dat W.I.K. met ingang van 29 januari 1962 Koninklijk werd goedgekeurd. Officieel heette de vereniging met ingang van deze datum H.V.V. Willen Is Kunnen.
In 1964 werd het jarenlange voorzittersschap van Jaap van Gaalen overgenomen door dhr. M.Hogervorst. Dit bleek echter van korte duur - i.v.m. drukke werkzaamheden maakte dhr. Hogervorst het seizoen niet af. Als waarnemend voorzitter trad Joop Apperloo op. De vereniging telde op dat moment 8 seniorenelftallen. Joop Apperloo die overigens een veelheid aan werkzaamheden voor de voetbalvereniging heeft uitgevoerd - wat te denken van jeugdleider, jeugdtrainer, voorzitter van de W.I.K.-kaartclub, leider van het 1e elftal, ondersteuning via o.a. bouwtekingen voorafgaande aan de oplevering van het nieuwe clubgebouw in 1973 - de kantine waarin W.I.K. anno 2025 nog steeds bivakkeert.
Het seizoen 1961/1962 eindigde het vlaggenschip met 18 punten op de vierde plaats en in 1962/1963 op een derde plaats met 25 punten.

Pas na het seizoen 1963/1964 keerde het elftal, na een alles beslissende wedstrijd tegen Triomph, terug in de tweede klasse HVB echter in mei 1965 eindigde men met vijftien punten op een voor WIK teleurstellende achtste positie. Foto onder: W.I.K. 2 in 1965 met o.a. Boon of Mulder, Leen Sieck, Ludie van Neijhof, Jan Knaap, Dick van Zanten, Hans Stapert en Cees Toet.

In 1965 werd Frans Pikaar tot nieuwe voorzitter van W.I.K. benoemd. De heer Pikaar had het ver geschopt als scheidsrechter - had op het hoogste niveau gefloten.
Juegd 1965

Tijdens het seizoen 1965-1966 besloot het bestuur verlichting op het trainingsveld te plaatsen. Het bestuur stelde hierbij wel de voorwaarde dat de trainingen voor het eerste en tweede elftal verplicht werden gesteld. Het gehele voetbalgebeuren werd vanaf dat moment steeds professioneler opgepakt. Er werd zelfs een vaste grensrechter (Teun Piet) voor het eerste elftal gevonden. Dik van Zanten nam de trainingen van W.I.K.1 en W.I.K. 2 op zich - Frans Pikaar verzorgde de trainingen van de lagere elftallen. Aan het eind van het seizoen 1965/1966 dwong W.I.K. 1, na een goed seizoen, promotie/degradatie wedstrijden tegen Den Hoorn en DWO af. Men eindigde op de tweede plek - een positie die een extra kans op promotie verschafte. Op het neutrale Laakkwartier terrein werd de wedstrijd tegen DWO met 2-1 verloren - een week later werd Den Hoorn met een 4-2 nederlaag naar huis gestuurd. Helaas te weinig voor promotie naar de eerste klasse HVB.
Jeugd 1966

In het seizoen 1967/1968 treedt Arie de Wijs toe tot het bestuur, een rustige bekwame man met veel leidinggevende capaciteiten. De veldverlichting, aangelegd in 1966, wordt absoluut niet goed benut. Dit blijkt uit de trainingsopkomst en de enige speler, die het gehele seizoen de training bezoekt is Hans Stapert (jarenlang speler en leider van eerste elftal, toto commissie, bestuurslid en barmedewerker), wordt door het bestuur geroemd om zijn voorbeeldgedrag. Het bestuur nodigt nog tijdens het seizoen, schriftelijk, alle seniorenleden onder de dertig jaar uit voor het bijwonen van trainingen en dit slaat aan. Aan het eind van het seizoen is de trainingsopkomst uiteindelijk aanzienlijk verbeterd, mede dankzij de inzet van voetbaltrainers Louis de Wit (tevens jarenlang leider van een talentvol jeugdelftal) en Gerrit van Geen.
WIK 6 veteranen wordt in 1966/1967 ongeslagen kampioen van haar afdeling. Dit elftal met o.a. WIK-duizendpoten Willem Lorsheijd sr., Kali Walther, Gerrit van Geen en Kees Toet in de gelederen wordt overigens tien keer aaneen kampioen. Ook Joop van Nieuwkerk, Jan Vrijmoed sr. (keeper), Louis de Wit, Pim Nieuwenhuizen, Jan Knaap, Tinus Ros, Theo van Dijk, Theo en Sjaak Otten maken een periode van die tien jaar deel uit van dit team. Het team wordt incidenteel aangevuld met spelers zoals Piet Krens en dhr. Rath.
De jeugdafdeling start het seizoen met één pupillen, twee C-elftallen en één B-elftal. WIK C1 en de pupillen behalen het kampioenschap. Aan het eind van het seizoen spelen WIK-jeugdteams tegen Edmonton FC en Boro United. Dit wordt in die tijd als uitermate bijzonder ervaren, zeker omdat het Britse gezelschap in een prachtige touringcar door Nederland reist en het Engelse voetbal uitstekend vertegenwoordigt. Het WIK-veteranentoernooi in het kader van de Piet Moeskops beker, kan als geslaagd worden gekwalificeerd. Piet Moeskops is een tijdje lid van onze vereniging geweest, echter is in Nederland en wereldwijd meer bekend als topwielrenner. Na als amateur tweemaal de nationale baantitel sprint te hebben behaald, besloot Moeskops in 1919 beroepswielrenner op de baan te worden. Als professional zegevierde Moeskops achtmaal in de titelstrijd om het nationale kampioenschap baansprinten en werd hij vijfmaal wereldkampioen, in 1921, 1922, 1923, 1924 en 1926. Bovendien won hij tientallen belangrijke wedstrijden, van de Grote Prijs van Brussel in 1920 tot de Grote Prijs van Alis (FR.) in 1933.

De indeling van WIK 1 voor het seizoen 1968-1969 in de zondag 1e Klasse A van de HVB luidde als volgt; DHBRK, Maasstraat, Marathon, OSC, SEP, SVH, Taurus, Steeds Voorwaarts, de Valkeniers, Vogel, sv Voorburg en WIK. Men speelde zonder te promoveren naar de in de 1e klasse van de HVB. De HVB besloot destijds een HVB-hoofdklasse in te passen en alle zondag HVB-clubs 1 niveau hoger in te delen - de 3e klasse HVB voor zondag-standaard clubs werd hiermee niet meer van toepassing. Het werd een teleurstellend seizoen voor de mannen van WIK - van de 22 competitiewedstrijden wist men er slechts 6 te winnen, 4 gelijk te spelen en 12 te verliezen. Met 16 punten, en een doelgemiddelde van 55 voor en 58 tegen, eindigde men op de voorlaatste plaats van de ranglijst. Dit was nog net 1 punt meer dan SVH dat laatste werd.

In de maand mei van het jaar 1969 stond de beslissingswedstrijd in de 1e klasse HVB tussen de standaardelftallen van RCDH en W.I.K. op het programma. Dit duel werd gespeeld op het neutrale terrein van RVC - de verliezer zou naar de 2e Klasse van de HVB degraderen. Helaas trok W.I.K. aan het langste eind - RCDH won deze wedstrijd met maar liefst 5-1. In deze wedstrijd bleek keeper Piet Duyndam enorme last van de regen te hebben, zijn bril besloeg constant met het gevolg dat Piet vele onnodige doelpunten tegen kreeg.
W.I.K. 50 jarig jubileum - 1969 - eerste W.I.K.-dameswedstrijd ooit
In juni 1969 werd het 50 jarig jubileum van W.I.K. gevierd met o.a. de eerste damesvoetbalwedstrijd welke ooit bij W.I.K. werd gespeeld. Onder grote belangstelling waren alle W.I.K.-dames bijzonder verkleed, de ene als zigeunerin, de ander als non. Tijdens de receptie van dit 50-jarige bestaan werd de vereniging de sportpenning van de gemeente ‘s-Gravenhage aangeboden.
De heren Joop van Nieuwkerk en Jan Nuvelstijn werden benoemd tot lid van verdienste. Vooral Joop van Nieuwkerk kan als een monument in de geschiedenis van W.I.K. worden beschouwd. Deze Wikker was maar liefst 33 jaar redacteur van het clubblad van W.I.K., 25 jaar jeugdleider en heeft vele jaren als secretaris en jeugdsecretaris getracht de zaken van W.I.K. zo optimaal mogelijk te organiseren. Wat te denken van de vele administratieve rompslomp bij het bouwen van het huidige clubgebouw en verder al het werk als kantinemedewerker. Kortom Joop van Nieuwkerk was een W.I.K.-duizendpoot die een grote bijdrage heeft geleverd aan de groei en het bestaan van de voetbalvereniging.

Op bovenstaande foto het bestuur uit 1969: Koos den Harder, Jan van Vianen, Kalie Walter, Wim Loof, Ludie van Neijhof, Gerrit van Geen, Joop van Nieuwkerk, Arie de Wijs en Joop Saris.

Vrijwilligers voor het clubhuis in 1969 - zie foto onder

Voor het seizoen 1969-1970 werden 7 seniorenelftallen voor de zondagcompetitie ingeschreven. Na de degradatie in 1969 kwam W.I.K. 1 in dit seizoen uit in de zondag 2e Klasse B van de HVB - lager kon dus niet. Na dit seizoen vierde W.I.K. 2 het kampioenschap.

Voor het seizoen 1970-1971 schreef W.I.K. 6 seniorenelftallen en 7 juniorenelftallen voor de competitie in.
In dit seizoen promoveerde het 1e elftal van W.I.K. naar de 1e Klasse van de HVB. De beslissende wedstrijd tegen Tamuvona werd met maar liefst 7-1 gewonnen via doelpunten van Arie van Kouwenhoven (4x) Wim v. Veen (2x) en Theo v.d.Heijdt. Trainer van W.I.K.1 was Frits van Os, zelf geen grootheid als voetballer echter wel een man die de juiste teamgeest wist te kweken. Bekende spelers uit dit elftal waren o.a: Joop van de Starre, Cees Sieck (keeper), Wim van Veen, Nol Robertie, Arie van Kouwenhoven en Hans Stapert.


Voor aanvang van het seizoen 1971-1972 besloot het bestuur voor de spelers van het 1e elftal shirtjes aan te schaffen, dit voor het eerst in de geschiedenis van W.I.K. Tijdens de Algemene Ledenvergadering op woensdag 10 november 1971 werd de bouw van een nieuw clubgebouw aan de leden voorgelegd. Het door het bestuur voorgestelde financieringsplan werd door de hele vergadering zonder tegenstemmers aangenomen.
De zondag 1e Klasse A was in het seizoen 1971-1972 uit de volgende clubs samengesteld: Duindorp SV, DVC, DWO, Dynamo’67, Groen Wit’58, HDV, Maasstraat, Marathon, OSC, TEDO, Te Werve en WIK.
W.I.K.1 eindigde onder leiding van trainer Frits Schuur op een teleurstellende 10e plaats in de 1e Klasse HVB.
Tijdens dit seizoen maakte de vereniging voor het eerst kennis met Coos Hübscher. Als scheidsrechter floot hij de “burenruzie” tussen W.I.K. en H.D.V. Coos viel op door zijn enthousiaste uitstraling. De spelers van W.I.K. en H.D.V. stonden versteld van het feit dat scheidsrechter Hübscher voor de wedstrijd een uitgebreide warming-up deed. In die tijd was men als speler niet gewend om een behoorlijke warming-up af te werken, laat staan dat een scheidsrechter dit wel deed.

Het seizoen 1972-1973 werd ingeschreven met 6 senioren en 7 jeugdelftallen.
Hoofdtrainer in dit seizoen was wederom de heer Schuur. Het 1e elftal eindigde in dit seizoen op een zesde plaats in de 1e Klasse A HVB.
nieuw clubhuis W.I.K. - 1973
In 1973 beschikte W.I.K. dan eindelijk over een prachtig en modern clubhuis. Dit clubhuis is echter nooit officieel geopend omdat de vereniging een beetje in de knel was gekomen met de beschikbare tijd. Met man en macht werd hard gewerkt om de accommodatie tijdig gereed te hebben waarna er vervolgens geen gelegenheid meer was om wethouder Vink op de hoogte te stellen van de opening. Dit nam niet weg dat de ingebruikname en de daarop volgende receptie een feestelijke aangelegenheid werd.
Jaap van Gaalen (ere voorzitter) en zijn vrouw in het nieuwe W.I.K.-clubhuis

Bij de aanvang van het seizoen 1973-1974 werd Ton Piet als hoofdtrainer van de selectie aangesteld - elftalleider werd Hans Stapert - grensrechter Wim Lorsheikjd sr. Vanaf het 2e elftal werden alle elftallen door de Elftalcommissie samengesteld - het eerste dus door Ton Piet.
Enkele weken voor het einde van dit seizoen leek het erop dat de elftallen 1 t/m 4 kampioen zouden worden, echter door de vele schorsingen en blessures haalde slechts het 4e elftal - via een beslissingswedstrijd tegen de Adelaars 3 op het NIVO-veld - het kampioenschap binnen.
Seizoen 1974-1975 W.I.K.1 kampioen
Ton Piet fungeerde dit seizoen wederom als hoofdtrainer - de lagere elftallen werden getraind door Cor Verbij. In dit seizoen wist het “Vlaggenschip van de vereniging” voor het eerst de Hoofdklasse van de HVB te bereiken.
In de laatste wedstrijd van het seizoen werd SEP met 3-1 (doelpunten: André Lorsheijd 2x en Martin Hielkema) verslagen - het kampioenschap worden gevierd. Enkele weken later tijdens een receptie werd het feest nog eens dunnetjes overgedaan. Deze receptie werd gehouden in “Parkzicht”, alwaar voorzitter Arie de Wijs de spelers en begeleiding een kleine radio in de vorm van een voetbal overhandigde.

Aan het einde van het seizoen 1974-1975 reisde een grote delegatie van W.I.K. naar Jugesheim in Duitsland. De jeugd verbleef daar bij gastgezinnen terwijl de ouderen in een hotel overnachtten. Het werd een zeer geslaagd weekend - het contact met voetbalvereniging Jugesheim zou vervolgens nog jarenlang stand houden.
Het seizoen 1975-1976 luidde een nieuwe periode in de geschiedenis van W.I.K. in. Zo begroette de vereniging een nieuwe voorzitter, genaamd Koos den Harder. Als hoofdtrainer werd Coos Hübscher aangetrokken - er werden door de vereniging zelfs nieuwe trainingspakken, in bruikleen, aan het eerste elftal aangeboden.
Verder stelden enkele leden voor het eerst in de geschiedenis van W.I.K. een maandblad samen.
Het 1e elftal ging het in het eerste seizoen onder trainer Hübscher en elftalleider Hans Stapert zeker niet slecht af. Dat de heer Hubscher ook nog het tweede elftal begeleidde en zelf ook de sportverzorging op zich nam getuigde van een echt voetvaldier. Aan het einde van het seizoen bezocht voetbalvereniging Jugesheim Den Haag - nu werden de Duitse gasten bij Wikkers ondergebracht.
Op 29 mei 1976 bezochten de Rolling Stones het Zuiderpark (concert in het FC Den Haag stadion) en stelde de vereniging een bewakingscommissie samen. Dit om eventuele onregelmatigheden van Rolling Stones fans ten aanzien van het clubgebouw tegen te gaan.
In november 1976 werden in het bijzijn van wethouder Piet Vink de nieuwe kleedlokalen geopend. De laatste jaren was het verkleden bij W.I.K. ondoenlijk en nu met deze nieuwe kleedkamers ging de club van de “hel naar de hemel”.
W.I.K. had vanaf dat moment qua behuizing geen rede tot klagen. Niet lang hierna verhuisde buurman H.D.V. naar het Ooievaars-veld aan de overkant van W.I.K., naast Triomph - zodoende kreeg W.I.K. de beschikking over twee velden. Het hoofdveld werd dus overgenomen van H.D.V. - tevens bleef men gebruik maken van “het kleine veld” voor de W.I.K.-kantine. Tot 1976 speelde W.I.K. 1 al haar wedstrijden op het kleine veld voor de huidige W.I.K.-kantine. Vanaf seizoen 1976-1977 speelde het eerste team op het grote veld voor de kleedkamers. In die periode werd dit door de H.V.B. verplicht gesteld omdat W.I.K. in de Hoofdklasse speelde en een afrastering rond het veld verplicht werd gesteld. Dit veld bleek jaar in jaar uit een veld waarover diverse discussies ontstonden. Zo gebeurde het eind jaren zeventig dat ook F.C. Den Haag gebruik mocht maken van het hoofdveld van W.I.K. Dit was op zich geen probleem echter voor de duur profs werd dit veld altijd goedgekeurd terwijl voor de W.I.K.-spelers, na weinigeregenval, het veld onbespeelbaar werd verklaard.
De zondag Hoofdklasse van de HVB was in het seizoen 1976-1977 uit de volgende clubs samengesteld: ADS, DWO, De Flamingo’s, GDA, GSC, HDV, Oliveo, De Ooievaars, OSC, Quick Steps, De Valkeniers, WIK en Wippolder. Het 1e elftal van W.I.K. kende een redelijk constant seizoen - van de 24 competitiewedstrijden werden er 8 in winst omgezet, 9 gelijk gespeeld en 7 verloren. Met 25 punten, en een doelsaldo van 33 voor en 26 tegen, eindigde W.I.K. in de middenmoot op de zevende positie in de Hoofdklasse zondag HVB. Kampioen werd De Flamingo’s met 37 punten dat het de Valkeniers van traoiner/coach Aad de Mos achter zich liet.

Bij aanvang van seizoen 1977-1978 beschikte W.I.K. over 227 leden. Het 1e elftal, nog steeds o.l.v. trainer Coos Hübscher speelde een uitstekend seizoen.
De zondag Hoofdklasse van de HVB was in het seizoen 1977-1978 uit de volgende clubs samengesteld: ADS, DWO, GDA, GONA, GSC, HDV, Kranenburg, Oliveo, Oranje Blauw, OSC, Quick Steps, SOA, WIK en Zwart Blauw.
Op de laatste speeldag van het seizoen stonden Oliveo, SOA, Kranenburg, Quick Steps, GDA en W.I.K. gezamelijk op een eerste plaats. Helaas lieten de Wikkers het in de uitwedstrijd tegen Hsv Kranenburg lelijk liggen door met 2-1 te verliezen en zodoende het kampioenschap te verspelen. Het 2e elftal behaalde op simpele wijze het kampioenschap van de reserve 2e Klasse HVB.
De jeugdafdeling stond dit seizoen o.l.v. Paul Hazebroek, een man die zich later nog jarenlang voor de jeugd van W.I.K. zou inzetten. Aan het einde van dit seizoen stopte Koos den Harder na drie jaar voorzitterschap als voorzitter - Koos werd opgevolgd door Ton Piet.

Het seizoen 1978-1979 kende een hoogte- en een dieptepunt voor W.I.K. Het dieptepunt voor de vereniging was dat het 1e elftal onder leiding van de nieuwe trainer van Willigen aan het einde van het seizoen degradeerde uit de Hoofdklasse HVB. Er werden slechts 10 punten uit 26 wedstrijden behaald. Het enige positieve resultaat in deze competitie was de uitoverwinning bij kampioen ADS.
W.I.K. 60 jarig jubileum - 1979 - W.I.K. degradeert
Hoogtepunt was dat in juni 1979 het 60-jarige bestaan van W.I.K. op een uitzonderlijke wijze werd gevierd. Alle Wikkers waren aanwezig in feestzaal Amicitia waar werkelijk een geweldige feestavond werd voorgeschoteld. Bekende nationale artiesten, zoals Ciska Peters en buikdanseres Yonina waren in het feestprogramma opgenomen. De organisatie van deze zeer geslaagde feestavond was in handen van o.a. Anton van Neijhof, Wim Lorsheijd sr. en Ton Piet. Op onderstaande foto het bestuur tijdens de gehouden receptie in 1979: Wim Lorsheijd sr., Kees van Duin, Wim Loof, Joop van Nieuwkerk, Ton Piet, Anton van Neijhof, Koos de Harder en Paul Hazebroek.


Bij aanvang van seizoen 1979-1980 verwachtte de gehele vereniging, met aanhang, een spoedige terugkeer van het eerste elftal naar de Hoofdklasse. Echter niets bleek minder waar, veel spelers bleken het niet te kunnen vinden met trainer Van Willigen - dit werkte helaas door in de resultaten. De laatste drie maanden van het seizoen werd er door de meeste selectiespelers nauwelijks meer getraind, de motoivatie was ver te zoeken, spelers lieten het team in de steek - dit resulteerde in een magere positie in de eindrangschikking.
Aan het einde van dit seizoen werd er door W.I.K.1 deelgenomen aan de dit jaar voor het eerst gehouden toernooi van de Haagsche Courant Cup en in de eerste speelronde aangetreden tegen Hsv Kranenburg - er werd met 1-0 van de latere finalist verloren. Tijdens dit seizoen kwam tevens de uitbreiding van het clubgebouw tot stand.
W.I.K. 1 kampioen 1974/1975

Seizoen 1980/1981
Voorafgaande aan het seizoen 1980/1981 was er door het Jeugdbestuur niet stilgezeten en werden er maar liefst 10 jeugdelftallen ingeschreven. Tijdens dit seizoen werd een veelheid aan activiteiten voor deze jeugdelftallen georganiseerd. Het alom bekende Sinterklaasfeest, een carnavalsfeest, een avondje bowlen, bezoekjes aan het minivoetbal van de NCRV in Ahoy en zelfs het bezoeken van een ijshockeywedstrijd stonden op het programma. De resultaten logen er overigens niet om, het A, B en C-elftal besloten het seizoen met het kampioenschap. Ook werd er voor het eerst in het bestaan van W.I.K. een dameselftal ingeschreven. Het 1e elftal speelde nog in de 1e klasse van de HVB en wist dit seizoen de doelstelling zo snel als mogelijk naar de Hoofdklasse van de HVB te promoveren nog niet te realiseren.
Seizoen 1981-1982
In het seizoen 1981-1982 schreef de vereniging met 6 senioren en 9 jeugdelftallen in. Verder werd er wederom een dameselftal en voor het eerst in het bestaan een zaalvoetbalteam ingeschreven. Het dameselftal begon aardig te draaien - de dames van het eerste uur (o.a. Kitty Toet, Mary Wever en Miriam Pronk) kregen het steeds meer naar hun zin.
Een week voorafgaand aan de competitie 1981-1982 werd een trainingskamp in Duitsland ter voorbereiding op het seizoen belegd. Op vrijdagochtend 07.00 uur verzamelde men, zoals gewoonlijk in die tijd, op het Hobbemaplein en vertrok men richting Duitsland. Diverse spelers waren behoorlijk dorstig en besloten - amper onderweg - een biertje te nuttigen. Met als gevolg dat bij aankomst de halve selectie nogal onder invloed was. Aangezien men met meerdere auto's de rit naar de Duitse bestemming maakte waren slechts de chauffeurs van dienst nuchter. Trainer Thijssen stuurde zijn spelers direct na aankomst naar bed - om 18.00 uur diende er immers gevoetbald te worden tegen de plaatselijke voetbalclub. Uiteindelijk stonden dan toch alle spelers om 18.00 uur op het graffelveld en werd er uiteindelijk met 8-1 verloren, had een speler een hand gebroken en werd er dat weekend niet meer getraind.
Ondanks de matige voorbereiding wist het vlaggenschip het kampioenschap in de 1e klasse van de HVB te behalen. Na drie jaar in de HVB maakte men eindelijk de lang gewenste stap terug naar de Hoofdklasse van de HVB. In de laatste wedstrijd van het seizoen moesten de mannen van trainer Dick Thijssen, elftalleider Joop Apperloo, grensrechter Koos den Harder, verzorger Kees de Roode en materiaalmeester Ed Grevenstte aantreden bij OSC. Dat W.I.K. de spannende wedstrijd met 0-1 wist te winnen was meer dan terecht.

Het seizoen kon absoluut niet meer stuk nadat ook W.I.K.3 het kampioenschap wist binnen te halen.
WIK 1 kampioen 1e klasse A HVB seizoen 1981-1982

Bovenste rij v.l.n.r: Ed Grevenstette (materiaalman), Trainer Thijssen, Verzorger Kees de Roode, John Honders, Loek Hemerik, Nardus Kuiper, Peter van Ostrom, Michel Havenaar (keeper), Frank Vrijmoed, Andre Losrheijd en leider Joop Apperloo.
Onderste rij v.l.n.r: Ruud Terol, Leo Toet, John Fickel, Theo v/d Heijdt, Nol Robertie, Theo Krens, Rini Toet en grensrechter Koos den Harder.
Voetbalkrantje jaren 80

Seizoen 1982-1983
In het seizoen 1982-1983 werd de zaalvoetbalafdeling aanzienlijk uitgebreid. De zondag Hoofdklasse van de HVB was uit de volgende clubs samengesteld: Archipel, Cromvliet, De Flamingo’s, Graaf Willem II VAC, Kranenburg, Naaldwijk, Oranje Blauw, SEP, SOA, VVM, Westerkwartier, WIK, Wippolder en Zwart Blauw. De selectie van W.I.K. stond dit seizoen weer onder leiding van de teruggekeerde Coos Hübscher - voor de tweede keer in zijn carriere was hij trainer/coach van W.I.K. Het eerste elftal draaide aardig mee in de Hoofdklasse HVB en eindigde uiteindelijk op een verdienstelijke derde positie.
Seizoen 1983-1984 “Cupfighter” W.I.K.1
Voor aanvang van dit seizoen bleek het aantal leden bij W.I.K. aanzienlijk verminderd - het bestuur kon nog maar 5 seniorenelftallen, 5 jeugdteams en 1 dameselftal inschrijven.
De zondag Hoofdklasse van de HVB was in het seizoen 1983-1984 uit de volgende clubs samengesteld: ADS, Archipel, Duindorp SV, De Flamingo’s, Kranenburg, Naaldwijk, Oranje Blauw, SEP, TEDO, VVM, Wassenaar, WIK en Westerkwartier.
W.I.K. in HC Cup - Toen in 1980 de HC Cup in de Haagsche regio voor het eerst werd georganiseerd dachten vele Haagse voetballers ”het zal allemaal wel”. Dat dit toernooi zo succesvol is geworden is uiteindelijk te danken aan de vele grote alsmede kleine verenigingen die naarmate het jaarlijkse terugkerende toernooi vorderde steeds enthousiaster aan dit toernooi begonnen.
Door de loop der jaren heeft W.I.K. 1 met wisselend succes aan het toernooi deelgenomen. In 1980, de eerste editie van dit toernooi, werd de eerste wedstrijd van latere finalist Kranenburg verloren. Kranenburg verloor de finale van Texas DHB waar nog een oud-Wikker (Peter Smit) in het veld stond.
In 1984 speelde W.I.K. de halve finale bij het Wateringse KMD. Na overwinningen op o.a. SEV, Postduiven, RVC (hoofdklasser) en DSVP (hoofdklasser met trainer Dick Advocaat) werd de halve finale op het veld van KMD in de verlenging verloren. Na zevenennegentig minuten in de reguliere speeltijd stond de 0-1 stand in het voordeel van WIK op het scorebord, echter na een onvergetelijke situatie in de achtennegentigste minuut wist KMD op 1-1 te komen. Dit terwijl er al vele Wikkers (en druk was het) stonden feest te vieren, immers wij zouden de finale spelen. Niets bleek minder waar, in de verlenging moest WIK na een hersenschudding van Gerard Ponsen met tien man verder en bleek de accu leeg. Een 3-1 nederlaag en veel treurende Wikkers! Nog steeds ben ik er heilig van overtuigd dat de scheidsrechter, met zijn bijna zuivere speeltijd, ons een oor heeft aangenaaid. Nog zie ik Stien Weening na de wedstrijd huilend van (sport)verdriet in de mooie kantine van KMD (tegenwoordig SVH) zitten. Nog zie ik enkele spelers volledig uitgewoond op het veld liggen en nog zie ik Ome Jan Lorsheijd deze jongens opbeuren. Nog voel ik de kramp in beide benen waarin ik de verlenging last van had en steeds meer last van kreeg. Nog zie ik de vertegenwoordiger van tegenstander KMD bij ons na de wedstrijd de kleedkamer betreden met de mededeling dat hij ook trots op ons was en dat wij wellicht meer hadden verdiend. Nog hoor ik de emotionele reacties die dit bij enkele van onze spelers opriep. Nog voel ik het respect dat wij als Wikkers toentertijd binnen de Haagsche regio hebben afgedwongen. Want was het niet zo dat wij als onderafdeling vereniging het buitengewoon ver hadden geschopt en zelfs het grote RVC alsmede DSVP via geweldige overwinningen uitschakelden? Nooit is het op dinsdagavonden zo druk geweest bij WIK, immers alle Haagse voetballiefhebbers wilden dat stuntende WIK wel eens aan het werk zien. Nog zie ik de kaartclub een uur later beginnen met hun wekelijkse, reguliere, kaartavond. Immers, ook zij wilden dit succesvolle traject niet missen. Nog zie ik Ome Willem Lorsheijd zwaar teleurgesteld, maar enorm trots, balend rondwandelen en nog steeds zie ik de teleurstelling ik de ogen van alle spelers en het begeleidingsteam van WIK.
En dan die kwartfinale tegen de Postduiven waarin WIK in de laatste minuut via een strafschop op 1-0 wist te komen. Oh, wat was onze trainer Coos Hübscher trots. Diverse keren is hij gebeld door de Haagse krant met de vraag of wij weer gingen stunten. En Coos had zijn antwoord altijd paraat met de enigszins op Haagse bluf geduide mening dat wij dit inderdaad van plan waren. Dit terwijl Coos uit Wassenaar kwam, wat een topman, een echte human resourcemanager.
Nu, vele jaren na dato, zijn velen nog ziek van deze verloren halve finale. We hadden de wedstrijd volledig in handen en zelfs na het uitvallen van sterspelers Leo Toet en Edwin Hazebroek (vlak voor tijd) waren er geen twijfels, wij zouden winnen. Eerlijk waar, het zit ons nog steeds niet lekker!
Haagsche Courant 16-05-1984: KMD - WIK, vreugde en tragedie….
Wateringen - Voetbal, ook en misschien wel vooral op amateurniveau, kan uiterst aantrekkelijk zijn. Zeker de neutrale toeschouwers moeten gisteravond, na 120 minuten slopend HC-Cup-voetbal handenwrijvend huiswaarts zijn gekeerd. Het was inderdaad smullen geblazen bij de halve finale tussen KMD en WIK. Voetbal met alles er op en er aan, met vreugde, met tragedie. Toen de rook aan de Noordweg was opgetrokken kon er slechts een conclusie worden getrokken: KMD (3-1 winst, na verlenging) was de meest gelukkige van de twee vol overgave strijdende ploegen geweest. En dus komen de Westlanders zaterdagavond uit in de finale. Maar de bewondering, laat dat duidelijk zijn, ging niet alleen naar de finalist. Zelden zal een club, in dit geval WIK dus, zo’n schlemielige nederlaag hebben geleden als nu.
Seizoen 1984-1985
Aan de vooravond van seizoen 1984-1985 schreef W.I.K. met slechts 5 senorenelftallen en 1 dameselftal in. Betreffende de jeugdafdeling werden 2 A-elftallen en 2 C-elftallen ingeschreven - tijdens dit seizoen werden er nog een D 7-tal en E 7-tal ingeschreven.
In het seizoen 1984-1985 was de zondag Hoofdklasse van de HVB uit de volgende clubs samengesteld: ADS, Archipel, Delft, Full Speed, Kranenburg, Naaldwijk, Oranjeplein, Quintus, TEDO, VVM, Wassenaar, Westerkwartier, WIK en Zwart Blauw.
De selectie stond dit seizoen o.l.v. trainer van der Ploeg die uiteindelijk een uitermate matig resultaat afleverde. Zowel het 1e als het 2e elftal presteerden ondermmats en konden zich ternauwernood handhaven.
Ondanks de matige prestaties werd er aan het einde van dit seizoen wederom in het H.C. Cup toernooi een aardig resultaat neergezet. W.I.K. leek wederom op de kwartfinale af te stevenen, echter helaas sloeg tijdens de wedstrijd tegen Westlandia het noodlot toe. Na een akelige hoofdbotsing tussen spelers van Westlandia en W.I.K. werd de wedstrijd bij een 0-0 stand gestaakt. Na de wedstrijd besloot de toernooileiding dat door middel van loting duidelijk moest worden welke vereniging door mocht naar de kwartfinale. Dit bleek dus Westlandia te zijn - W.I.K. kreeg als goedmakertje een aantal wedstrijdballen. Waren de Wikkers destijds niet blij mee.
Het dameselftal van W.I.K. wist, na slechts één nederlaag en twee gelijke spelen, het kampioenschap in de wacht te slepen. De dames trokken veel bekijks - een veelheid aan toeschouwers - het betrof een uiteraamte gezellige periode waarin de damesafdeling een aanzienlijke groei doormaakte. W.I.K.-veteranen vierde het kampioenschap, zie foto hieronder - op de foto: Hans Stapert, dhr.Wareman, Wim Loof, Tom Onderwater, Wim Lorsheijd sr., Wim Lorsheijd jr., Kees van Duin, Ton Piet, Jan Wijsman, Ton Verbij, Mop Notting, Jan Robertie, Frans Houweling.
Aan het eind van het seizoen vertrok een aanzienlijk aantal 1e elftalspelers naar andere Haagse voetbalverenigingen - geluk bij een ongeluk was dat vanuit de A-junioren spelers naar de selectie doorgeschoven konden worden.

Seizoen 1985-1986
Er werd ingeschreven met vier jeugdelftallen die tijdens dit seizoen steeds vaker met een tekort aan spelers kwamen te staan. Met name op het gebied van contributie betalingen schoten velen tekort met het gevolg dat het aantal jeugdleden zienderogen daalde.
Bij de senioren werden dit seizoen wederom 5 elftallen en 1 dameselftal ingeschreven. Het dameselftal promoveerde wederom ondanks het feit dat het elftal aan het begin van het seizoen regelmatig incompleet was.
De eerste vier elftallen van W.I.K. eindigde in de middenmoot terwijl de “oudjes” van W.I.K.5 kampioen werden.
De zondag Hoofdklasse van de HVB was in het seizoen 1985-1986 uit de volgende clubs samengesteld: ADS, Archipel, ESDO, Full Speed, Kranenburg, Naaldwijk, Oranjeplein, PDK, Quintus, SEP, TEDO en W.I.K.
De selectie van W.I.K., die bestond uit een vrij jonge groep spelers, stond dit seizoen onder leiding van Ben Moelker en speelde een redelijk onstant seizoen - uit 22 competitiewedstrijden werden in totaal 23 punten behaald - hiermee eindigde men keurig in de middenmoot op de 6e plaats van de Hoofdklasse HVB. Met dit resultaat en met deze jonge groep zag men goede vooruitzichten voor de toekomst. Zeker gezien het feit dat na het seizoen een aantal spelers van ORNAS naar W.I.K. wenste over te schrijven.
W.I.K.-dames kampioen 1985

Seizoen 1986-1987
Het dames zaalteam draaide op volle toeren

Ook in dit seizoen stond de selectie onder leiding van Ben Moelker en leider Paul Hazebroek sr. - me speelde wederom in de sterke Hoofdklasse van de HVB. Op donderdag 18 december 1986 speelde Nol Robertie, na circa 20 jaar in de 1e elftal actief te zijn geweest, zijn afscheidswedstrijd voor W.I.K.1. Voor deze bijzondere gelegenheid werd er aangetreden tegen een compleet FC Den Haag 2. W.I.K. wist deze wedstrijd met 1-0 te winnen, een mooier afscheidskadoo was er voor Nol niet denkbaar.
Op 13 maart 1987 werd de eerste Playback show in de geschiedenis van W.I.K. georganiseerd - onder overweldigende belangstelling werden de meest fraaie acts in de overvolle kantine voorgeschoteld.
Tevens startte W.I.K. in dit seizoen onder leiding van Ben Moelker, Anton van Neijhof en Rini Toet een jeugdplan. Prachtige posters werden in de wijk in de brievenbus gedaan en maar hopen dat jongeren bij W.I.K. wilde komen voetballen. Op woensdag 22 april 1987 werd er bij W.I.K. een open dag georganiseerd - de opkomst was redelijk - in ieder geval kon een flink aantal nieuwe jeugdleden worden ingeschreven.
Het eerste elftal draaide goed mee en behaalde uiteindelijk 30 competitie punten.
In dit seizoen werd er voor het eerste elftal “De voetballer van het jaar” competitie gehouden - Rini Toet wist met maar liefst 473 punten deze titel op te eisen.
Op een haar na werd promotie naar de lang gehoopte promotie richting de 4e klasse KNVB gerealiseerd, het mocht echter nog niet zo zijn. De complete W.I.K.-selectie werd steeds omvangrijker - aan kwaliteit ontbrak het evenmin. Aan het eind van het seizoen vertrok het grote W.I.K.-talent Edwin Hazebroek naar sv Voorburg en hing aanjager Eduard van het Klooster zijn schoenen aan de wilgen.
De goede prestaties van het 1e elftal bleven niet onopgemerkt bij de keuzeheren van het H.V.B.-elftal. Rini Toet (voor het vijfde jaar) en Paul Sieck ontvingen een uitnodiging voor de Haagse selectie - men speelde dit jaar Nederlandse kampioenschap in Hoorn. Het H.V.B.-elftal bleek zo sterk dat de titel werd binnengehaald - vanaf dat moment had W.I.K. dus twee Nederlandse kampioenen in haar vereniging - kan niet iedereen zeggen. Tijdens prijsuitreiking stond aanvoerder Rini Toet oog in oog met de voorzitter van de voetbalbond Noord Holland en wilde de goede man de hand schudden. Echter op het laatste moment zag Rini dat deze man een kunsthand had en wisselde - voorafgaande aan het handschudden - van hand - met links dus.
WIK 1 seizoen 1986-1987

Staande v.l.n.r:Ed Grevenstette (materiaal commissaris), Frank Vrijmoed, Sander Bakker, Nol Robertie , Andre Lorsheijd, Leo Toet, Michel Havenaar, Gerard Ponsen, Paul Hazebroek (leider), Eduard van het Klooster, Cees Rot (verzorger) en Ben Moelker (trainer).
Zittend v.l.n.r: Dhr. Demeier (grensrechter), Bart Lugters, Marco Demeier, Loek Dommanchet, Rini Toet en Edwin Hazebroek.
Trainer/coach Ben Moelker
Ben Moelker was een trainer met o.a. een enorm organisatorische gedrevenheid en was vanaf zijn komst, medio 1986, voornemens WIK op de kaart te zetten. In zijn periode als trainer/coach kwam tevens een veelheid talentvolle WIK A-junioren (twee A-elftallen o.a. opgeleid door oud eerste elftalspeler Joop van de Starre), van onze jeugd over naar de senioren en als gevolg hiervan ontstond een brede selectie die uiteindelijk, onder aanvoering van Moelker, de nodige prestaties wist neer te zetten. Het eerste elftal promoveerde bijvoorbeeld in 1988 vanuit de hoofdklasse HVB naar de KNVB. De afdeling waar we niet lang na de oorlog uit waren gedegradeerd. Het tweede en derde promoveerden ook in die periode. Moelker hield wel van een biertje en sloot op dins- en donderdagen vaak de kantine. Onder zijn leiding werd altijd getraind, goed of slecht weer, het maakte niets uit. Er kon immers altijd naar het strand worden uitgeweken! En waarom ook niet! Deze, van oorsprong, Zeeuwse voetballer had een goed oog voor detail en wist vanuit zijn inzicht en ervaringen binnen WIK een aantal leden te enthousiasmeren tot het organiseren van allerlei evenementen. Zo kwam Moelker met een plan een open dag voor nieuwe jeugdleden te organiseren en was hij daarbij ook niet te beroerd om in dit kader folders in de wijken rondom het Zuiderpark in de brievenbussen te posten. In die tijd was er weinig geld, dus moest er slim, over hoe geld binnen te halen, worden nagedacht. De grote playbackshow van Hennie Huisman was een enorme publiekstrekker en Ben gaf een simpele voorzet dit fenomeen ook bij WIK te organiseren. Een goedkope disco erbij en een campagne om veel Wikkers mee te laten doen leidde tot een overvolle WIK-kantine alwaar de consumpties veelvuldig werden genuttigd en een geweldige loterij voor veel extra inkomsten hebben gezorgd. Zo simpel was het dus, een kleine investering was goed voor aanzienlijke opbrengsten. Ja, dat was Ben Moelker, een trainer met veel ideeën om de vereniging te laten groeien. Ideeën waar de vereniging dankbaar gebruik van heeft gemaakt. Tijdens zijn WIK-trainerschap kwam Ben één keer in de verleiding een geschorste speler op te stellen bij Graaf Willem Vac uit. Hij is hier naderhand door het dagelijkse bestuur op aangesproken en werd destijds met een officiële, schriftelijke, waarschuwing geconfronteerd. In de wetenschap dat het bestuur absoluut terecht heeft gehandeld hebben zowel de trainer als de betreffende speler met schaamrood op de kaken hun excuses aangeboden, echter de bewuste bekerwedstrijd is destijds wel winnend afgesloten. In zijn periode als trainer fungeerde Cees Rot (later ook jeugdvoorzitter) als sportverzorger van de selectie. De trainingsstof van Ben Moelker bestond uit vele conditietrainingen afgewisseld met gerichte partijspelen waar het fanatisme van afdroop. Vermeldenswaardig zijn de door Ben Moelker en Paul Hazebroek sr. georganiseerde vrijdagavond trainingen in de zaal van voetbalvereniging Tonegido.

Seizoen 1987/1988
Zou het W.I.K. eindelijk lukken om de stap vanuit de sterke HVB-hoofdklasse naar de 4e klasse KNVB te maken? Ja dus, na een uitermate inspannend seizoen eindigde de zwart/witte brigade van trainer Ben Moelker, elftalleider Mop Notting, materiaalman Ed Grevenstette, verzorger Cees Rot en grensrechter Richard Lansink op de tweede plek achter kampioen Concordia.
1987/1988 promotie uit de hoofdklasse HVB naar 4e klasse KNVB - Trainer Ben Moelker, verzorger Cees Rot, leider Mop Notting, materiaalman Ed Grevenstette en keeperstrainer Dirk Lugters sr. zagen na de gewonnen wedstrijd tegen Full Speed (de twee doelpunten werden gescoord door de jeugdige Jan Hazebroek) een enorme hoeveelheid zwarte en witte ballonnen het veld overspoelen. Een imposante herinnering. Kortom, een geweldig, onvergetelijk, voetbaljaar met een veelheid aan spannende en mooie wedstrijden. Topschutter werd Bart Lugters die net zo makkelijk met links als met rechts het net liet bollen. Met Michel Lorsheijd (o.a. keeper van ADO-jeugd, LenS, Voorburg, RVC en WIK-jeugd) in het doel was er sprake van een keeper met een enorme uitstraling en gedrevenheid. Het elftal speelde goed georganiseerd voetbal - met name de omschakeling van balverlies naar balbezit en vice versa, onder aanvoering van spelverdeler Leo Toet, verliep vlekkeloos. Een aantal talentvolle A-spelers had inmiddels een plekje in de hoofdmacht weten te bemachtigen - deze werden door routiniers Andre Lorsheijd, Rini en Leo Toet naar een hoog niveau gecoached (hier en daar verliep dit best wel eens pittig). Marco en Martin Demeier, Richard Sieck, Edwin Bouwer, Jan Hazebroek alsmede de in 1985 van ODB overgekomen Loek Dommanschet speelden een puik seizoen en aangezien Gerard Ponsen, Leo Toet (een geweldige treffer tegen Kanenburg) en Martin Lansink (met name met het hoofd, een ingestudeerde corner bleek goud waard) ook veel het net wisten te vinden was de cirkel rond. Overigens ontvingen de scorende spelers veelal de beslissende voorzet van rechtsbuiten Rini Toet die zelf ook regelmatig de keeper van tegenstanders passeere. Aangezien er sprake was van een brede selectie werden geblesseerden en geschorsten goed vervangen door prima spelers als Richard Lansink (reservedoelman), Theo Wijsman, Freek Brant, Sander Bakker en routinier Frank Vrijmoed. Met name in dit seizoen bleek dat als een vereniging over een goed tweede elftal beschikt, men ver kan komen. Vanaf december volgen veelal schorsingen vanwege derde gele kaarten en van blessures blijft men ook niet gevrijwaard. Dubbele overwinningen werden behaald tegen Archipel. Tegen de meeste opponenten werd één keer gewonnen en één keer gelijkgespeeld. Van geen enkele tegenstander werd twee keer verloren - dan behaal je dus resultaat.
Jan Hazebroek scoorde in mei 1988, als diepgaande middenvelder, twee geweldige treffers tegen Full Speed (eindstand 2-0). WIK promoveerde door dit resultaat naar KNVB. Opstelling WIK tegen Full Speed: Michel Lorsheijd (paar jaren WIK-jeugd), André Lorsheijd (eigen jeugd), Edwin Bouwer (eigen jeugd), Gerard Ponsen, Loek Dommanschet, Jan Hazebroek (eigen jeugd), Leo Toet (eigen jeugd), Martin Lansink (afkomstig van ORNAS), Rini Toet (eigen jeugd), Bart Lugters (afkomstig van ORNAS) en Martin Demeier (eigen jeugd). Wissels zijn Theo Wijsman (eigen jeugd), Richard Lansink, Frank Vrijmoed (eigen jeugd), Marco Demeier (eigen jeugd).
Ook WIK 2 en WIK 3 eindigden in het seizoen 1987/1988 succesvol. WIK 2 promoveert na een mooie zege bij DHC 4. Na de wedstrijd wordt de champagne opengetrokken, tevens door routinier Frank Vrijmoed sr. die in de week voorafgaande aan deze beslissende wedstrijd voor een lastige lichamelijke ingreep in het ziekenhuis verbleef.
Jan Hazebroek scoorde 2 keer in de promotiewedstrijd tegen Full Speed

Seizoen 1988/1989 - W.I.K. 70 jarig jubileum
Eerste sponsorloop ooit - de eerste WIK-sponsorloop werd in 1988 georganiseerd. Deze loop had tot doel om op een sportieve manier zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onze voetbalvereniging. Met deze opbrengst konden vervolgens allerlei zaken worden bekostigd, zoals noodzakelijk onderhoud aan het clubhuis en de kleedkamers, de jeugdafdeling, alsmede festiviteiten rondom een jubileum. De in 1988 georganiseerde sponsorloop betrof voor WIK een nieuw fenomeen - velen waren geïnteresseerd mee te lopen of te sponsoren. Aangezien het in 1987/1988 allesbehalve goed ging met de WIK-jeugd, er was nauwelijks jeugd en op zaterdagen was de kantine vaak leeg en verlaten - de velden waren onderbespeeld - werd bedacht de totale opbrengst van genoemde activiteiten aan een goed jeugdplan te besteden. Door veel enthousiastelingen werd circa 3200 gulden bijeengelopen en kon er bijvoorbeeld jeugdkleding en trainingsmateriaal worden aangeschaft. De volgende jaren werd er minimaal één keer per jaar een sponsorloop georganiseerd. Zelfs een speciale loop om de bij een inbraak in de WIK-kantine veroorzaakte schade te dekken. In het jubileumjaar 1993/1994 stond wederom een sponsorloop op het programma. Er werd wederom het nodige bijeengelopen, echter de jaren erna wilde het helaas niet meer lukken - de belangstelling liep terug - een behoorlijk loopgezelschap bijeen te krijgen. Tot aan het seizoen 2015/2016. De jeugd liep op woensdagavond 25 mei - circa vijftig(!) aanstormende voetbaltalenten, aangemoedigd door een grote supportersschare, volbrachten vol plezier en overgave hun rondjes rond het hoofdveld. Donderdag 26 mei 2016 mochten de senioren dit kunststuk proberen te evenaren, echter de belangstelling was nogal gering. Het evenement bleek uiteindelijk toch wel succesvol, met trots kon worden gemeld dat er bijna € 1250,- voor de club bij elkaar was gelopen.
Seizoen 1988/1989
Zeventig jarig jubileum 1989 - Aan het zeventig jarig jubileum van W.I.K. werd door het bestuur zoals gebruikelijk ruime aandacht besteed. Op 13 mei 1989 stond een wedstrijd tussen de op dat moment huidige selectie tegen het voormalige eerste elftal W.I.K.-elftal uit 1975 op het programma. Deze jubileumwedstrijd werd op zaterdagmiddag gespeeld en eindigde in een 1-1 gelijkspel - gemoedelijke wedstrijd dus. Na de wedstrijd volgde er nog een reünie waarbij een veelheid aan uitgenodigde oud-Wikkers aanwezig waren - anekdotes uit het rijke W.I.K. verleden te over dus. Over de gehele kantine wordt een veelheid aan foto’s en WIK-symbolen (aan daartoe speciaal opgezette wanden) gepresenteerd. Helaas is van deze symbolen en foto’s weinig behouden gebleven, niemand weet waar al deze spullen, belangrijk voor de WIK-geschiedenis, zijn gebleven. Tijdens de goed bezochte receptie een week later namen sprekers van zowel de KNVB als vanuit de Gemeente Den Haag het woord, waarbij vooral lovende woorden voor het sterke verenigingsleven van WIK werd uitgesproken.
1989 is het jaar van de introductie van de ooievaarspas, dus ook bij WIK. De Ooievaarspas geeft korting op sport, cultuur, contributie, lidmaatschap en entree en is bestemd voor inwoners van Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk, met een inkomen tot maximaal 130% van de bijstandsnorm. Ooievaarspashouders kunnen meedoen aan activiteiten bij meer dan vijfhonderd sport- en cultuuraanbieders. Van deze pas wordt door velen uit de Haagse regio, dus ook Wikkers, gebruik gemaakt.
In het seizoen 1988/1989 speelt het eerste elftal eindelijk weer in de KNVB. Een verdienstelijk debuut met in de eerste wedstrijd een 1-1 gelijkspel tegen TEDO, Toet scoorde de eerste WIK-treffer in de KNVB sinds 1947.
Het begin van het seizoen verliep redelijk voortvarend, in de derde wedstrijd werd voetbalvereniging Haastrecht met 7-0 van de mat gespeeld. Echter naarmate het seizoen vorderde kreeg het valggenschip het steeds moeilijker. Negen nederlagen, zes keer een gelijkspel en slechts vijf overwinningen (waarvan tweemaal tegen directe degradant de Flamingos) leidden tot nacompetitie. In een drieluik met Wassenaar en Unitas Leiden moest gestreden worden om degradatie te voorkomen. W.I.K. redde het vege lijf en speelde in 1989/1990 wederom in de vierde klasse KNVB. Topschutter werd Bart Lugters.
Met een wedstrijd tegen het tweede elftal van ADO werd de carrière van WIK-grootheid/icoon Andre Lorsheijd, (letterlijk en figuurlijk) bij het eerste elftal afgesloten. De wedstrijd eindigde in 1-1 en Andre verliet (symbolisch) op een brancard (geregeld door Jan Hazebroek) het veld. Aan het eind van het seizoen werd, na een samenwerking van vijf jaar, in samenspraak met trainer Ben Moelker besloten niet verder te gaan. Moelker had uitstekend werk verricht en stapte over naar GDA alwaar hij twee jaar trainer was, na deze periode maakte hij de stap naar VVP. Coos Hübscher, een oude bekende van WIK, werd (voor de derde keer) als nieuwe trainer aangetrokken. Ron van Neijhof nam afscheid van het bestuur. Na zestien jaar op allerlei fronten actief te zijn geweest als jeugdleider, jeugdvoorzitter, kantinemedewerker, elftalcommissie, bestuurslid, en zes jaar secretaris was het tijd om een stapje terug te doen. Helaas overleed penningmeester Anton van Neijhof geheel onverwacht, een enorme klap voor onze vereniging en uiteraard voor de familie. Frank Vrijmoed, die dit seizoen na vele jaren afscheid nam van de selectie, was bereid de zware taak van penningmeester in te vullen. In deze periode was er in het Zuiderpark tijdens thuiswedstrijden van ADO Den Haag, regelmatig sprake van risicowedstrijden. Tegenstanders en toeschouwers van ons eerste elftal waren verplicht voor 12.30 uur het Zuiderpark te betreden, anders geen toegang. Helaas kwam dit niet ten goede van onze vereniging, echter het wangedrag van een deel van de supportersgroepen was destijds gewoonweg onthutsend en de Gemeente Den Haag kon niet anders dan handhaven van de genomen toegangsmaatregelen. Sorry voor de echte ADO-aanhangers onder ons Wikkers, maar WIK heeft daar wel jarenlang last van gehad. Minder toeschouwers (van zowel thuis- als tegenpartij), minder inkomsten en verlies van leden die het zat waren om op zondagen naar een hermetisch afgesloten Zuiderpark af te reizen.
Seizoen 1989/1990
In het seizoen 1989/1990 behaalde WIK zeventien punten en wist hiermee Oranjeplein (waarvan met 7-1 wordt gewonnen) en VDS onder zich te houden.
Seizoen 1990/1991
Ondanks, alle goede voornemens in de voorgaande jaren, verschijnt WIK het seizoen 1990/1991 met slechts vier jeugdelftallen. Aan het eind van het seizoen waren er, nadat de nodige spelers tussentijds wegbleven, nog twee teams over. Een zorgwekkende ontwikkeling welke zowel het bestuur als het jeugdbestuur de nodige hoofdbrekens koste. Hoe e.e.a. op te lossen was de grote vraag, echter in 1991 werd deze uitdaging nog niet volledig opgepakt. Ondanks de kleinschalige jeugdafdeling, reisde een jeugdgezelschap op 1 juni 1991 af naar het PSV-stadion in Eindhoven alwaar de finales van de Coca-Cola Cup worden bijgewoond. Daarnaast reiisden de twee overgebleven jeugdteams, WIK B en D, af naar Jugesheim, alwaar als vanouds toernooien werden gespeeld. Na drie jaar geen dames veldvoetbal werd er vanaf zondag 9 september 1990 toch weer competite gespeeld. Een geslaagde rentree, de wedstrijd werd met een klinkende 7-0 overwinning, tegen de dames van WVS, winnend afgesloten. Het was dat scheidsrechter Ben de Koster ruim voor tijd affloot anders hadden de dames wellicht de dubbele cijfers gerealiseerd.
WIK 7 werd kampioen - de overige teams draaiden een wisselend seizoen met overwinningen en nederlagen. Overigens was in die tijd het oude twee puntensysteem, voor een overwinning, nog van toepassing. Het WIK-heren zaalvoetbalteam promoveerde naar een hogere afdeling. (Wedstrijd)secretaris Richard Lansink had zijn draai gevonden en bedankte tijdens de algemene ledenvergadering Ron van Neijhof voor het advies welke hij desgevraagd van Ron mocht ontvangen. Aad Suijkens (oud elftalcommissielid) en Frank Vrijmoed traden toe tot het bestuur.
Opstellingen WIK 1 en WIK 2 zondag 7 oktober 1990:
Rand Stad Sport 1 - WIK 1: M. Lorsheijd, Marco Demeier, Loek Dommanschet, Gerard Ponsen, Leo Toet (A), Loek Hemerik jr., Jan Hazebroek, Paul Sieck, Rini Toet, Bart Lugters, Richard Sieck. Wisselspelers Dennis Piet, Edwin Bouwer en Kurt Sander.
Quick 3 - WIK 2: Richard Lansink, John Notting, Kees Wijnstroot, Freek Brant, Kees van Batenburg, Paul Hazebroek jr., Theo Wijsman, Martin Lansink, Martin Demeier, Frits Vrijmoed, Hans Bakker. Wisselspelers: M. Mijsbergh, P. de Jonge. Trainer van beide elftallen is Coos Hübscher. I
Haagse Courant september 1990 - HBS en WIK tevreden met gelijkspel - Tevreden gezichten alom gisteren op het complex van HBS. Zowel de uit de derde klasse gedegradeerde thuisclub als opponent WIK kon zich vinden in het eindresultaat (1-1), maar meer nog in hetgeen er op de mat was tentoongespreid: een attractieve en tot het laatste moment levendige wedstrijd, waarin beide ploegen elkaar vooral voetballend en met open vizier bestreden, wat niet in de laatste plaats de verdienste was van de uitstekend leidende scheidsrechter. Voor WIK scoorde Jan Hazebroek.
Opstelling WIK: Lorsheijd, L. Toet, Dommanschet, Ponsen, Bakker, Hazebroek (Hemerik), Sieck, Demeier, van der Toorn (Vrijmoed), Lugters, R. Toet.
Haagse Courant oktober 1990 - WIK overspeelt Spoorwijk - Voor Spoorwijk is het na vijf duels nog wachten op het eerste punt. De Hagenaars troffen gistermiddag, in een bikkelhard duel met als gevolg twee uitsluitingen aan Spoorwijk zijde, in het Zuiderpark een andere echte Haagse club, WIK, dat uiteindelijk met een winst van 3-0 duidelijk liet blijken geen medelijden te hebben met dit Spoorwijk, dat wellicht aan het einde van de rit de afgang naar de HVB moet maken.
Opstelling WIK: Lorsheijd, Dommanschet, Bakker (Demeier), Ponsen, L. Toet, Sieck, Hazebroek, Hemerik, R. Toet, van der Toorn, Lugters.
Seizoen 1991/1992
In het seizoen 1991/1992 schreef de vereniging voor het eerst in de WIK-geschiedenis een meisjes zevental in. Het team met vier meiden van den Heuvel in de gelederen hield het één jaar vol.
Het eerste elftal speelde nog steeds in de 4e klasse KNVB, hoge ogen gooide men echter nog steeds niet. In dit seizoen was een aantal opmerkelijke tegenstanders in de 4e klasse KNVB in de poule van WIK ingedeeld. Het betrof het traditionele HVV alsmede HBS. Daar waar in de beginjaren van WIK nog werd aangetreden tegen lagere elftallen van deze traditierijke clubs, daar speelde WIK nu tegen de standaard elftallen van deze Koninklijke verenigingen. Voeg daaraantoe dat ook LenS en DSO een behoorlijk stapje terug hadden, dan mag je voorafgaande aan zo’n competitie hopen dat het WIK-vlaggenschip gehandhaafd blijft. En dat gebeurde dan ook, niet slecht voor een vereniging bestaande uit zes senioren en twee junioren elftallen.

Tijdens de algemene ledenvergadering van mei 1992 meldde het bestuur dat er harder zal worden opgetreden tegen agressie op het veld.
De jubileumcommissie bestaande uit Sonja v/d Heuvel, Mirjam de Goederen (van Batenburg), Piet Jansen, Wim Loof en Rini Toet, ten behoeve van het vijfenzeventigjarig jubileum, wordt in 1992 geactiveerd en krijgt de opdracht een groots jubileumfeest voor te bereiden.
In 1992 wordt een open jeugd dag georganiseerd welke tien nieuwe jeugdleden oplevert. Al zijn de aanmeldingen gering, WIK is blij met elk nieuw lid. WIK 1 en 2 zijn uitgenodigd op een toernooi in Dordrecht en weten dit toernooi beiden winnend af te sluiten.
Seizoen 1992/1993
Haagse Courant december 1992 WIK - REMO 4-0. WIK begon de huidige competitie zeer voortvarend. Maar liefst zes punten uit de eerste vier wedstrijden werden echter gevolgd door een zeer teleurstellende reeks van één schamel puntje uit acht partijen. De Laatste wedstrijd voor de winterstop moest absoluut worden gewonnen. De door schorsingen en blessures geteisterde ploeg van trainer Koos Hübscher moest om die reden een beroep doen op good-old Rini Toet (34). Met twee doelpunten werd Toet de man van de wedstrijd en voorzag zijn rentree op die manier van een gouden randje. Ook direct na de rust waren de kansen voor REMO, dat het gebrek aan productiviteit geheel aan zichzelf te wijten had. De rekening hiervoor kreeg het op keiharde wijze gepresenteerd. Met nog achttien minuten op de klok kreeg Toet de bal op de rand van het strafschopgebied aangespeeld, bedacht zich geen moment en de doelman van REMO was kansloos geklopt. Het was de eerste kans van WIK in de wedstrijd. Binnen drie minuten was de strijd definitief beslist. Twee counters via goalgetter Bart Lugters tilden de stand naar 3-0. Eerst gaf Edie Rensen het laatste tikje en daarna tikte Toet een van de paal terugspringende bal binnen.
Opstelling WIK: Lorsheijd, Bouwer, Sieck, Martin Demeier, Marco Demeier, Toet, Lugters, Wijsman, Hemerik, Wijsman, Rensen.
In het seizoen 1992/1993 ontmoette men HBS en HVV opnieuw in de vierde klasse KNVB, nu aangevuld met voetbalvereniging Laakkwartier welke veelal op een hoger niveau had geacteerd. Aan het eind van dit seizoen eindigde WIK samen met HVV en Cromvliet, met zeventien punten, op een voorlaatste plaats. Via een halve nacompetitie moest één van de drie standaardelftallen dus een stapje terug doen - naar de HVB dus. De eerste wedstrijd tussen WIK en HVV eindigde in een 1-1 remise (doelpuntenmaker Marco Demeier) - de tweede wedstrijd wordt gespeeld op het altijd knusse veld van Cromvliet. De spanning steeg ten top en bij een 1-1 tussenstand leek het erop dat WIK rijp was voor degradatie, echter naarmate de wedstrijd vorderde bedacht trainer/coach Koos Hübscher een tactische oplossing die goed uitpakte. Piet van der Toorn viel in en liep de graszoden eruit - niet lang voor tijd scoorde hij de bevrijdende 1-2. Deze overwinning leidde tot hilarische taferelen waarbij de WIK-aanhang het veld in bezit nam en men al hossend op de lat van het vijandelijke Cromvliet doel een soort van polonaise inzette die zijn weerga niet kende. Dit onder toeziend oog van de volledige HVV-selectie die onder leiding van trainer Andre Wetsel tegen Cromvliet moest aantreden om een plaats in de vierde klasse KNVB veilig te stellen. Helaas voor HVV degradeerde de Koninklijke een week later voor het eerst in haar bestaan naar de onderafdeling.
De jaren hiervoor wordt het kalken van de lijnen op de twee velden van WIK, tegen een vergoeding, door HDV-medewerkers, verzorgd. Het WIK-bestuur besluit een eigen kalkwagen aan te schaffen en de lijnen voortaan zelf te kalken, wat een aanzienlijke besparing op jaarbasis oplevert. Leo Toet trekt letterlijk en figuurlijk de kar.
Daar waar enerzijds e.e.a. oplevert, daar worden net zo makkelijk weer onnodige kosten gegenereerd. 1992 is namelijk het jaar dat in het amateurvoetbal gele en rode kaarten worden geïntroduceerd. Daar waar door scheidsrechters voorheen spelers, die de grenzen overschreden, werden opgeschreven, worden gele kaarten getrokken alsof het niets is. Na drie gele kaarten volgt een schorsing en de zogenaamde administratiekosten als gevolg van de strak aangetrokken richtlijnen zijn ook niet misselijk. Kortom, daar waar enerzijds wordt bezuinigd, daar wordt anderzijds een aanval op de clubkas gedaan. Zeker als er met eerste elftalspelers wordt afgesproken dat in bepaalde gevallen de kosten door de vereniging worden afgedragen. Geen probleem, echter met het steeds sneller trekken van kaarten lopen de kosten alsnog hoog op.
Tijdens het seizoen 1992/1993 verhuist Oranjeplein van de Buurtweg naar het Zuiderpark. Men bouwt een eigen kantine tussen de kleedkamers en het clubhuis van WIK. De elftallen van Oranjeplein zullen wel, samen met WIK, gebruik maken van de zes beschikbare kleedkamers. Het bestuur bestaande uit voorzitter Ben de Koster, Ton Piet, Monica Toet/Hofman, Leo Toet, Aad Suijkens, Tom Onderwater en Richard Lansink belegd menig vergadering met Oranjeplein om e.e.a. in goed overleg te laten verlopen. Hans Stapert, Ton Piet en Wim Loof worden gehuldigd i.v.m. hun veertig jarig lidmaatschap. De vereniging beschikt dit seizoen over twee vrouwenelftallen, echter gedurende het seizoen blijkt het lastig om het tweede team volledig op het veld te laten verschijnen en wordt dit elftal uiteindelijk teruggetrokken. Het derde senioren elftal balanceert al jarenlang op de zo gehate degradatiegrens en weet dit keer degradatie niet te voorkomen. Dit elftal wordt vrijwel nooit aangevuld met oud selectiespelers, die over het algemeen kiezen voor veteranenelftallen, en voelt zich vaak aan haar lot overgelaten.
Seizoen 1993/1994
Vlak voor aanvang van het seizoen 1993-1994 volgde, geheel onverwacht, de mededeling dat de voetbalclubs HDV, W.I.K., Triomph en Oranjeplein in de toekomst het Zuiderpark moesten verlaten. De vrijkomende ruimte zou dan worden benut voor de aanleg van honkbalvelden voor ADO-honkbal en een atletiekbaan voor atletiekvereniging Sparta. Deze boodschap was nog niet definitief, echter betrof een voorstel dat wethouder N. Dijkhuizen van Sport en Recreatie aan de raadcommissie had voorgelegd. WIK-voorzitter Ben de Koster was, evenals alle Wikkers, onaangenaam verrast met deze mededeling. In januari 1994 kon de v.v. W.I.K. opgelucht ademhalen aangezien de Zuiderpark-plannen van de gemeente Den Haag voorlopig in de ijskast werden gestopt en zodoende konden de voetbalverenigingen HDV, WIK, Triomph en Oranjeplein na de Wereldruiterspelen weer terugkeren op hun eigen plek. Althans deze besluitvorming is destijds aan genoemde verenigingen voorgeschoteld, echter na de wereldruiterspelen kwam men vanuit de Gemeente met plannen die tot op dat moment onbekend waren. De Gemeente werkte destijds met dubbele agenda’s.
Het seizoen 1993/1994 werd aangevangen met drie jeugdteams, waaronder een F-zevental. Een zevental met daarin een aantal zesjarigen - absoluut nog niet rijp genoeg om in poule F1 te worden ingedeeld. Helaas dachten de poulesamenstellers daar heel anders over en zo gebeurde het dat WIK F1 in poule F1 de eerste twee uitwedstrijden tegen respectievelijk Quick en Scheveningen F1 mocht aantreden. Beide keren werd onder erbarmelijke weersomstandigheden met 19-0 verloren en dan liep men bij de tegenpartij zo trots als een pauw (met name kortzichtige ouders) rond alsof men de Europa Cup had gewonnen. Zonder enige schroom werden de Wikkertjes respectloos naar grote nederlagen aangespoord. Gelukkig werd men bij de HVB bijtijds wakker geschud en werd het hulpeloze WIK-team lager ingedeeld. Hierna volgde alsnog een leuke competitie met zo nu en dan een overwinning. Met o.a. Andries en Kirby van Kesteren, Dirk Lugters (zoon van topschutter Bart Lugters) alsmede latere professional Cees Toet (later profvoetballer bij Sparta, RBC Roosendaal en Almere City) in de ploeg werdt er gestreden voor wat men waard is. Die 19-0 nederlagen zijn achteraf gezien misschien wel de basis van bepaalt succes geweest.
Het seizoen 1993/1994, het vijfenzeventigjarig jubileumjaar, kan worden beschouwd als een historisch W.I.K. jaar. Tevens werden aan het eind van het seizoen de wereldruiterspelen op o.a. het W.I.K.-veld gepland. De W.I.K.-vrijwilligers toonden wederom hun enorme inzet en ‘Willen Is Kunnen’ was met overtuiging van toepassing.
Aan het eind van het seizoen werd het contract met nieuwe trainer John Rietveld getekend. Hij verving Coos Hübscher die in drie termijnen, in totaal acht jaar, onze vereniging groots en met veel enthousiasme heeft vertegenwoordigd. WIK 6, met o.a. Loek Hemerik sr., Frank Vrijmoed sr., Jan Roberti, Henk v.d. Heuvel, Arnold Boot, Karel Hermeling, John Groen, Emiel Baggerman en Ron van Neijhof in de gelederen, vierde onder leiding van leider Nico Congo Lowango, het kampioenschap.
In oktober 1993 sprak voorzitter Ben de Koster diverse WIK-jubilarissen toe. Jan Lorsheijd (zestig jaar lid), Willem Lorsheijd sr. (vijftig jaar lid), Ton Piet (veertig jaar lid), Wim Loof (veertig jaar lid), Hans Stapert (veertig jaar lid), Andre Lorsheijd, Theo Heijdt en Ron van Neijhof (allen vijfentwintig jaar lid) werden door de voorzitter in het zonnetje gezet. Ton Piet werd vanwege zijn vele vrijwilligerswerk op allerlei fronten, onderscheiden met de zilveren bondsspeld. Ome Jan Lorsheijd werd tot ere donateur van de vereniging benoemd. Kortom, er was sprake van een veelheid aan jubilarissen alsmede gedecoreerden.
Het eerste W.I.K. boek ooit ‘W.I.K. 75 jaar verscheen’.
Trainer/coach Coos Hubscher
Toen voorafgaande aan het seizoen 1975/1976 trainer Coos Hübscher uit Wassenaar door de vereniging werd aangetrokken dachten velen in het Haagse voetbalwereldje “wat moet die man nu bij WIK”. Dat Coos vervolgens in een tijdbestek van achttien jaar, in totaal liefst acht jaar trainer van onze club zou worden mag als verrassend overkomen, echter daar is voor de gemiddelde Wikker niets vreemds aan. Al vanaf de eerste training klikte het tussen Coos en geheel WIK, alwaar hij in zijn eerste periode als trainer tevens de rol van verzorger op zich nam. Een vrijgevig man die de complete selectie ooit eens trakteerde op een Indische rijsttafel, waarvoor hij een vijf sterren kok bij WIK had uitgenodigd. Daarnaast is het absoluut het vermelden waard dat na een avondje sauna de rekening zonder enige twijfel door Coos werd betaald. Ook tijdens een sponsorloop in 1993 liet Coos zich niet onbetuigd. Vrijwel alle meelopende selectiespelers werden die dag door Coos gesponsord. Tot op de dag van vandaag bezoekt Coos onze vereniging nog regelmatig en wordt deze gentleman onder de voetballers en voetbaltrainers nog door vele WIK-bekenden gekoesterd. Tegenwoordig zien we hem niet meer met pijp in de mond. Ten tijde van zijn trainerschap rook je Coos al ruim van tevoren aankomen, zo ook voorafgaande aan trainingen. Als Coos zijn pijp rechts in de mondhoek had, dan was dit goed voor een Zweeds loopje, de linker mondhoed was goed voor een soort van shuttle run (pieptest) rondom gele palen die speciaal door Coos waren aangeschaft. Dodelijke looptrainingen waarvan de selectie destijds veel profijt heeft gehad. Uiteraard werd deze loopstof afgewisseld met partijspelen en veel afwerkoefeningen op het doel. Coos presteerde het zelfs een speciale Wiel Coerver techniek workshop bij te wonen en bood de selectie geheel onverwacht speciale techniek trainingen aan. Overigens hangt de aroma van zijn met toffee tabak gevulde pijp hangt nog immer over het Zuiderpark Complex. De tabaks- en sigarendozen van Coos werden trouwens tijdens wedstrijden gebruikt om aantekeningen over het verloop van de wedstrijd te maken.
Prijs: in 1978: Als trainer van het toenmalige Zuiderpark elftal, waaronder WIK-spelers, winnaar van de Harry de Hartog beker (Finale: Zuiderpark elftal - Archipel 5-2)
Bijna prijs: 1984: WIK halve finale HC Cup, verlies tegen KMD.

W.I.K.-bestuur 1994

75-jarig jubileum
Vijfenzeventigjarig jubileum 1994 - het jaar voorafgaand aan het vijfenzeventigjarig jubileum heeft de toenmalige jubileumcommissie planmatig en vol enthousiasme circa tweeëntwintigduizend gulden weten te vergaren. Het draaien van een wekelijkse lotto, periodieke bingoavonden, vlooienmarkten, loterijen, verkoop van grote clubactie loten, verkoop van programmabladen voor de thuiswedstrijden van WIK 1, verkoop van WIK attributen (zoals tenues voor in de auto), een sponsorloop, de organisatie van een karaokeavond (heeft daarna nooit meer plaatsgevonden) en een geweldige, unieke modeshow met hier en daar een vrijgevige sponsor waaronder het bedrijf van Cees Rot, brachten het bovengenoemde totaalbedrag bijeen. Dit heeft geresulteerd in een feestelijke mei- en juni maand waarbij door een selectief WIK-gezelschap op 8 mei 1994 wordt aangetreden tegen het Veronica elftal met daarin o.a. Wilbert Grieske (Goede tijden, slechte tijden - GTST), Pim Vosmaer (Onderweg naar morgen), Kasper van Bohemen (GTST), Jimmy Geduld (GTST), Frans Adelaar (oud FC Utrecht), Serge (van Saskia en Serge), Lex Schoenmaker (ADO) en George Castro (winnaar soundmixshow 1992). Veronica coach is Frank van zangduo Frank en Mirella. De kleintjes worden beziggehouden en verblijd door een beroepsgoochelaar. Tijdens deze dag zijn ook de W.I.K.-vijfenzeventig jaar boeken (gratis) aan Wikkers overhandigd. Na bezoekjes aan de archieven van de Haagsche Courant alsmede het HVB-hoofdkantoor aan de IJzerwerf konden in het jaar voorafgaande aan het verschijnen van het boek, de eerste letters op papier worden gezet. Overige informatie is destijds verkregen door middel van interviews met Wikkers met een echte WIK-achtergrond. Niet onvermeld mag blijven dat het drukken van de boeken toentertijd kosteloos door Wim Loof (in die tijd conciërge) in samenwerking met de repro afdeling van de Haagse Hogeschool is gerealiseerd. Op 15 mei 1994 is er sprake van een uiterst professionele zeskamp, waaraan twaalf W.I.K.-teams vol enthousiasme hebben deelgenomen. Op 20 mei een geweldige discoavond voor de jeugd en het grote eindfeest wordt gevierd op zaterdag 28 mei. Voorafgaande aan de feestavond landt een aantal parachutisten op het kleine W.I.K.-veld voor de kantine. Het is aanvankelijk de bedoeling deze parachutisten voor de wedstrijd tegen het Veronica elftal te laten landen, echter de weersomstandigheden laten dit jammergenoeg niet toe. De bij een jubileum horende jubileumreceptie is gepland op vrijdag 3 juni en wordt, zoals altijd bij WIK, door leden en afgevaardigden van diverse verenigingen, ruimschoots bezocht. Het betreft een als vanouds geslaagde receptie. De toenmalige wethouder van sport geeft ook acte de préséance en wordt nadrukkelijk door vele Wikkers verzocht WIK met rust te laten en eventuele bouwplannen of andere beleidsplannen in die richting te annuleren.

W.I.K. 75 jaar boek

seizoen 1994/1995
De zevende en achtste verhuizing: Wereldruiterspelen - Aan het begin van het seizoen 1994/1995 speeltde de club tijdelijk, op een ander terrein. In de zomerperiode organiseert de gemeente, samen met de Nederlandse Ruiterbond de wereldruiterspelen op alle velden van het tweede gedeelte van het Zuiderpark, de velden blijken in augustus van dat jaar nog niet bespeelbaar. Vele Wikkers ontvangen als doekje voor het bloeden een vrijkaartje voor diezelfde wereldruiterspelen.
Ankie van Grunsven maakte furore, echter de voetbalvelden waren na de afsluitingsceremonie behoorlijk omgeploegd. Aangezien de Gemeente nauwelijks centjes beschikbaar had om de voetbalcomplexen van o.a. W.I.K. en HDV in hun oude staat te herstellen duurde het herstel langer dan verwacht. De velden waren onbespeelbaar, mede gezien het feit dat de omvangrijke wereldruiterspelen tribune e.e.a. had weggedrukt. De drainage was compleet verwoest door het zware materiaal dat over het veld werd gereden (drainagelaag bleek volledig vastgeklemd en deels afgebroken). Hier heeft de vereniging aantoonbaar jaren last ondervonden - met een veelheid aan afkeuringen tot gevolg.
WIK begon in augustus 1995 noodgedwongen op een andere locatie en wel met een nieuwe trainer. John Rietveld was de opvolger van Coos Hübscher - de eerste wedstrijden van het seizoen werden gespeeld bij voetbalvereniging Spoorwijk. Hoewel men aldaar uitstekend en naar volle tevredenheid is opgevangen was het toch een hele opluchting om, ergens in oktober 1994, weer naar het vertrouwde WIK-complex terug te keren. De gemeente was zo vrij geweest destijds, op aandringen van met name WIK-gedelegeerden Ben de Koster en Aad Suijkens, alsnog een mooie afrastering rondom de WIK-velden te plaatsen. Het was echter absoluut vervelend dat de geweldige rij bomen tussen de velden van WIK en HDV er niet meer was. Als gevolg hiervan leek dit deel van het Zuiderpark opeens op een grote open vlakte - de mooie afscheiding was voorgoed verdwenen. Het seizoen verliep overigens voorspoedig. Met de uitermate fanatieke John Rietveld aan het roer werden er voor het eerst in de W.I.K.-geschiedenis allerlei extra trainingen, waaronder de vrijdagochtend- en avond sessies, belegd.
Bij voetbalvereniging Spoorwijk werden eerste maanden van het seizoen 1994/1995 overbrugd. In die periode werd er niet op donderdagavonden maar op vrijdagavonden bij Spoorwijk getraind. De mensen van Spoorwijk, toen al een vereniging met minder elftallen, hebben alle Wikkers destijds enorm gastvrij ontvangen - door velen wordt met genoegen teruggekeken op de gastvrijheid die aldaar is geboden.
De nazorg over de wereldruiterspelen verdient vanuit de organisatie alsmede de Gemeente Den Haag echter absoluut geen schoonheidsprijs. In eerste instantie probeerde wethouder Duijvestein WIK door middel van een vervelend trucje definitief bij Spoorwijk in te laten trekken, echter met name WIK-bestuurders Aad Suijkens en Ben de Koster hebben in die tijd gevochten om WIK weer naar hun oude, vertrouwde accommodatie te laten terugkeren. Dit is na heftige gesprekken en briefwisselingen gelukt. Daarnaast bleken de tijdelijke bewoners van de wereldruiterspelen de WIK-kantine nogal slordig te hebben achtergelaten. Nadat WIK naar het vertrouwde honk was teruggekeerd werd duidelijk dat de Gemeente van o.a. het onderhoud van de kleedkamers af wilde en dat men graag zag dat de verenigingen alles, dus ook het onderhoud, in eigen beheer zouden nemen. Voor het symbolische bedrag van één gulden (onze oude munteenheid) wrden de zes kleedkamers door WIK van de Gemeente overgenomen. Maar dan heb je ook wat zal men zeggen. Uiteraard is één gulden niets, echter wetende dat zowel de vloerverwarming, de warmwaterketel alsmede de riolering door de jaren heen de nodige reparatie/herstel kosten met zich hebben meegebracht is het wel begrijpelijk dat men het geheel voor het genoemde bedrag heeft verkocht - zijn wij destijds gewoonweg gefopt?
Seizoen 1995/1996
In het seizoen 1995/1996 beschikte WIK over een ijzersterke selectie en aangezien ook WIK 3 weer eens een belangrijke rol wenste te spelen, werd dit elftal eindelijk sinds jaren serieus neergezet/begeleidt. De basis van dit derde elftal was een goede conditie en een prima wedstrijdorganisatie. Het elftal speelde een tactisch buitengewoon attractieve stijl. De diepe spitsen werden continue slim aangespeeld, waarna hun snelheid werd benut om de ene na de andere treffer te scoren. Onder de bezielende leiding van een gediplomeerd WIK-trainer, werd twee keer per week getraind - de training ging hoe dan ook altijd door. Tevens op zondagen, alwaar de speelweide van het Zuiderpark met regelmaat werd omgeploegd. Bij afkeuringen doordeweeks werd steevast uitgeweken naar een verlicht stukje asfalt nabij het openluchttheater in het Zuiderpark alwaar kleine partijtjes met duurloopjes werden afgewisseld. In de herfst bleek het enigszins listig met de vele bladeren op het asfalt, echter goede afspraken over het vermijden van stevige duels werden met veel discipline nagekomen - alle spelers bleven ongedeerd. Vervolgens aan het eind van de training op volle snelheid, bepakt met ballen en pionnen, richting kantine. Aanvoerder Sam van Zuidam (veel later teruggekeerd als enthousiast trainer/coach van de WIK-jeugd), wist het elftal, ondanks onverwachte interne strubbelingen, bijeen te houden. Op de laatste speeldag werd met 0-1, bij het moeilijk te bespelen Celeritas 2, gewonnen en kon worden feestgevierd. Na het laatste fluitsignaal galmde een ware explosie van vreugdegeluiden over het complex aan de Leyweg. Zelfs onze vrienden Mehmed en Lokman (dit waren destijds de snelle spitsen) vierden het feest tot laat in de avond. Niet lang hierna werd het elftal door de vereniging in de bloemetjes gezet.
In het seizoen 1995/1996 wist het eerste elftal nacompetitie voor een plaats in de derde klasse af te dwingen. Na twaalf overwinningen en drie gelijke spelen behaalde men 39 punten, goed voor een derde plaats en goed voor een extra competitie tegen de eerste elftallen van ODB en Wassenaar. Helaas werd deze extra competitie op doelgemiddelde verloren - naast kampioen Scheveningen promoveerde ODB. Van het sterke Laakkwartier (2-1 en 1-3) werd zelfs twee keer gewonnen - in het toernooi om de KNVB-beker wist WIK zelfs in maart 1996 door te dringen tot de vierde ronde. Na keurige overwinningen op RKAVV en DHC (via strafschoppen) werd uiteindelijk na een nederlaag tegen VCS het KNVB-toernooi verlaten. Dat vanuit RKAVV naderhand nogal kinderachtig op het duel tegen WIK werd teruggekeken zei destijds meer over de toenmalige eerste klasser dan over het in de vierde klasse KNVB spelende W.I.K. Kortom een uitstekend seizoen met o.a. de 7-2 overwinning tegen BTC.
Seizoen 1996/1997
Een unicum voor WIK - In het seizoen 1996/1997 werd voor het eerst in het WIK bestaan een zaterdagteam senioren elftal ingeschreven. Aanvoerder Theo Heijdt speelde met zijn standaardelftal in de vijfde klasse C - er was sprake van een seizoen met vooral grote nederlagen. Aan het eind van het seizoen had het elftal, na twee remises, slechts twee winstpunten bijeengesprokkeld. Grote nederlagen werden zonder tegendoelpunt afgesloten, WIK-zaterdag wist dit seizoen helaas nauwelijks tot scoren te komen. Desondanks hing er een prettige sfeer rond het elftal, echter men besloot unaniem aan het eind van het seizoen toch maar te stoppen met zaterdagvoetbal. Jaren later was er wederom sprake van een seniorenzaterdagafdeling, echter niet meer in de standaardklasse. Zelfs toen een geheel A-elftal van ODB in 2016 wensteover te stappen naar WIK en als WIK 1 in een standaardafdeling wilde spelen besloot het bestuur hier niet op in te gaan. Men was van harte welkom bij WIK, echter niet als standaardelftal in het zaterdagvoetbal.
In de herfst van 1996 verscheen het volgende artikel in de Haagsche Courant - WIK zaterdag, nulpunten, 55 goals tegen maar! Tot voor zaterdag had de ploeg na zeven duels nulpunten en de weinig inspirerende doelcijfers van zeven voor en negenenveertig tegen. Beetje pech gehad in de eerste wedstrijden! Dat mag je wel zeggen reageert de rechterspits die duidelijk last heeft van een opkomend buikje. We hebben inmiddels vijf keer in eigen doel geschoten. Echt Waar! Tja als je zo makkelijk de goals om je oren krijgt. En een ploeggenoot, we verloren van MVO 72 met 17-0 of zoiets, dat was wel een vertekend beeld. We stonden daar met negen man, zeg nou eerlijk dan kun je toch niet winnen? Inderdaad dat is lastig maar ook tegen KSD toen WIK wel met elf man stond had de ploeg weinig uitzichten op succes. Maar KSD is mild, zeg maar gerust heel mild voor de dappere WIK-spelers en laat het voortdurende éénrichtingsverkeer slechts bij 6-0 waar het gemakkelijk 13 of 14-0 had kunnen zijn. WIK blijkt al met al negentien minuten op de been, dan staat een blunder garant voor een mijlpaal oftewel de vijftigste tegentreffer dit seizoen. Toch is er nog hoop zegt Jan Roberti die sinds kort leider en grensrechter is. Vandaag ontbrak kanjer Theo Heijdt omdat hij zonodig moest verhuizen. Hij is er volgende week tegen DZS weer bij, dat scheelt enorm. Daarvan kunnen we winnen, op zeker. Ach, zo belangrijk is het allemaal ook weer niet. Zie het zelf, de gezelligheid staat op één.
Vanaf dit seizoen (1996/1997) werd de HVB opgeheven - alle elftallen spelken voortaan in de KNVB. Het bestuur was als volgt samengesteld: Ben de Koster, Aad Suijkens, Leo Toet, Monica Toet/Hofman, Richard Lansink, Andre Lorsheijd en Ton Piet.
De vereniging kreeg een enorme klap te verwerken toen Ton Piet geheel onverwachts overleed. Vanwege zijn vele verdiensten voor de vereniging besloot het bestuur het jaarlijkse veteranentoernooi om de Ton Piet wisselbeker te laten verspelen. Een eer die in de decennia hiervoor voor Jaap van Gaalen van toepassing was.
Ton's plaats in het bestuur werd overgenomen door Cees Rot. Penningmeester Aad Suijkens gaf terecht aan dat het bepaald geen prettige klus is om elke weer te bijna te moeten bedelen bij mensen die niet tijdig aan hun contributieverplichtingen wensen te voldoen. Dit onprettige fenomeen speelde reeds sinds jaar en dag - de diverse besturen van de laatste vijfentwintig jaar hebben deze onprettige confrontaties te vaak moeten ondergaan. Contributie ophalers/inners worden vaak als een soort van boeman gezien, echter er wordt eenvoudigweg vergeten dat Wikkers allemaal vrijwilligers zijn die het brengen van vervelende boodschappen niet als hobby beschouwen.
Het moet medio 1996 zijn geweest dat trainer John Rietveld (samen met bestuurslid Monica Hofman/Toet) weer eens iets had geregeld - daar stonden opeens twee talentvolle spelers uit Ethiopië op het trainingsveld, Mike Mekbeb en Simma. Later volgt nog een grootheid uit dit Afrikaanse land. Deze speler werd Dani genoemd, echter van zijn voetbalkunsten kon WIK niet lang genieten. Waarschijnlijk is hij destijds door de vreemdelingenpolitie opgepakt en naar zijn geboorteland teruggezonden. De genoemde spelers speelden niet lang daarvoor nog in het Olympisch elftal van Ethiopië en waren nu ineens lid van WIK. Mike heeft vervolgens vele jaren in het eerste elftal van WIK uitgeblonken, met als hoogtepunt het kopdoelpunt van Mike in de promotiewedstrijd tegen Oliveo (juni 2002). Dat hij vervolgens in deze wedstrijd ook nog eens de beslissende penalty verzilverde leidde tot euforische toestanden.
Alle F-jes in 1997

seizoen 1997/1998
1997-1998 kampioen - WIK 1 van vierde naar derde klasse KNVB - Onder de bezielende leiding van trainer John Rietveld en elftalleider Andre Lorsheijd promoveerde WIK 1 voor het eerst in haar bestaan naar de derde klasse KNVB. De beslissende thuiswedstrijd tegen Duindorp s.v. werd ruimschoots met 7-0 gewonnen - op een zonovergoten WIK-complex maakte de bierpomp overuren als vanouds. De vooraf geplaatste kraampjes met drank en voedsel werden goed benut - W.I.K.-vrijwilligers maakten weer eens extra uren - geen probleem. Een belangrijke rol was weer eens weggelegd voor spelverdeler Jan Hazebroek - een talentvol voetballer die W.I.K. altijd trouw is gebleven. Jan heeft naast jarenlang speler van de selectie een veelheid aan functies bekleed. Van jeugdleider tot het draaien van bardiensten op donderdagavonden, van klusjesman - samen met Ton Fresco en neef Loek Dommanschet (Dommanschet ook jarenlang speler van WIK 1, allerlei functies rondom de selectie, jeugdleider, regelen van sponsors en reclameborden, lid van jubileum en feestcommissie. Loek speelde uiteindelijk circa driehonderdvijfenzeventig wedstrijden in de hoofdmacht van WIK en is tijdens zijn carrière gehuldigd voor het spelen van zijn tweehonderdenvijftigste formele wedstrijd in WIK 1) tot nog steeds stuwende kracht achter een W.I.K.-vriendenelftal alsmede lid van de W.I.K. honderd jaar jubileumcommissielid tot vaste deelnemer van vele playbackshows. Niet vefrgeten mag worden dat Jan elk seizoen weer allerlei spullen voor diverse W.I.K.-doeleinden sponsort.

In het seizoen 1997/1998 was er overigens sprake van opmerkelijk hoge uitslagen voor W.I.K. 1. Tweemaal winst tegen Paraat (7-2 en 9-0), 8-1 winst tegen Azzuri, 1-5 winst bij HS Texas DHB en 2-5 winst bij Quick Steps uit. Uiteindelijk werd er dus twee keer gewonnen van Azzuri, Duindorp sv., HS Texas DHB, Quick Steps en Paraat. Smaken verschillen, er zijn echter Wikkers die hebben geconcludeerd dat dit elftal als één van de beste elftalen uit de WIK geschiedenis kan worden beschouwd.
1997-1998: kampioenselftal W.I.K.: keeper Michel Lorsheijd (op hoog niveau gekeept bij Voorburg, RVC, ADO-jeugd en LenS - tevens gespeeld in WIK-jeugd) en Serge Sander (een bij RAS en VIOS opgegroeide speler met een geweldige passeertechniek, o.a. de schaar zoals Piet Keizer). Verder Jan Hazebroek (eigen jeugd - Loek Dommanschet (tot halverwege de jaren tachtig bij ESDO en ODB actief), Martin Demeier (eigen jeugd - een echte teamspeler die op vele plaatsen in het elftal heeft gespeeld, Edwin Bouwer (eigen jeugd - centrale verdediger met een geweldige traptechniek), Coen Batelaan (diepgaande middenvelder en spits afkomstig van Cromvliet), Freek Brant (verdediger met een tafeltennis achtergrond die besloot volledig voor het voetbal te gaan), Marco Demeier (eigen jeugd - geweldige speler met o.a. een fantastische sliding), Loek Hemerik jr. (eigen jeugd - veel loopvermogen op het middenveld en heeft als diepgaande middenvelder een veelheid aan doelpunten voor WIK gescoord. Is twee keer bij WIK weggegaan, de eerste keer naar Vredenburch, de tweede keer naar Celeritas. Is teruggekomen om vervolgens WIK nooit meer te verlaten.), Michel Havenaar (eigen jeugd - keeper), Erwin Rietveld (zoon van trainer John Rietveld. Erwin zou later trainer bij VCS worden) en Patrick Valkenburgh (speler met overzicht en tactisch enorm sterk. Heeft voordat hij bij WIK arriveerde bij o.a. SOA gespeeld en vervolgens tien jaar het vlaggenschip van onze vereniging vertegenwoordigd.).
Een geweldig resultaat van de W.I.K.-selectie, zeker gezien het feit dat VVM (het voormalige Maasstraat) elke zondag spelers, per taxi, uit Rotterdam liet ophalen om maar even kampioen te worden en op donderdagen een blik vrouwen van plezier in de kleedkamers liet verschijnen. Trainer/coach van WIK is de succesvolle John Rietveld die desnoods, indien noodzakelijk, op de meest vreemde dagen/uren extra trainingen voor enthousiaste spelers heeft ingelast. Onder het motto investeren wordt beloond en je krijgt niets cadeau weet hij velen te enthousiasmeren. Met name de extra trainingen op vrijdagavond worden druk bezocht - John’s motivatiekreten, zoals zijn anekdotes betreffende de wedstrijd Duitsland tegen Hongarije uit 1954, zijn en blijven onvergetelijk. Het fanatisme van John blijft ongeëvenaard. Daarnaast zijn de vele telefoontjes met zijn spelers momenten waarover bij WIK, tot op de dag van vandaag, nog steeds wordt gesproken. Als John wist dat je thuis was werd je gebeld, dus meestal tijdens het avondeten kon men niet om John heen en werd subtiel ingespeeld op je noodzakelijke aanwezigheid en moest men wel een heel goed verhaal om niet te verschijnen. Overigens betreft dit kampioenschap in 1997/1998 het laatste kampioenschap van WIK 1 tot en met 2025. Hierna zijn nog wel promoties via nacompetitie of tweede plaatsen afgedwongen.
Het jaar 1997 betrof een belangrijke jaar inzake de herstart van de jeugd. Veel mini F-jes trainden achter de WIK-kantine onder leiding van o.a. Leo Toet. Hij wist samen met Monica Hofman/Toet vele WIK-vrienden te enthousiasmeren om de WIK-jeugd weer eens goed neer te zetten en dit gebeurde dan ook. Er werd begonnen met o.a. de jeugdleden Remco Stapert, Danny den Harder, Ricky Toet (heeft vanaf 1999 vier jaar in de ADO-jeugd gespeeld), Donny Hoorens van de Berg, Danny van Batenburg, Kevin Stakenburg, Donny van der Dussen (later ADO-jeugd één jaar FC Dordrecht) en anderen. Een jaar later sloten o.a. Jordy Pronk (later in ADO-jeugd en één jaar FC Dordrecht), Wesley Spaan en Tonny Fresco aan. Deze enorme groei leidde zelfs tot vijf F en vijf E-teams, waaronder een memorabel F1 kampioenschap in de hoogst denkbare F-poule van Den Haag.

In het seizoen 1997/1998 werd Mirjam van Batenburg als tweede vrouw ooit in het bestuur gekozen. In 2009, werd zij na een imposante reeks aan vrijwilligersactiviteiten, tot lid van verdienste van de vereniging benoemd. Het bestuur bestond in 1997 uit Ben de Koster, Aan Suijkens, Richard Lansink, Monica Hofman/Toet, Mirjam van Batenburg, Andre Lorsheijd en Cees Rot. Leo Toet is destijds uit het bestuur teruggetreden, echter verrichtte op de achtergrond een enorme hoeveelheid werk. Noem het de stille vrijwilliger waarvan onze vereniging vol trots kan melden, dat het er velen zijn geweest die op de achtergrond hun steentje hebben bijgedragen. Jan Hazebroek speelde zijn tweehonderdenvijftigste wedstrijd in de hoofdmacht van WIK.
Op 10 oktober 1998 werden Nol Roberti (veertig jaar lid), Jan Roberti (veertig jaar lid), Joop van der Starre (veertig jaar lid) en Jan Stakenburg (vijfentwintig jaar lid) gehuldigd. Wim Loof werd tot lid van verdienste benoemd. Het merkwaardige is dat hij dit in 2003 nog een keer meemaakt. Een administratief misverstand lag hieraan ten grondslag.
WIK 5, WIK-zaal en WIK C1 vierden, naadst W.I.K., het kampioenschap.
Trainer/coach John Rietveld
Trainer John Rietveld was een talentvol voetballer en doorstond op jonge leeftijd een test bij Feijenoord, maar desondanks zag hij af van een overgang naar de club uit Rotterdam Zuid. John was niet alleen een talentvol voetballer maar ook een verdienstelijk atleet. In de jaren zestig werd hij Zuid Hollands kampioen veldlopen en pakte hij met de herenestafetteploeg van Sparta de nationale titel op de vier keer vijftienhonderd meter. Een bijzonder gedreven trainer die zijn spelers tot op het bot toe wist te motiveren. Extra trainingen op vrijdagavond of zaterdagochtend waren geen enkel probleem voor John. Bovendien kwam je als speler niet zomaar onder een training vandaan. John belde stad en land af om spelers zover te krijgen om te komen trainen. Bij voorkeur rondom het avondeten, tijdstippen waarop hij er vrijwel zeker van was dat men thuis was.
John Rietveld behoorde tot de kleine groep mensen, die voor zijn vele verdiensten voor het Haagse voetbal tijdens een bijeenkomst in het jaar 2003 van de Oude Haagsche Glorie met de ‘Aad Mansveld Trofee’ werd beloond. Aad Mansveld, een ADO-grootheid in de geschiedenis van het Haagse voetbal. Ten tijde van het trainerschap van John Rietveld zijn er diverse sportverzorgers actief geweest. Naast Mary Wever (ook jarenlang deel uitgemaakt van de kantinecommissie) behoorde Ron van Neijhof vele jaren tot de medische staf van WIK en maakte plaats voor Westlandse Daan die er zo zijn ‘eigen’ verzorgingsmethodieken op na wenst te houden. De oud schipper had zijn EHBO-technieken geleerd op de grote vaart en met zijn handen, zo groot als kolenschoppen, wist hij menig selectiespeler, tijdens het masseren van de benen, zodanig te pijnigen dat de meeste spelers zich slechts één keer voor een massage bij hem hebben gemeld. Daarnaast was er ook nog een sportverzorger onder de naam ZORRO actief geweest. Een prima verzorger, van Surinaamse afkomst, die zijn werk als verzorger op bijzondere wijze heeft uitgevoerd.

Trainingskampen John Rietveld - Tijdens het trainerschap van John Rietveld e in de maand augustus, jaarlijks terugkerende trainingskampen georganiseerd. Het WIK-gezelschap meldde zich in Sint Michelsgestel, alwaar onder aanvoering van Rietveld en diens assistenten, serieus wordt getraind maar ook ruimte voor gezelligheid werd geboden. Jaren later, o.a. tijdens het seizoen 2015/2016, werd onder leiding van trainer Ton Boevink wederom een trainingskamp in Sint Michelsgestel belegd. Bij Rietveld altijd in de maand augustus, bij Boevink steevast in de maand januari. Overigens was de trainingsstof van Rietveld enorm uitgebreid en afwisselend. Wat hebben we genoten van het fanatisme waarmee hij alle oefeningen begeleidde, fanatiek tot in het bot.
W.I.K. 1 kampioen 1997/1998 - trainer John Rietveld

seizoen 1998/1999 W.I.K. 80 jarig jubileum
Daar waar de verwachtingen in de 3e klasse KNVB in het seizoen 1998/1999 hoog waren daar bleek e.e.a. een kwestie van overleven. Men eindigde met 24 punten als vierde van onder.
In het jubileumseizoen 1998/1999, de club besond tachtig jaar, werd een wedstrijd tegen de Oude Haagsche Glorie gespeeld, een elftal waarin vele oude Haagse topamateurs en af en toe een oud-speler van ADO (waaronder Harry Heinen en Aad Kila) acte de préséance a Het jubileumjaar werd uiteraard afgesloten met een spetterende feestavond, welke wederom fantastisch was georganiseerd. Het organisatiecomité, bestaande uit Monica Hofman/Toet en Mirjam van Batenburg, had haar zaakjes weer goed op orde. Onder het motto “een goede voorbereiding is het halve werk” en “als je iets doet moet je het goed doen, anders moet je het niet doen” liep e.e.a. zoals verwacht.
Het vlaggenschip handhaafde zich in de derde klasse KNVB, echter met de negende plaats wordt degradatie ternauwernood voorkomen. Men eindigde het seizoen met 24 punten in de onderste regionen. Dubbele nederlagen werden geleden tegen het voor WIK altijd moeilijke Concordia uit Delft. Het uit veel ex-profs samengestelde VVM kwam bij WIK, met een 2-3 overwinning, met de schrik vrij. De uitwedstrijd bij VVM werd helaas ontsierd door een bewuste elleboogstoot welke door de VVM-spits (toevallig een oud spits van Sparta Rotterdam) op de neus van een WIK-speler werd geplaatst. Deze wedstrijd is destijds gestaakt en voor de kleedkamers van VVM hing vervolgens een grimmig sfeertje waarop door vele Wikkers vol ongenoegen wordt teruggekeken. Als de Wikkers destijds op verhaal waren gegaan was het niet ondenkbaar geweest dat een strijd was losgebarsten die waarschijnlijk op renbaan Duindigt zou zijn geëindigd. Maar goed dat de Zwart-Witten zich destijds niet uit hun tent hebben laten lokken. De woede over de gebroken neus was er, echter van WIK-zijde bleef men beheerst. Om te promoveren werden door VVM immers alle middelen, zonder schroom, toegepast.
seizoen 1999/2000
Het seizoen 1999/2000 verliep rampzalig voor het vlaggenschip - degradatie van de derde naar de vierde klasse was een feit. Twee jaar in de derde klasse was nog iets te hoog gegrepen voor John Rietveld's selectie. Ondanks John’s niet aflatende inzet had men het moeilijk, spelers verschenen minder intensief op trainingen - tot overmaat van ramp stopten spelers tussentijds. Het werk ging voor - in mindere tijden is de keuze om te stoppen blijkbaar sneller gemaakt dan in periodes dat men in de top meedraait. Grote nederlagen werden geleden tegen VIOS (0-7 en 6-2), terwijl dubbele nederlagen tegen Schipluiden, Concordia en Laakkwartier het er ook niet gezelliger op maakten.
De jeugdafdeling groeide gestaag.
seizoen 2000/2001
Tijdens het seizoen 2000/2001 eindigde het 1e elftal in de vierde klasse KNVB met 32 punten op de 6e plaats.
In april 2001speelde Loek Hemerik junior zijn driehonderdste wedstrijd in WIK 1. Vader Loek Hemerik sr., die als vrijwilliger o.a. als bestuurslid, jeugdleider, trainer van de lagere elftallen, leider WIK 1, regelen kledingsponsors, en als eerste elftalspeler de vereniging heeft vertegenwoordigd, was zo trost als een pauw. Loek jr. zou uiteindelijk ongeveer vierhonderd keer in de hoofdmacht van WIK aantreden. In deze periode was Hemerik gemiddeld goed voor tien doelpunten per seizoen.
Loek Dommanschet stopte na driehonderdenvijfenzeventig wedstrijden als speler van WIK 1. Jan Hazebroek werd uitgeroepen tot meest waardevolle speler (een prijs ingesteld door John Rietveld) van de selectie. Deze prijs werd de jaren hiervoor aan Maurice Spaan, Donny Nieuwenhuijs en Loek Hemerik jr. toegekend. In 2001/2002 werd deze prijs aan Driss El Hamms toegekend. De winnaars ontvingen o.a. voetbalkleding en een voetbaltas die John Rietveld in die tijd bij Sporthuis AJ wist te ritselen. Mochten dit soort attenties niet beschikbaar zijn dan werd een flesje wijn aangeboden, op zich ging het om de eer en niet om de prijs. Destijds regelde Rietveld overigens bij sporthuis AJ jarenlang (veel in samenwerking met o.a. Andre Lorsheijd en later Marko van der Kroft) kleding voor de selectie.
Haagsche Courant 2001/2002 - Ondanks verwoede pogingen slaagde Cromvliet er niet in om tegen WIK de eerste overwinning binnen te halen. Het zit Cromvliet tot op heden niet mee. Door het vertrek van vijf spelers naar Quick Steps werd de selectie flink uitgedund. Bovendien stapte trainer Boere na twee duels in het nieuwe seizoen op. Tijdens het verloop van de wedstrijd bleken WIK en Cromvliet aardig aan elkaar gewaagd. Na een geslaagd één tweetje tussen Donny Nieuwenhuijs zocht Coen Batelaan (ex Cromvliet) het doel te hoog. Even later trof WIK-speler Kurt Sander na wat draai en kapbewegingen het zijnet. In de 44e minuut werd de score dan toch opengebroken. Vanuit het achterveld werd Cromvliet speler Patrick Lodder de diepte in gestuurd. Gehinderd door twee WIK-verdedigers scoorde hij 1-0. Zes minuten na de pauze was het alweer 1-1. Via Serge Sander en Loek Hemerik kwam de bal bij WIK-icoon Jan Hazebroek die beheerst afrondde. Naarmate de wedstrijd vorderde was thuisclub Cromvliet steeds vaker op de helft van WIK te vinden. Dit leverde mogelijkheden op voor Lodder die zijn mogelijkheden onbenut liet. De aanvallende speelwijze van Cromvliet bracht risico met zich mee. Dit bleek onder meer toen linksbuiten Serge Sander van WIK bij een snelle uitbrak voorlangs schoot. WIK-speler Piet van der Toorn kreeg ook nog een opgelegde kans, echter ook deze bleef onbenut. Eindstand 1-1.
Opstelling WIK: Lorsheijd, Valkenburg, Richard Sieck, Dommanschet, Hazebroek, Nieuwenhuijs, Paul Sieck, Serge Sander, Kurt Sander en Batelaan.
W.I.K. D1 won een oefenwedstrijd tegen de E-top van Feyenoord.

seizoen 2001/2002
2001/2002 promotie - wederom van 4e Klasse naar 3e klasse KNVB - Daar waar WIK in die jaren promoveerde daar werd net zo makkelijk weer gedegradeerd. Enigszins vergelijkbaar met de Graafschap of Excelsior die als een soort van jojo dan weer eredivisie en dan weer Jupiler League spelen. Toch duurde het niet lang voordat trainer John Rietveld, die van 1994 t/m 2003 trainer van WIK was, de boel weer op de rit krijgt. In het seizoen 2001-2002 leek het er aanvankelijk op dat WIK 1 vroeg van vakantie kon gaan genieten, echter niets was minder waar. Men plaatste zich op redelijk wonderbaarlijke wijze voor de nacompetitie, een extraatje waar WIK dankbaar gebruik van maakte. In juni 2002 leidt dit tot een allesbeslissende nacompetitie finale tegen Oliveo op het Wilhelmus terrein. In de eerste ronde van deze nacompetitie werd aangetreden tegen het RKSVM van trainer Frank Kuyl. Na een late ontsnapping in de thuiswedstrijd (doelpunt van Michel van Es) werd op een doordeweekse avond de return in het Westlandse Monster gespeeld. Zonder ook maar iemand tekort te doen kan worden gesteld dat Driss El Hamms aldaar de wedstrijd van zijn leven speelde. Hij bleek zelfs door de robuuste RKSVM-verdedigers niet te stoppen en dit leidde dan ook tot een terechte overwinning en een stap naar de tweede ronde. Dit mede door geweldig keeperswerk van Ronald van der Kooij en een goed georganiseerd elftal. In de tweede ronde werd Quick Steps van trainer Ton Boevink met lege handen naar huis gestuurd. Ondanks het ontbreken van twee belangrijke basisspelers (Jan Hazebroek en Serge Sander) vertrok het WIK-gezelschap, vrijwel van alle spelers is het haar zwart wit geverfd, naar Voorburg (terrein Wilhelmus) voor de beslissende finalewedstrijd tegen Oliveo. WIK was duidelijk in de winning mood en dat voelden meerdere spelers al bij de laatste training op donderdag voorafgaande aan de wedstrijd. De wedstrijd kon eigenlijk niet worden verloren, echter tegen een sterk Oliveo was dit makkelijker gezegd dan gedaan. Aangekomen bij Wilhelmus aanschouwden de spelers rondom het hoofdveld allerlei zwart wit gekleurde versierselen (die nacht was een aantal WIK-supporters zo vrij geweest e.e.a. te versieren. Hier mag niet onvermeld blijven dat twee groepen van Wikkers die nacht afzonderlijk besloten de tribunes extra aan te kleden. Het is dan ook wonderbaarlijk dat de twee groepjes elkaar zo op ongeveer hetzelfde tijdstip troffen en zich verbaast afvroegen wat men kwam doen. Men had dus dezelfde doelstelling, namelijk de WIK kleuren nadrukkelijk over het complex verspreiden. Het ene groepje bestond uit Loek Hemerik jr. samen met wat vrienden en het andere groepje bestond uit Frans Spaans en Henk Vreeswijk. Hierbij is het weer opmerkelijk dat Loek en Henk de volgende dag in de WIK-selectie waren opgenomen.).
Onder heerlijke weersomstandigheden eindigde de wedstrijd in de reguliere speeltijd in een 1-1 remise. In de eerste helft van de verlenging werdt de teruggehaalde Marco Demeier (die daarvoor jarenlang in het eerste had gespeeld en later jeugdleider werd bij het elftal van zijn zoon) van het veld gezonden en wist WIK, ondanks de tien man, de wedstrijd redelijk eenvoudig uit te spelen. De best wel ervaren spelersgroep loste e.e.a. in samenspraak met trainer/coach Rietveld tactisch slim op. Hierbij mocht WIK van geluk spreken dat de trainer van Oliveo niemand liet doorschuiven en dat als gevolg hiervan het middenveld van WIK de wedstrijd volledig onder controle hield. Het meeste balbezit was zelfs voor de mannen van Rietveld die door de WIK-aanhang tot grote hoogte werden geënthousiasmeerd. Na 120 minuten stond nog steeds 1-1 op het scorebord en probeerde een aantal Oliveo aanhangers de WIK-aanhang achter het doel waar de penalty’s genomen zouden worden weg te drukken. Dit heeft men geweten - de WIK-aanhang is uiteindelijk geen meter geweken! De brutalen van Oliveo stonden uiteindeijk gewoon weer aan de lange zij. De beslissende strafschoppenserie werd door WIK gewonnen. Alle spelers, inclusief keeper Ronald van der Kooij, werden vervolgens op handen gedragen - zelfs de aanwezige oud-trainer Coos Hübscher was zo trots als een pauw en pinkte een traantje weg. Trainer John Rietveld kon (samen met zijn assistenten) wederom een prijs op zijn rijke erelijst bijschrijven. Selectiespelers seizoen 2001-2002 waren o.a.: Ronald van der Kooij, Patrick Valkenburgh, Driss El Hamms, Ollie, Khalid El Kardoudi, gebroeders Johan en Chris Jansen, Mike Mekbeb, Loek Hemerik jr., Donny Nieuwenhuys, Michel van Es, Henk Vreeswijk, Jan Hazebroek, Richard Lansink, Serge Sander en de op het laatste moment van stal gehaalde Marco Demeier en Rini Toet.

De winnende strafschop tegen Oliveo werd gescoord door Mike Mekbeb - 4 juni 2002

W.I.K. 30 seconden na de winnende strafschop

seizoen 2002/2003
Met John Rietveld als trainer van de WIK-selectie speelde het eerste elftal van WIK in de 3e klasse KNVB. Laurens van het Klooster kwam terug van zijn avonturen bij een aantal top amateurverenigingen in de regio Rotterdam en nam nog een maatje mee waarmee hij in de ADO jeugd had gespeeld. Serge Sander was redelijk fit en de selectie begon met hoge verwachtingen aan deze competitie. Het begin was redelijk hoopvol, echter in november begon de ellende. Spelers bleven zomaar weg - dit aantal liep op tot zes. In december kon iedereen zien aankomen dat dit wellicht fout zou aflopen - dat deed het ook. Tot overmaat van ramp voelde John Rietveld zich ook niet topfit - dit alles resulteerde in een negatieve spiraal. Na nog een geweldig resultaat uit bij VIOS (1-3 voor WIK) werden er nog nauwelijks positieve resultaten neergezet - aan het eind van het seizoen was degradatie een feit, W.I.K. daalde af naar de 4e klasse KNVB.
Haagse Courant 2002/2003: Hoogervorst schiet LenS laat alsnog naast WIK. LenS en WIK voerden gisteren aan de Hengelolaan geen voetballend hoogstandje op. Maar de enorme strijd die de beide derde klassers negentig minuten leverden, alsmede het uiterst boeiende scoreverloop in de laatste twintig minuten stonden er toch garant voor dat het duel boeide tot de laatste seconde. Met een terechte 3-3 puntendeling. Gezien de situatie op de ranglijst zal het laagstaande WIK hiermee het meest tevreden zijn.
Opstelling WIK: van der Kooij, Genev, van der Toorn, Valkenburg, Demeier, Lansink, Hemerik, de Koning, Nieuwenhuijs, El Hamms, van het Klooster, Sander.
De jeugdafdeling groeide en groeide - elke zaterdag waren beide W.I.K. velden van vroeg tot laat volop bezet. Nog steeds onder leiding van Leo Toet werd de jeugdafdeling steeds meer volwassen echter in die tijd had W.I.K. helaas nog geen A en B elftal. Veel jeugdleden zaten in de leeftijdscategorie tussen 5 en 13 jaar - de zogenaamde onderbouw. Vandaar ook dat W.I.K. op dat moment over o.a. 5 E-zeventallen en 3 F-zeventallen beschikten. De teams zagen er netjes verzorgd uit - zeker gezien het feit dat vrijwel elk team wel een leuke sponsor van de vereniging wist te strikken.
De jeugdtrainingen op maandag, dinsdag en woensdag zorgden voor een geweldige veldbezetting - alle trainers werden intern opgeleid om het trainingsvak zo goed mogelijk uit te voeren. Onder het motto “de onzin van het rondjeslopen” werd benadrukt dat de Zeister Visie in combinatie met de Coerver methode onze kinderen meer plezier zou bieden. En dat deed het.
In die tijd werden er jeugd oefenwedstrijden tegen Feijenoord, Sparta en ADO gespeeld - tevens op diverse jeugdtoernooien gaven Sparta en Feijenoord acte de presence. Kortom, een gouden periode uit onze jeugdhistorie.
seizoen 2003/2004
De jeugdafdeling floreerde - diverse spelers werden gescout door ADO en verlieten de club aan het eind van het seizoen.
Vanaf 2003 was Kees Kroon (hij namt de taak van John Rietveld over - trainer van 1994 tot 2003 - John Rietveld begeleidde Kees in diens eerste WIK-seizoen) als trainer van de zondagselectie aangesteld en ondanks een moeizaam seizoen bereikte het eerste elftal de nacompetitie. Een vierde plek (tien keer winst, met de 8-4 overwinning tegen DUNO als uitschieter) in de competitie gaf recht op de extra competitie. Helaas volgde uitschakeling bij het Rotterdamse HWD. WIK 2 bereikte het felbegeerde kampioenschap en promoveerde naar de reserve tweede klasse KNVB.
Het 85-jarig bestaan van de club werd aan het eind van het seizoen groots gevierd.
seizoen 2004/2005
In het seizoen 2004/2005 verliep e.e.a. rondom de selectie minder voortvarend. Kees Kroon trok al in het najaar, na een incident, zijn conclusies en stapte op als trainer van de selectie. Assistent-trainer Michel van der Lee nam de honneurs waar en werd vanaf medio februari 2005 bijgestaan door ex-professioneel voetballer Marco van Delden, die vervolgens met wisselend resultaat vijf jaar (tot 2010) trainer van de WIK-selectie was. Inmiddels had het tweede elftal zich in 2004 niet in de reserve tweede klasse KNVB weten te handhaven. Sterker nog, vanwege een gebrek aan selectiespelers, er was sprake van een ware exodus aan selectiespelers, werd nog tijdens het lopende seizoen nesloten het tweede elftal terug te trekken. Een zwarte bladzijde in de WIK-geschiedenis. Teleurstellend omdat het tweede elftal een jaar daarvoor glorieus van de 3e naar de 2e klasse KNVB wist te promoveren. Het kardinale punt in die jaren is gelegen in het feit dat er te weinig selectiespelers zijn, nog geen spelers vanuit de A overkomen, en daar hebben alle trainers in die periode absoluut geen gemak van ondervonden. Over promoties van WIK 2 gesproken. Eind jaren negentig speelt het tweede selectie elftal in de nacompetitie tegen Quintus 2 en Concordia 2. De zaterdag voorafgaande aan de beslissende wedstrijd tegen Concordia besluit een flink aantal tweede elftalspelers aan een kroegentoernooi mee te doen. De verontwaardiging hierover is groot binnen de vereniging, mede gezien het feit dat men er maar niet bij wenst stil te staan dat dit spelen op zaterdag tot verzuring alsmede stramme spieren kan leiden. Absoluut geen juiste voorbereiding voorafgaande aan een beslissende promotiewedstrijd. Die zondag wordt het gewenste resultaat niet gehaald en dit heeft destijds tot heftige interne discussies geleid.
seizoen 2005/2006
Ook het seizoen 2005/2006 bracht niet wat men binnen de club wenste - mooie resultaten van het 1e elftal bleven uit - men eindigde met 20 behaalde punten op de 8e plaats. De jeugdafdeling was voor W.I.K.-begrippen stabiel en draaide naar behoren.
seizoen 2006/2007
W.I.K. eindigde met 41 punten op de 2e plaats achter kampioen BMT en hoopte via nacompetitie een plek in de 3e klasse KNVB te veroveren. Helaas werd men in de 1e ronde van de extra competitie uitgeschakeld.
seizoen 2007/2008
Ook tijdens het seizoen 2007/2008 speelde het vlaggenschip geen rol van betekenis. De jeugdafdeling groeide nog steeds als kool. Jeugdtoernooien bij W.I.K. waren inmiddels steeds meer bekend - deelname van jeugdteams van Sparta en Feyenoord brachten de toernooien op een hoger level.
seizoen 2008/2009 W.I.K. 90 jarig jubileum
90-jarig jubileum - 2009 - De toenmalige jubileumcommissie (Loek Dommanschet) was erin geslaagd een uitstekend georganiseerd weekend rondom het negentig jarig bestaan van onze vereniging neer te zetten. Het weekend werd afgesloten met een geweldige feestavond inclusief levende muziek van de toenmalige huisband ’Only Four’ alsmede zangers Rinus, Piet, Gerard en Wesley Ponsen. De vrijwilligers achter de bar hebben zich, zoals gewoonlijk, enorm uitgesloofd om de feestvierende Wikkers tijdig van hun drankje en hapje te voorzien.
In de nacht en avond hieraan voorafgaande werd, onder toezicht van vele vrijwilligers, het zogenaamde slaapfeest gehouden. De W.I.K.-kinderen tot twaalf jaar overnachtten in tenten zo groot als die van circus Boltini en hebben naar verluidt enorm genoten.
Op de zondag van dit pinksterweekend werd een professionele zeskamp gehouden. Net zoals de zeskamp ten tijde van het vijfenzeventigjarig jubileum (in mei 1994) bleek deze festiviteit wederom prima georganiseerd. Onder leiding van Loek Dommanschet, met spreekstalmeester John van Doorn (tevens verzorger van de muziek, is ook nog leider van het meisjesteam geweest en heeft in moeilijke WIK-tijden in het bestuur zijn steentje bijgedragen) op de achtergrond (of was het de voorgrond? John maakte er met zijn rechtstreekse verslag als een soort van Theo Koomen altijd een opmerkelijk spektakel van) hebben de deelnemers en bezoekers enorm genoten.
Het feestweekend begon op vrijdagavond met een receptie voor genodigden en was gepland van 19.00 tot 21.00 uur. Een door Carla en Richard Lansink goed georganiseerde en drukbezochte receptie met diverse vertegenwoordigers van Haagse verenigingen, de KNVB, scheidsrechtersvereniging en sponsors. Achter de bar hadden collega’s van Carla, waaronder de ouders van selectiespeler Mike Bos, e.e.a. prima onder controle. Na een perfecte opening door John van Doorn nam voorzitter Richard Lansink het woord en vertelde de aanwezigen over het ontstaan en de rijke voetbalgeschiedenis (1919 tot heden) van WIK. Dat WIK feitelijk was uitgegroeid tot een soort van familievereniging. Een gezonde vereniging met een veelheid aan vrijwilligers, zonder schulden, zonder ellende en een strijdbaarheid om absoluut zelfstandig te blijven en geen fusie met een andere vereniging aan te gaan. Uiteraard werden de jaarlijks terugkerende vrijwilligersavonden en kerst ouderen middagen benoemd. Na een daverend applaus was het de beurt aan de KNVB-vertegenwoordiger die in alle rust het karakter van WIK wist neer te zetten. Veel waardering voor deze echte volksclub werd uitgesproken, dit met de mededeling dat WIK een uitermate belangrijke vereniging (o.a. voor de buurt waarin wij spelen) is.

Dat Mirjam van Batenburg tijdens deze receptie tot lid van verdienste werd benoemd was absoluut geen verrassing. Dit zeker gezien het feit dat zij jarenlang naast het WIK-clubblad nog veel ander vrijwilligerswerk, zoals bestuurslid, bar activiteiten en lid van jubileum commissies, binnen ons vereniging heeft verricht.
seizoen 2009/2010
In het seizoen 2009/2010 beschikte de W.I.K.-jeugd over een prima A-elftal, echter in de tweede helft van het seizoen werd dit elftal om moverende redenen uit de competitie teruggetrokken. In dit elftal zagen we spelers als Ajoub Trad - Ricky Toet - Gino van der Walt - Tony Fresco - Michael Breuer - Jerry Troostheide - Danny van Batenburg en Ricardo Grune die vervolgens de senioren jarenlang hebben versterkt.
Leiders/trainers Richard Lansink en John van Doorn beschikten over een enthousiast stelletje voetbalmeiden die op zaterdagen onder grote belangstelling hun wedstrijden speelden. Samenstelling 2009/2010: Jessica Lansink - Nikita da Palma - Nicole Groos - Roxanna v. Doorn - Fleur Toet - Lianne Hesselink - Willie Netten - Chantal van Tongeren - Stefani Korporaal - Emily Valks - Y. Polat - S. Hermeling - E. Disler - S. Magesja - Kimberly Houweling - B. Aydin - Tugce Bogce - Kim Kanters. Joop v/d Berg fungeerde als vaste (club)scheidsrechter bij thuiswedstrijden.
Het is ook in deze periode dat vooraanstaande verenigingen, met een rijke voetbalhistorie, uit de Haagse regio informeel bij WIK-bestuurders aankloppen om wellicht over een fusie na te denken. Vanuit Celeritas en VCS werd verzocht oriënterende gesprekken aan te gaan. De WIK-bestuurders waren vereerd met de verzoeken echter bleven geloven in een zelfstandig voortbestaan van WIK.
W.I.K. 3 vierde het kampioenchap in 2009/2010. Dit elftal, onder aanvoering van Jan Hazebroek, werd in vijf jaar tijd drie keer kampioen.
In de 4e klasse KNVB werd het eerste elftal van W.I.K. op de grootste nederlaag uit haar rijke geschiedenis getrakteerd (27-1 dus). De sfeer en saamhorigheid binnen de selectie was van een bedenkelijk niveau - tijdens de 27-1 nederlaag verscheen het W.I.K.-vlaggenschip met 9 man in het veld, waaronder enkele veteranen die het elftal noodzakelijkerwijs compleet moesten maken. In een wedstrijd bij GSC/ESDO wist super vrijwilliger Marco van der Kroft - als opgeroepen veteraan - twee doelpunten te scoren. Ook weer zo'n W.I.K.-duizendpoot die allerlei zaken heeft gesponsiord, secretaris is geweest, als leider en trainer van diverse jeugdelftallen heeft gefunctioneerd, donderdagavond bardiensten heeft gedraaid en anno 2025 teammanager van het eerste eftal is.
Na - zeg maar gerust tijdens - het seizoen besloot een flink aantal spelers de pijp aan Maarten te geven en o.a. naar ADS over te stappen.
Seizoen 2010/2011
Seizoen 2010/2011 - Pluim van de week (in dit seizoen een rubriek in het WIK-clubblad) voor iemand van de jeugd was voor Jan Stakenburg die sinds zijn zesde bij W.I.K. heeft gevoetbald en als senior jarenlang allerlei jeugdteams begeleid heeft. Ook weer zo'n duizenpoot die zelfs zijn vrouw Astrid wist te enthousiasmeren om als jeugdleidster met de jeugd op pad te gaan. J
In 2010 werd Willem Kuiper (die ooit voor ADO zaterdag acht doelpunten in één wedstrijd scoorde) trainer van de selectie. Leiders waren Loek Dommanschet en Michel Groen. Oud-scheidsrechter Piet Versluis werd vaste thuisscheidsrechter bij WIK 2. Daar waar in het verleden voor lagere elftallen door de voetbalbond scheidsrechters konden worden geleverd, daar was het aantal bondsscheidsrechters aanzienlijk teruggelopen. Pas vanaf de derde klasse KNVB zorgde de bond voor scheidsrechters, voor lagere niveaus waren domweg geen bondsscheidsrechters beschikbaar. In oktober 2010 werd een afscheidswedstrijd voor spelers, die hun schoenen aan de wilgen hebben gehangen, georganiseerd. Frank Vrijmoed sr., Nol Roberti, Henk v/d Heuvel, Aad v/d Sluys en Rini Toet stopten er definitief mee. Aan het eind van het seizoen namen Andre Lorsheijd (elftalleider) en speler Mike Mekbeb afscheid van de selectie.
W.I.K. D1 en zaal dames vieren het kampioenschap - W.I.K. D1 won in dit seizoen van het hoogste E-elftal (de E-top) van Feyenoord.
Aan de vooravond van het seizoen 2010/2011 besloot het bestuur op zondagen een bestuurslid van dienst (manager van dienst) te benoemen - altijd handig op drukke zondagen.
Seizoen 2011/2012
In het seizoen 2011/2012 schrijft WIK in met zes jeugdteams (1xB, 1xC, 1xD, 1xE, 1xF en meisjes C). In 2012/2013 met zeven jeugdteams (1xB, 1xC, 1xD, 1xE, 2xF en meisjes C). In 2013/2014 met negen jeugdteams (1xA, 1xB, 1xC, 1xD elftal, 1xD zevental, 1xE, 2xF en meisjes A). Hier is duidelijk sprake van een positieve trend. Het aantal jeugdleden neemt gestaag toe en deze groei is mede te danken aan de geweldige inzet van het jeugdkader onder leiding van Andre Dorschot. Een man die jarenlang als jeugdvoorzitter de WIK-jeugd kar heeft getrokken en zich op zaterdagen als het ware uit de naad heeft gewerkt om diverse jeugdelftallen te begeleiden en doordeweeks te trainen. Ook is Andre nauw betrokken geweest bij de organisatie van WIK-jeugdkampen, bijvoorbeeld een weekend Bergeijk alwaar destijds een veelheid aan activiteiten, zoals speurtochten, is georganiseerd. Tevens mag de betrokkenheid bij het gebruik maken van de ooievaarspas niet worden vergeten. Het is nog een heel gedoe om e.e.a. deze pas te administreren.
Het vlaggenschip speelt met dertien nederlagen, drie gelijke spelen en negen overwinningen een wisselvallig seizoen in de vierde klasse KNVB. De indruk bestaat dat WIK langzaamaan uit het diepe dal van de laatste jaren is opgestaan. In het seizoen 2012/2013 wordt de opgaande lijn voortgezet. Met tien nederlagen, drie gelijke spelen en de acht winstpartijen eindigt het eerste elftal met 27 punten in de middenmoot.
Seizoen 2012/2013
In het seizoen 2012/2013 trad voormalig Paraat voorzitter Peter van Kesteren toe tot het bestuur. Peter is een voetbaldier die in 2010 samen met twee GSG/ESDO-teams (team Peter: een team van oud Paraat mensen dat sinds jaar en dag bij elkaar is en eens per kwartaal op zondagmorgen buitengewone ontbijtsessies bij WIK organiseert) besluit om naar WIK over te stappen. Een gouden greep - dat na de 2010 transfer naar WIK een eerste afgevaardigde van dit unieke gezelschap toetrad tot het WIK-bestuur, bewees overduidelijk dat men volledig was geïntegreerd. Dat de gebroeders Kanters zich ook niet onbetuigd lieten moge duidelijk zijn. Albert Kanters werd later keeperstrainer van de W.I.K.-selectie - dit specialistische werk veriichte hij jarenlang op uitermate professionele wijze. Jaap werd o.a. clubscheidsrechter en mede organisator van o.a. kaartavonden voorfagaaande de kerst. Tevens enthousiasmeerde hij jaren achter elkaar voormalige Paraat mensen alsmede ras-Wikkers voor een jaarlijks visweekend waarin het volledig geintegreerde gezelschap gedurende een lang weekend enorm werden vermaakt.
W.I.K. D1 vierde het kampioenschap. Richard Lansink, deze W.I.K.=duizendpoot stopte na jarenlang het meisjesteam te hebben begeleid, als trainer/leider van dit team. Jan Roberti werdt door de KNVB onderscheiden voor zijn jarenlange inzet als clubscheidsrechter (2500 wedstrijden gefloten) - hij was enorm verheugd met de aanwezigheid van vele W.I.K.-talenten en vrienden uit zijn lange, rijke, W.I.K.-loopbaan.
Seizoen 2013-2014
Bij aanvang van seizoen 2013-2014 lag het Zuiderpark dus behoorlijk op de schop. WIK had met de gemeente de afspraak gemaakt dat de club in het Zuiderpark kon blijven voetballen. Ook het clubgebouw bleef intact maar er veranderde toch nog wel het één en ander. Zo ging het bestuur van WIK een samenwerking aan met ADO Den Haag. ADO Den Haag mocht voortaan met diverse jeugdelftallen op de velden van WIK trainen, daar stond tegenover dat WIK ook gebruik mocht maken van het nieuwe kunstgrasveld van ADO Den Haag.
Het ging overigens erg goed met de jeugdafdeling W.I.K. - steeds meer kinderen en kleinkinderen van de WIK-leden haakten aan.
Ook in het seizoen 2013-2014 kwam WIK uit in de 4e Klasse C uit en ontmoette ditmaal daarin; ADS, Delfia, HMC, FC Mozaik, Real Zoetermeer, REMO, RVA Anadolu, SVH, Taurus, Toofan, VCS, Wanica Star en Wippolder. Een poule met de 14 teams dus, echter nog voor aanvang van de competitie trokken FC Mozaik en RVA Anadolu zich terug uit de competitie zodat er nog 12 clubs overbleven.
2013/2014 promotie - van vierde naar derde klasse KNVB - voorafgaande aan dit seizoen verscheen voor de eerste keer in de WIK-geschiedenis een presentatiegids met foto’s en korte beschrijvingen van alle spelers, het kader en sponsors van de selectie.
Haagse Courant juni 2014: WIK zegeviert na dertig strafschoppen. Den Haag - Over de wijze waarop WIK de promotie naar de derde klasse KNVB wist te bewerkstelligen ten koste van Maasstad Tediro zal nog lang worden na gesproken. In de noodzakelijk geworden strafschoppenserie was het Robbie Zuidam die de 30ste penalty raakschoot. WIK-aanvoerder Dwight Amsdorf viel na de beslissende strafschop met zijn knieën in het gras. Terwijl om hem heen de vreugde explosie tot in de verre omgeving doordrong, zocht hij contact met hogere sferen. Toen hij weer tot het aardse bestaan was teruggekeerd, werd ook hij bejubeld, gekust en op de schouders geslagen. De spanning had ook hem de afgelopen drie-en-een-half uur in zijn macht gehad. “Man, deze wedstrijd vergeet ik mijn leven nooit meer. Het is ongelooflijk wat hier vandaag is gebeurd. Ik stop met selectievoetbal, kan ik mezelf een mooier afscheid wensen?” Vroeg hij zich af.
Na de 1-2 overwinning uit bij Maasstad Tediro was het vertrouwen richting promotie grenzeloos, echter voor de rust werd WIK met de neus op de feiten gedrukt en op een 0-2 achterstand gezet. In een alles of niets poging wist WIK in de tweede helft, door doelpunten van Driss El Hamms en Mike Bos, tot 2-2 terug te komen. Een eindstand van 2-2 zou voldoende voor promotie zijn geweest, echter vlak voor tijd scoorde Tediro vanuit een strafschop 2-3. Verlengen dus. Bij WIK hield niemand het hoofd koel en dit leidde tot fout op fout. Na een triller van een verlenging stond nog steeds de 2-3 op het scorebord en in een zinderende strafschoppenreeks wist WIK de winnende penalty te scoren. Binnen een mum van tijd stonden er honderden WIK-supporters op het veld om hun matadoren op de schouders te nemen.
Opstelling WIK: Jansen, Amsdorf, Spaan, van der Meer, El Hamms, Farsi (Kanters), Offerman, Bos, van Zuidam, Kardoudi, van Kesteren, Fresco.
Overigens in de twee beslissende wedstrijden tegen Tediro doet zich het merkwaardige feit voor dat in de uitwedstrijd een speler wegblijft om een parketvloer in zijn huis aan te leggen. Prioriteiten moeten er zijn, echter op dat moment dat een aantal handige Wikkers opstaat om deze klus voor deze belangrijke speler uit te voeren weigert de betreffende voetballer dit aanbod. Toch vreemd. Hij had gewoon mee kunnen spelen en de vloeren zouden door echte vaklui worden gelegd. In de thuiswedstrijd tegen Tediro blijft weer een andere speler, die in de uitwedstrijd in de rust is gewisseld, weg in verband met werkzaamheden. Daar waar voorheen wel degelijk in het rooster kon worden gewisseld daar gebeurde het dit keer niet. Absoluut zorgwekkend. Het niet verschijnen van beide spelers heeft destijds voor nogal wat onrust gezorgd, juist daarom kan de in de nacompetitie geleverde prestatie als groots worden gekwalificeerd.
Vijfennegentig jarig jubileum 2014 - Het jubileumfeest (wederom georganiseerd door Loek Dommanschet) ter ere van het vijfennegentig jarig bestaan werd voorafgegaan door een afscheidswedstrijd van Leo Toet, die na zevenenveertig jaar als actief WIK-voetballer zijn schoenen (na hardnekkige blessures) aan de wilgen moest hangen. Een jubileumjaar is uiteraard fantastisch, echter nog meer geslaagd als het vlaggenschip van de vereniging promoveert. En dat is exact wat er dit jubileumjaar geschiedde. Na een spannende nacompetitie en de reeds beschreven beslissende wedstrijd op het WIK-terrein, werd de lang gekoesterde promotie gerealiseerd. Dat hiervoor verlenging en een aanzienlijke reeks aan beslissende strafschoppen noodzakelijk was, maakte het feest grootser dan groots. De entourage was geweldig - het aantal toeschouwers zal ongeveer vijftienhonderd zijn geweest.
WIK 1 promotie 2013-2014 naar 3e klasse KNVB


Najaar 2013 - Pink Ribbon bij W.I.K.

Trainer/coach Dick Finklenberg

Oud WIK-selectiespeler Dick Finklenberg (Dick speelde begin jaren tachtig een korte periode in de WIK-selectie) wist, na zijn entree als trainer in 2012, de selectie uit een diep dal te trekken. De jaren hiervoor waren voor de WIK-selectie elftallen allesbehalve succesvol verlopen en nog steeds bestaat er veel respect voor de spelers uit de lagere elftallen die in periode voor 2012 de selectie als het ware hebben gered. Voorafgaande aan het eerste seizoen van Dick werd hard gewerkt om de selectie een kwaliteitsimpuls te geven en dit lukte redelijk. Na een moeizaam begin kwam met name het eerste elftal aardig op gang - werd de W.I.K.-aanhang verblijd met leuke resultaten. Kortom, er was sprake van een positieve trend. Aan het eind van het seizoen volgde nacompetitie en werd promotie naar de derde klasse KNVB bewerkstelligd. Veel nieuwe spelers meldden zich bij WIK, echter als er zich veertig selectiespelers aanmelden verwachten zij allen een basisplaats in het eerste elftal. Daar begon het rumoerige geheel. Ondanks het feit dat Dicks trainingen gewoon goed waren (Dick gebruikte veelal oefenstof van Foppe de Haan - partijvormen waarin men wel scherp moest zijn) klikte het niet rondom het eerste elftal, er was veel onrust, degradatie volgde. Het tweede elftal werd in het seizoen (2014/2015) wel kampioen en promoveerde verdienstelijk naar de reserve derde klasse KNVB.
seizoen 2014/2015
De zondag 3e Klasse C van de KNVB West II was in het seizoen 2014-2015 uit de volgende clubs samengesteld; sv Erasmus, Full Speed, Graaf Willem II VAC, Hoekpolder, Laakkwartier, ODB, OLIVEO, Oranjeplein/Postduiven, REMO, SEP, de Ster, VCS, WIK en Wippolder.
De jeugdafdeling startte in het seizoen 2014/2015 met elf jeugdteams, te weten 1xA, 1xB, 2xC, 1xD, 2xE, 2xF, MA1 (meisjes) en JG 1. In het seizoen 2014-2015 telt WIK acht seniorenelftallen op de zondag, bestaande uit zes reguliere seniorenteams en twee veteranenteams. Aan het eind van het seizoen 2014/2015 degradeerde WIK 1, na een kansloze nacompetitie, van de derde naar de vierde klasse KNVB. In de reguliere competitie eindigde WIK vierde van onder - toch dient nacompetitie te worden gespeeld - de KNVB had weer eens een versterkt degradatieplan opgeworpen. De eerste nacompetitiewedstrijd uit bij HMC eindigde in een bedroevende nederlaag - angezien het hoofdveld van WIK niet beschikbaar was - er werd een nieuw kunstgrasveld aangelegd - werd de beslissende nacompetitiewedstrijd op het kunstgras van ODB gespeeld. Alle Wikkers zijn destijds door ODB met open armen ontvangen, er is zelfs twee weken op het ODB-veld getraind, echter het mocht allemaal niet baten. Degradatie van het eerste elftal was een feit.
Naarmate het seizoen vorderde voorzag men een kampioenschap voor WIK 2 - pas op de laatste speeldag van het seizoen werd het tweede elftal kampioen in de reserve vierde klasse KNVB en promoveerde onder leiding van Donny Nieuwenhuijs en Nicky Crawford naar de reserve derde klasse KNVB. Beide begeleiders hebben zelf een tijdje in de hoofdmacht van WIK gespeeld, Donny zelfs meer dan driehonderd wedstrijden.
Ook het heren zaalvoetbalteam bereikte het kampioenschap, echter verloor helaas de drukbezochte bekerfinale. Peter van Kesteren werd benoemd tot de nieuwe algemeen secretaris van de vereniging.
W.I.K.-zaterdag 1 2014/2015

Seizoen 2015/2016
Het bestuur van WIK was in het seizoen 2015-2016 als volgt samengesteld: Voorzitter: Richard Lansink, Algemeen Secretaris: Ron v.d. Nat - commissarissen: Marco v.d. Kroft, Leo Toet, Loek Dommanschet, Erik Lange, Dennis Piet, Peter van Kesteren en Jan Verwey (tevens jeugdvoorzitter).
Het ledenaantal bij de voetbalvereniging WIK bleef maar groeien. Had de Zuiderparkclub bij aanvang van het seizoen 2008-2009 nog 269 leden, dit seizoen startte WIK het seizoen met meer dan 500 personen op de ledenlijst.
Die meer dan 500 leden van WIK werden onderverdeeld in 2 seniorenelftallen oor de zaterdagcompetitie en 8 seniorenelftallen alsmede 2 veteranenteams voor de zondagcompetitie. De jeugdafdeling van WIK bestond dit jaar uit 1 A-elftal, 1 B, 2 C, 1 D, 2 E, 2 F, een meisjes MA en 1 G-team.
W.I.K. G-team

Tijdens de zomerstop onderging het gehele sportpark Zuiderpark een gigantische metamorfose. Zo was het hoofdveld vervangen door een kunstgrasveld, was het trainingsveld opnieuw voorzien van drainage, waren alle paden betegeld en/of geasfalteerd, stonden er fonkelnieuwe lichtmasten en was er een nieuw parkeerterrein aangelegd aan de kant van buurman HDV.
Op vrijdag 6 november 2015 werd het nieuwe kunstgrasveld van de voetbalvereniging WIK in het Haagse Zuiderpark (tweede gedeelte) officieel geopend in aanwezigheid van de wethouder voor Sociale zaken, Werkgelegenheid, Wijkaanpak en Sport, dhr Rabin S. Baldewsingh. Na de opening door de wethouder namen de F- en E-jeugdspelers enkele penalties op de keepers van de selectie en vonden er vanaf 18.45h een tweetal 7×7 wedstrijden plaats, één tussen WIK MA1 en WIK JG1 en één tussen WIK VE2 en een All-Star veteranen team. Deze laatste wedstrijd stond ook in het teken van het afscheid van de actieve voetballersloopbaan van Michel Verbij, één van de spelers van WIK VE2. De hierop volgende feestavond werd muzikaal omlijst door huis-DJ Kevin en duurde tot in de late uurtjes.
De indeling van het amateurvoetbal voor de regioclubs in district West II seizoen 2015-2016 in de zondag 4e Klasse A zag er als volgt uit: Delfia, Hsv Escamp, sv Houtwijk, Kickers ’69, Leidsche Boys, Oosterheem, Oranjeplein/Postduiven, Roodenburg, SVH/Celeritas, Toofan, WIK, Warmunda, Wanica Stars en sv Wassenaar.
Het bestuur van de v.v. WIK had voor dit seizoen de ervaren trainer Ton Boevink gecontracteerd - men wilde hiermee weer snel een stabiele 3e Klasser worden. Het eerste elftal van WIK begon nog wel met twee overwinningen aan de competitie maar viel daarna volledig terug in de prestaties door achtereenvolgens te verliezen van Toofan (3-5), Delfia (5-3), Kickers’69 (0-4), SVH/Celeritas (4-6) en Warmunda (1-0).
Van de uiteindelijke 12 competitiewedstrijden in de eerste seizoenshelft (sv Wassenaar had zich uit de competitie teruggetrokken) wist WIK er 6 te winnen en werd er 6 keer verloren. Met 18 punten, en de doelcijfers 26-29 gingen de mannen van trainer Boevink op de zesde positie van de ranglijst de winterstop in. Uiteindelijk eindigde het vkaggenschip met 38 punten in de middenmoot. In de tweede heflt van het seizoen was dus duidelijke sprake van een positive opmars/trend. Beloofde deze resultaten iets voor de voor de volgende competitie?
Seizoen 2016/2017

In het kader van het 100 jarig jubileum van WIK in 2019 werd in 2016 alvast een jubileumcommissie geactiveerd die zich tot doel stelde om allerlei jubileumactiviteiten te gaan organiseren. De commissie bedacht tevens om een jubileumboek (W.I.K. eeuw boek) samen te stellen.
Op zaterdag 15 oktober stond er bij WIK weer een feestavond op het programma en hiermee was er dus ook weer een platform om een aantal leden van WIK in de bloemetjes te zetten. Zo werden bijvoorbeeld Jody Jansen en Jan Hazebroek gehuldigd voor het 40-jarig lidmaatschap van de vereniging WIK. Ben de Koster, voorzitter van WIK van 1988 tot 2004, werd tevens verrast en in de schijnwerpers geplaatst. Tijdens een korte toespraak door voorzitter Richard Lansink werd Ben de Koster namelijk benoemt tot Erevoorzitter van de voetbalvereniging WIK wegens bewezen diensten voor, tijdens en na zijn voorzitterschap. Als dank hiervoor voor het vernieuwde terras voor de kantine voortaan zijn naam dragen.
In november 2016 kon het bestuur met gepaste trots melden dat niets de voetbalvereniging WIK uit het mooie Haagse Zuiderpark (tweede gedeelte) meer in de weg stond om te beginnen met de bouw van vier nieuwe kleedkamers. De begroting was namelijk goedgekeurd en alle vergunningen waren binnen.
Om de nieuwe KNVB-plannen geleidelijk te laten verlopen startte men in het seizoen 2016-2017 met nieuwe aanduidingen inzake alle jeugdcompetities. De benaming voor de leeftijdscategorieën F tot en met A verdwenen. Daarvoor in de plaats kwamen de gebruikelijke aanduidingen die internationaal al geldde, De nieuwe benaming luidde als volgt; Onder 19 (JO19), was voorheen A-junioren, Onder 17 (JO17), voorheen B-junioren, Onder 15 (JO15), voorheen C-junioren, Onder 13 (JO13), voorheen D-pupillen, Onder 11 (JO11), voorheen E-pupillen en Onder 9 (JO9) voorheen F-pupillen.
Het bestuur van WIK schreef voor het seizoen 2016-2017 voor de zondagcompetitie met 9 seniorenelftallen en 2 veteranenteams in, voor de zaterdagcompetitie met 2 seniorenelftallen. De jeugdafdeling was dit seizoen als volgt samengesteld: 2 xJO-19, 2x JO-17, 2x JO-15, 1x JO-13, 4x JO-11 en 4xJO-9-teams. Tevens was er dit seizoen wederom een W.I.K. G-elftal actief. De zaalvoetbalafdeling bestond dit seizoen uit 2 heren- en 1 vrouwen-team(s).
De zondag 4e Klasse B van de KNVB West II was in het seizoen 2016-2017 uit de volgende clubs samengesteld: FC Blankenburg, COAL, Hsv Escamp, HDV, HWD, Sv Madestein, Pretoria, Steeds Hooger, SVV, Toofan, Victoria’04, Wanica Star en WIK.
Het vlaggenschip van WIK, wederom o.l.v. trainer Ton Boevink, kende een prima eerste seizoenshelft. Van de 12 competitiewedstrijd wist WIK er namelijk 8 te winnen en werd er 4 keer verloren. Met 24 punten, en de doelcijfers 52-20, ging men dan ook op een prachtige tweede positie van de ranglijst de winterstop in. WIK had alleen de pech dat SVV dit seizoen een zeer goed elftal had en al haar 12 wedstrijden had gewonnen.
De tweede seizoenshelft verliep ietwat vreemd voor de formatie van trainer Boevink. De vraag was niet of, maar wanneer het oppermachtige SVV kampioen zou worden dus WIK richtte zich puur op de tweede positie en de daaraan verbonden nacompetitie. Dit lukte ook want van de uiteindelijk 22 competitiewedstrijden werden er 15 gewonnen, 1 gelijk gespeeld en 6 verloren. Met 46 punten, en de doelcijfers 68 voor en 38 tegen, eindigde WIK 1 op een tweede positie van de ranglijst, achter kampioen SVV (66 punten).
WIK mocht dus in eerste instantie nacompetitie spelen om uit te maken welke teams er volgend seizoen naar de derde klasse zouden promoveren. Echter, omdat een aantal clubs van de zondag naar de zaterdag verhuisden besloot de KNVB dat de nummers 2, 3 en 4 van de eindranglijst van de 4e Klasse B automatisch promoveerden naar de 3e Klasse - W.I.K. promoveerde dus wederom naar de 3e klasse KNVB.
Bij vier teams van W.I.K .kon aan het einde van het seizoen 2016-2017 de kampioensvlag in top. De zondag 2 werd met 50 punten uit 20 duels kampioen van de reserve 2e Klasse C. De JO11-3 met 45 uit 16 kampioen van Klasse 12. De JO9-2 met 46 uit 18 kampioen van de 11e Klasse en het eerste zaalvoetbalteam met 56 uit 22 kampioen van de 1e Klasse.

W.I.K. 1 promotie met trainer/coach Ton Boevink in 2017

trainer/coach Ton Boevink

Na een wisselvallige start in het seizoen 2015/2016, waarin nacompetitievoetbal op één punt na niet werd gehaald, was reeds in het vierde kwartaal 2015 duidelijk dat WIK graag met Ton Boevink verder wilde Het bestuur van de voetbalvereniging WIK, uit het mooie Haagse Zuiderpark, was dan ook zeer verheugd te melden dat trainer Ton Boevink de aanbieding om ook het seizoen 2016/2017 wederom als trainer aan de slag te gaan, had geaccepteerd. Alhoewel de selectie een kleine aderlating op voetbaltechnisch gebied had ondergaan, was het mede aan Ton en zijn staf te danken (mede dankzij een prima trainingskamp in Sint Michelgestel, januari 2016) dat er gedurende het seizoen een hechte en gemotiveerde groep spelers stond die er destijds alles aan heeft gedaan om het in hun gestelde vertrouwen niet te beschadigen. De technische staf en de trouwe supporters van de vereniging hadden er alle vertrouwen in dat de weg naar boven verder kon worden ingezet - dat er onder leiding van Ton een goede basis werdt gelegd om van WIK 1 in de nabije toekomst een stabiele derde klasser te maken.
Boevink (anno 2016):,, De vereniging WIK is heel goed bezig met het kader om alles organisatorisch goed te laten verlopen. Zoals de club daarmee bezig is, verdient een groot compliment. Voor mij was het daarom gemakkelijk om daar mijn steentje aan bij te dragen voor wat de selectie betreft. Daarom heb ik besloten nog een jaar door te gaan en mee te werken om WIK nog beter op de kaart te zetten.” “WIK is met heel veel elftallen een mooie club, die wil werken aan de toekomst, zowel bij de senioren als bij de jeugd”, gaat Boevink verder. ,,Ook een club met uitstraling anders vier je niet binnenkort als echte Haagse club het honderd jarig bestaan. Dat kunnen nog maar weinig verenigingen zeggen tegenwoordig.”
Tijdens het seizoen 2016/2017 werdt de opgaande lijn onder leiding van Ton Boevink voortgezet. De selectie bestond inmiddels uit drie elftallen - Ton was zelfs nooit te beroerd om als coach bij het derde selectieteam bij te springen. Naarmate dit seizoen vorderde kwam er meer rust in het spel, werd er hard getraind, latente afvallers vielen om diverse redenen af - gemotiveerden bleven aangehaakt. Het elftal onder 23 (O23) kreeg steeds meer gestalte en er werd zelfs met een elftal in de Haaglanden Cup O21 (onder 21) ingeschreven. Het trainingskamp, in januari 2016, in Sint Michelsgestel was wederom geslaagd. Er werd veel getraind, plezier gemaakt - boswandelingen (zelfs met een gitaar in handen) waren goed voor de onderlinge verstandhoudingen. Helaas werden de geplande wedstrijden voor de A (Onder 19) en de eerste twee selectie elftallen afgelast, er lag teveel sneeuw op de Brabantse velden. Tijdens dit trainingskamp werd in goed overleg met jeugdtrainer (O19) Marko van der Kroft, besloten het grootste WIK-talent, Sedat Unal, naar de selectie over te hevelen. Een prima ontwikkeling om jeugdspelers tijdens de winterstop definitief naar de selectie door te schuiven getuigde van een uitstekende samenwerking tussen de senioren en juniorenafdelingen. Aangezien Boevink er goede contacten met Haaglanden TV op na hield werd in april 2017 de volledige WIK-selectie uitgenodigd voor een televisieopname van Haaglanden voetbal aan tafel. Het werd een hilarische avond waarop Ton Fresco junior (de Ciska de Rat van de selectie) zijn verhaal over het vastklemmen van broekspijpen met tie-rips openbaarde. Een vorm van kleedkamerhumor waar voetballers vaker last van hebben.
En dan is het vrijdag 12 mei 2017. De KNVB besloot formeel dat alle periodekampioenen van de vierde klasse direct promoveren naar de derde klasse KNVB. Op dat moment nam WIK een eervolle tweede positie in en werd een uitermate intensief seizoen met promotie beloond.
Het seizoen 2017/2018 werd in volle overtuiging aangevangen. Boevink had zijn staf wederom op orde en de selectie bestond uit voldoende spelers, waarvan een aantal per 24 september 2017 in een WIK-opleidingselftal verschenen (noem het een derde selectie elftal). De eerste twee selectie elftallen speelden beiden in derde klasse KNVB, waarvan het tweede selectie elftal uiteraard in de reserveklasse. Tijdens de oefenperiode en bekerwedstrijden raakten belangrijke spelers helaas geblesseerd en is er sprake van een aantal vakantiegangers. Wat dat betreft had deze ervaren trainer/coach de wind niet mee, echter ook in moeilijke tijden wist hij het hoofd koel te houden. Pas in de laatste week van november 2017 kwam het elftal echt op gang en klom geleidelijk aan op de ranglijst. In de eerste maand na de winterstop werd het spel beter, echter vanaf medio maart kwam de klad er een beetje in. Teveel rode kaarten en blessures leidden tot mindere resultaten, echter in mei werden de noodzakelijke punten alsnog behaald. WIK eindigde vierde van onder in het tweede rijtje - afscheid nemende trainer Ton Boevink liet een stabiele 3e klasser en een spelersgroep die gewend was om twee keer per week te trainen, achter. WIK 3 promoveerde onder Boevink en van Delden naar de 2e klasse KNVB - een prestatie die niet onbenoemd mag blijven.
Ton Boevink was in totaal drie jaar trainer van W.I.K.
Seizoen 2017/2018
Seizoen 2017/2018 - Een goede voorbereiding is het halve werk, reden voor het WIK-kader om al in juni (of eerder) 2017 aan te vangen met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. Zoiets begint o.a. met het schoon schip maken inzake hardnekkige contributie wanbetalers. Niet dat het er veel waren, echter de tijd van gedoogbeleid was inmiddels voorbij - van diverse mensen werd het lidmaatschap geblokkeerd. De staf van de selectie was reeds in mei begonnen met het samenstellen van de spelersgroep en was verheugd met het feit dat diverse A (O19) spelers de zondag afdeling komt versterken.
De vier nieuwe kleedkamers werden op 21 juni opgeleverd.
In het tweede weekend van augustus stond een belangrijk thuistoernooi voor standaardelftallen op het programma. Dit evenement namelijk in het kader van de Nina Foundation gespeeld - een top opgezet vrijdagavond en zondagmiddag toernooi. W.I.K.-voorzitter Richard Lansink reiktE na afloop van het toernooi de prijzen uit en meldde vervolgens dat het toernooi een bedrag van € 2.650, – ten behoeve van de Nina Foundation had opgeleverd - W.I.K. in de maatschappij reclame furore!
Samenstelling WIK selectie seizoen 2017/2018 (EG) = speelde ooit in eigen WIK jeugd): Adam Roberto; Isik Ilker; Roos Melvin; Jansen Donny, Solassa David; Berge Joey ten; Kardoudi Khalid el (EG); Spaan Wesley (EG); Daleman Ramon; Kecec, Mustafa; Tra, Aioub (EG); Fresco Tony (EG); Kranenburg Daniel (EG); Unal Sedat (EG); Hamss Driss el (EG); Kuiper Mitchel; Hoogenraad Ricardo; Martina Joey; Amrani Noureddine; El Jacoba Rensley; Amsdorf Dwight; Janse Mike; Rog Isaac; Assies Damian; Jansen Henkie (EG); Rooijen Nicky van (EG); Boerman Bas; Kerver Desmond; Schmidt Stanley (EG); Dacosta gomez Justin; Koutrik Jeremy van; Schoop Dani (EG); El Louta Ahmed; Kreffer Jaimy; Stakenburg Mickey (EG); Hansen Jacky (EG); Lekkerkerk Jordi; Supriana Quincy Aeneas; Heijer Jack den (EG); Maier Dyriel; Tieu Trung; Hermeling Danny (EG); Maier John; Visser Ricardo; Heuvel Mitchell van de (EG); Wezenaar, Vincent (EG); Hoogenraad Dave; Wolff Koen.
Onder het motto ‘een goede voorbereiding is het halve werk’, en ‘als je iets doet dan moet je het goed doen anders moet je het niet doen’ had de jubileumcommissie ondertussen niet stilgezeten. Men had bedacht dat in de eerste maand dat de vereniging haar honderdste jaargang inging (juni 2018) aan te vangen met diverse jubileumactiviteiten. Zo stond er op zaterdag 2 juni 2018 een wedstrijd tussen W.I.K. en oud ADO Den Haag op het programma, zou op dezelfde dag een wedstrijd tussen een vrouwenelftal uit de jaren tachtig en een vrouwenteam uit de jaren 2000 worden gespeeld.
De bestelde W.I.K. honderd jaar boeken zouden in juli/augustus 2018 beschikbaar worden gesteld.
seizoen 2018/2019
De samenstelling van het hoofdbestuur van W.I.K. was in dit 100-jarig jubileumjaar als volgt: Richard Lansink (voorzitter), Leo Toet (penningmeester), Onno Kreffer (secretaris), Annet Adam (2e secretaris), Jan Verwey (jeugdvoorzitter) alsmede commissarissen Loek Dommanschet, Erik Lange, Dennis Piet, Peter van Kesteren, Jan Verwey en Henk Hansen sr.
De v.v. WIK kwam dit seizoen in de zondagcompetitie met 8 seniorenelftallen en 2 veteranenteams uit en op de zaterdag met 1 G-elftal. De jeugdafdeling bestond ditmaal uit: 1 JO19, 1 JO17, 2 JO14, 3 JO12, 3 JO11, 2 JO10, 2 JO9, 3 JO8 en 1 JO7-teams. Voor de zaalvoetbalcompetitie werden 3 herenteams en 1 damesteam ingeschreven.
Voor aanvang van het seizoen 2018-2019 had de KNVB in District West 2 de derde- en vierde klasse samengevoegd. Het samenvoegen was noodzakelijk omdat er meerdere zondagteams waren gestopt.
Nieuwe hoofdtrainer van W.I.K. was Fred van de Luitgaarden.
2019 -100-jarig jubileumcommissie

W.I.K. 100 jaar
Het is toch wonderbaarlijk dat er op de afsluitende W.I.K. honderd jaar feestavond twee mannen op krukken de zaal betreden en naarmate de avond vordert zonder krukken de dansvloer, álá John Travolta, in beslag nemen. Zo’n feestavond werkt dus genezend, ik weet alleen niet hoe men er nu op maandag 3 juni voor staat? De komende dagen zal e.e.a. duidelijk worden.
Inmiddels is het honderd procent duidelijk dat zowel de receptie als het afsluitende feest, mede dankzij alle aanwezige Wikkers, van een absoluut hoog niveau zijn geweest. Het begon vrijdag 31 mei 2019 met de receptie waarbij voorzitter Richard Lansink uit het blote hoofd een geweldige speech wist voor te schotelen. Dat dit soort speeches thuis onder de douche worden voorbereid heeft tot gevolg dat de waterrekening in huize Lansink deze maand tot enorme hoogte zal oplopen. Een kniesoor die hier verder naar kijkt! Vervolgens nam Wicher Schreuders, waar ik nog een tijdje bij DHC heb mogen samenwerken, het woord. Woorden vol lof zijn door deze afgevaardigde van de KNVB gesproken. Het betreft o.a. de opvallende groei en robuustheid van onze vereniging die ook bij de KNVB is opgevallen.
Tijdens de receptie van het 75-jarig jubileum - 25 jaar geleden dus - was overigens de angst voor het wegsaneren van onze vereniging nog één van de onderwerpen waarmee wij vanuit de KNVB en gemeente werden geconfronteerd. Kijk waar we nu staan, W.I.K. honderd jaar, vele vrijwilligers en niet de eerste de besten. Mensen met het hart op de juiste plek en die ook niet te beroerd zijn om de mouwen - naast hun reguliere W.I.K.-taken - voor andere klusjes uit de mouwen te steken.
Was het niet donderdagmiddag 30 mei dat er nog twee echte Wikkers even naar Zierikzee reden om aldaar een soort van fakkels aan te schaffen om deze in de nacht van 31 mei en 1 juni 2019, exact om 0.00 uur af te steken, wat een geweldige lichtshow hebben alle aanwezigen mogen aanschouwen. Vervolgens hebben we de tent om 00.30 uur gesloten, immers de volgende ochtend moesten er door de jubileumcommissie in de zaal ‘de Opera’ de laatste voorbereidingen van het feest worden afgerond. Ik persoonlijk heb stramme kaken van het opblazen van de vele ballonnen, maar je moet er wat voor over hebben is het credo. Zaterdagmiddag was de prachtige zaal schitterend versierd en ingericht. Wat een mooi gezicht een zaal met verlaagd plafond, opgesierd met zwart/witte attributen zoals op elke tafel geplastificeerde foto’s waar onze Mirjam veel werk aan heeft gehad. Dezelfde Mirjam die overigens een geweldige PowerPoint presentatie met honderden foto’s had samengesteld. Deze werd vrijdagavond, tijdens de goed bezochte receptie, al aandachtig door vele belangstellenden bekeken, echter op zaterdagavond helaas niet. Dit vanwege technische problemen in de Opera. Wellicht kunnen we komend weekend hierin nog e.e.a. in de W.I.K.-kantine goedmaken.
Over het feest is al zoveel positiefs beschreven dat ik hier niet nog verder op in zal gaan. Zelfs de Amsterdamse zanger Wesley Bronkhorst werd met open armen ontvangen, Dus daarin hebben ook maar even het goede voorbeeld gegeven.

KNVB-afgevaardigen Wicher Schreuders en Kees Wenneker huldigen Richard Lansink
W.I.K. honderd jaar krantenartikel

W.I.K. 100 jaar boek

Seizoen 2019/2020

W.I.K.-bestuur juni 2019: Op de foto: Anette Adam, Jan Verwey, Henk Hansen, Dennis Piet, Loek Dommanschet, Erik Lange, Leo Toet, Peter van Kesteren, Richard Lansink en Onno Kreffer.
Na de festiviteiten rondom het 100-jarig jubileum van voetbalvereniging W.I.K. in 2019 vingen de zwart/wit gestreepten in september 2019 het seizoen aan met 8 zondag senioren elftallen, 1 zaterdag senioren elftal, 20 jeugd elftallen, 2 G-elftallen en 1 dames zaalvoetbalteam. Tijdens het seizoen 2019/2020 kwam daar nog 1 zaterdagelftal bij. Druk zat dus bij W.I.K. waar de vele vrijwilligers zich wederom hebben uitgesloofd, het bestuur uit 10 personen bestond en de jeugdafdeling vanuit een jeugdbeleidsplan de zaakjes goed op orde had. Tijdens het seizoen werd een veelheid aan jeugdtrainers bereid gevonden om trainersopleidingen te volgen, dit met goed resultaat.
Tegenstanders dit seizoen bij WIK 1 in de zondag 3e Klasse B waren; Alphen, Charlois, DHL, Full Speed, HOV/DJSCR, HWD, Kethel Spaland, ODB, REMO, SEP, Slikkerveer, Stompwijk’92 en Taurus.
De zondag seniorenafdeling is in vergelijking met voorgaande seizoenen, qua prestaties, achtergebleven. Op het moment dat na 8 maart 2020 de coronacrisis toesloeg stond het vlaggenschip van WIK er niet bepaald geweldig voor. Van de 16 competitiewedstrijden waren er drie in winst omgezet, drie gelijk gespeeld en tien verloren. Met 12 punten en een doelsaldo van 26 voor en 44 tegen stond WIK op de dertiende en voorlaatste positie van de ranglijst. Een geluk bij een ongeluk, omdat er niet meer verder gevoetbald kon worden besloot de KNVB dat er voor het seizoen 2019-2020 geen eindstanden zouden komen. Dus geen kampioenen en degradanten! In het volgende seizoen zou iedere club dus starten in dezelfde klasse als bij de start van dit seizoen.
Ook het 2e elftal (reserve hoofdklasse KNVB) en W.I.K. 3 (reserve 2e klasse KNVB) stonden er op dat moment niet bepaald geweldig voor. Dat W.I.K. met haar eerste drie elftallen nog nooit zo hoog had gespeeld is wellicht de reden dat de eerste drie elftallen in de lagere regionen hebben gebivakkeerd. Bij de G-afdeling konden in november 2019 beide teams vanwege het behaalde kampioenschap in de bloemetjes worden gezet. Dezelfde G-afdeling die in oktober 2019 een soort van militaire bootcamp had ondergaan en op scholen een wervingsactie voor G-voetballers in gang had gezet.
Tijdens het seizoen zijn er bij WIK diverse opvallende sport en andere evenementen georganiseerd. Het begon met een geslaagd reünietoernooi voor oud eerste elftalspelers in september, waar een veelheid aan W.I.K-iconen van weleer een onderling toernooitje hebben gespeeld. Uiteraard de feestavonden, de traditionele nieuwjaarwedstrijd, meerdere afscheidswedstrijden, bingoavonden, het traditionele sinterklaasfeest, het kerstdiner voor de jeugd, de traditionele 55plus kerstmiddag, een FIFA-2020 middag voor de jeugd en een sponsorloop bij de W.I.K.-jeugd.
Vanwege de reeds genoemde crisis zijn andere activiteiten, zoals een jeugddartstoernooi, feestavonden en het grootschalige veteranentoernooi niet doorgegaan. De organisatie van deze evenementen was al rond, immers bij W.I.K. was de kreet ‘een goede voorbereiding is het halve werk’ nog steeds van toepassing.
Seizoen 2020/2021
Vanaf 1 juli 2020 werden de coronamaatregelen door het kabinet wederom versoepeld en mochten alle sportkantines weer open. De regel om anderhalve meter afstand van elkaar te houden bleef wel van kracht. Helaas betekende dit wel dat juist in de maand juli de zomer- en vakantieperiode was aangebroken. Na ruim twee maanden totaal geen omzet gedraaid te kunnen hebben bleven bij veel clubs de sportkantines juist wel open zodat de leden in de zomer konden door trainen. Hierdoor kon de club wellicht toch nog iets meepikken van de zomeromzet. Overigens mocht er per 1 juli 2020 in het amateurvoetbal ook weer wedstrijden gespeeld worden waarbij tot 250 toeschouwers bij een wedstrijd aanwezig mochten zijn.
Het vlaggenschip van WIK kwam in het seizoen 2020-2021 uit in de zondag 3e Klasse A. Deze klasse was uit de volgende clubs samengesteld; FC Aalsmeer, Alphen, DHL, sv Madestein, Nicolaas Boys (Nieuwveen), ODB, RKDES (Alsmeer), SEP (Delft), Sporting Leiden, Stompwijk ’92, SVH, Voorschoten ’97, WIK en WVC (Roelofarendsveen).
Het weekeinde van 10/11 oktober bleek alweer de laatste speelronde van het seizoen 2020-2021. De KNVB besloot namelijk op woensdag 14 oktober 2020, de dag na de persconferentie van het kabinet over de coronamaatregelen, een streep door alle competities te zetten. Lange tijd hoopte de voetbalbond dat er nog iets (bijvoorbeeld het uitspelen van één competitiehelft) mogelijk was, maar dat bleek ondanks een aantal versoepellende coronamaatregelen vanaf 3 maart 2021 onhaalbaar. Zo werd de leeftijdsgrens voor buitensporten in teamverband verruimd van 17 tot 27 jaar.
Dit betekende dat voor het tweede seizoen op rij de competities in het amateurvoetbal het einde niet haalden. Bijna een jaar geleden, het weekeinde van 7/8 maart, was de laatste speelronde van seizoen 2019-2020.
Seizoen 2021/2022
Na de aangekondigde versoepelingen op 26 juni 2021 was het meest in het oog springende maatregelen voor het voetbal: trainen en spelen van wedstrijden: alle voetballers mochten eindelijk weer volledig trainen én wedstrijden spelen tegen teams van andere verenigingen.
Voor dit seizoen schreef WIK voor de zondagcompetitie 7 seniorenelftallen in en op zaterdag kwam men met 1 seniorenelftal uit. De jeugdafdeling bestond ditmaal uit een JO19, JO16, JO15, Jo14, JO13, 3x JO12, 2x JO11, 2x JO10, JO9, 2x JO8, 1 JO7 en 2 G-teams.
De clubs die in seizoen 2021-2022 werden ingedeeld in de zondag 3e klasse A waren: Alphen, DHL, HWD, Kethel Spaland, sv Madestein, ODB, SEP, Sporting Leiden, Stompwijk’92, SVH, Taurus, Voorschoten’97 en WIK.
In de maand november begon alle ellende met wat betreft corona weer opnieuw. Omdat er iedere dag weer meer besmettingen bijkwamen werd er op vrijdag 12 november 2021 wederom een persconferentie gegeven waarin o.a. werd vermeld dat er vanaf 14 november 2021 geen publiek meer bij sportwedstrijden aanwezig mocht zijn. Bovendien moesten alle voetballers en begeleiding bij aankomst op het sportcomplex hun QR-code tonen. Als je geen geldige QR-code in de corona-app kunt laten zien dan was de kantine of kleedkamer verboden terrein voor je. Voor heel veel amateurclubs, die het al zo moeilijk hadden, was dit een hele heksentoer om dit op een goede manier te regelen want zowel aan de poort en in de kantine moest men vrijwilligers plaatsen die de CoronaCheck App of het recent negatief testbewijs moest controleren.
Op de persconferentie van 29 november werden de maatregelen nog meer aangescherpt. De regering besloot o.a. dat in het kader van de coronamaatregelen trainen na 17.00 uur niet meer was toegestaan. Door deze maatregel besloot de KNVB de competities in het amateurvoetbal voor de standaardteams grotendeels stil te leggen. Vriendschappelijk voetballen mochten de standaardteams uiteraard wel. De lagere seniorenelftallen en jeugd mochten wel gewoon doorgaan met competitievoetbal.
Na de persconferentie van zaterdag 18 december waren we qua coronamaatregelen weer helemaal terug bij af. Sporten mocht alleen nog maar met 1 ander persoon op 1,5 meter afstand, dus voetbalwedstrijden werden verboden en alle sportkantines moesten weer dicht.
Na ruim 90 dagen door corona verplichte winterstop rolde de bal in februari 2022 weer officieel.
De leegloop van de zondag standaard competitie, in met name District West 2, maakte dat er steeds verder gereisd moest worden. Dit maakte de aantrekkelijkheid voor supporters van beide clubs om de teams te ondersteunen ook steeds kleiner. De laatste jaren was dit al duidelijk te merken in de alsmaar dalende kantine omzet. De overstap van clubs van de zondag- naar de zaterdagcompetitie werd zo massaal dat, na uitvoerig intern beraad, het bestuur van WIK had besloten om met ingang van het seizoen 2022-2023 ook over te stappen van de zondag- naar de zaterdagcompetitie. Dit betrof overigens alleen voor de selectie elftallen.
Seizoen 2022-2023
Omdat het eerste elftal van W.I.K. in de maand april tot tweemaal toe in korte tijd betrokken was geweest bij een gestaakte wedstrijd besloot de KNVB om op 27 april WIK per direct uit de 5e Klasse B terug te trekken. Een zwarte bladzijde in de W.I.K.-geschiedenis.
seizoen 2023/2024
Het eerste elftal speelde wederom in de zaterdag 5e klasse KNVB en eindigde in de middenmoot. Aan het eind van het seizoen kon bij W.I.K. Veteranen 2 (35+) de vlag in top. Dit elftal - afkomstig van Wateringse Veld (eigenlijk SOA dus) - integreerde in het eerste jaar bij onze club zoals het hoort - een aanwinst voor W.I.K. derhalve. Ook W.I.K. JO18-1 sleepte - ondanks interne strubbelingen - het kampioenschap binnen. Aan het eind van het seizoen bestond de club exact 105 jaar - in dit kader werd een jubileumboek met 105 jaar W.I.K.-krantenknipsels uitgebracht. Voorzitter Richard Lansink werd door de KNVB verrast met het erelidmaatschap van de KNVB - KNVB vertegenwoordiger Kees Wenneker zette Richard in de bloemetjes. Dat hij met eenzelfde ere-actie tijdens de nieuwjaarsreceptie jeugdvoorzitter Jan Verwey verrastte was meer dan verdiend - de KNVB zet niet zomaar mensen in het bloemetje.
W.I.K.-boek 105 jaar krantenknipsels verscheen in juni 2024

W.I.K. 2024-2025
Tijdens de algemene ledenvergadering in maart 2025 werd Jeffrey den Heijer tot nieuwe voorzitter van W.I.K. benoemd. Richard Lansink vond het na ruim veertig jaar in het bestuur, waarvan ruim 20 jaar als voorzitter, genoeg zo. Tijdens dezelfde ledenvergadering werd clubicoon Leo Toet onder luid applaus tot erelid benoemd.
Ook dit seizoen werden diverse feestavonden, bingoavonden en een speciale kaartavond georganiseerd. Helaas besloot de dinsdagavond kaartclub tijdens het seizoen de sinds de jaren vijftig opgerichtte kaartclub - als gevolg van te weinig belangstelling - te stoppen.
Lopende het seizoen werd de vereniging met grote teleurstellingen geconfronteerd. Zo werden W.I.K. 4, W.I.K. 5 en W.I.K. JO19-1 i.v.m. een tekort aan spelers teruggetrokken - best wel veel dus. Gelukkig bleven er nog genoeg elftalen over om gezond verder te gaan.
Bepaald niet teleurstellend waren de resultaten alsmede de saamhorigheid van de W.I.K.-selectie. Binnen de selectie was het dit seizoen bijzonder gezellig - het trainingskamp te Gran Canaria was evenals vorig seizoen voortreffelijk georganiseerd en verliep bijzonder positief. Elders op de website treft u een Haaglanden TV filmpje inzake dit trainingskamp. De selectie had dit seizoen overigens niets te klagen over het team van trainers en vrijwilligers rondom de hechte groep aan spelers. Trainers Geoffrey van Loenen (voor het vijfde jaar aaneen) en Desmond Kerver (reeds vijf jaar assistenttrainer), keeperstrainer Joey Thoen, Leiders Cees van Batenburg, Tom Doorschot sr. en Marco van der Kroft, team manager Loek Dommanschet en grensrechter Joey Morauw.
